用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 優才書院家長分享站!

hkchina2000,

嘻嘻! 我個仔升小四啦!

Mrs. Poon 係一位非常之好嘅老師, 佢曾經教過我個仔英文同音樂, 亞仔勁鍾意佢架。

醒目開學勳章

旺角兩班分別由 Mrs Poon 和梁老師做班主任,將軍澳兩班則由周老師和楊老師做班主任。你們真有福呀!這四位老師都深得小朋友喜愛,不但充滿愛心,而且對初小學生很有辦法,我和我囝囝都很喜歡她們呢!

絕對絕對同意! :    :

dabby,

原來還有家長未找到保母車,可否幫幫忙:

黃埔去旺角(一位小朋友)
美孚去旺角(共兩位小朋友,其中一位家長找到一架保母車,要7:05分上車,時間略嫌太早)

如果家長會請假陪小朋友開學的話,9月1日或9月4日那天可以試試到旺角分校附近的其他學校,問問當日接送學生的保母車司機。
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

其實我們高年級也不遜色,都有很好的老師做班主任呀!因為優才本身就有很多好老師啊!!

meimeilam 寫道:
[quote]旺角兩班分別由 Mrs Poon 和梁老師做班主任,將軍澳兩班則由周老師和楊老師做班主任。你們真有福呀!這四位老師都深得小朋友喜愛,不但充滿愛心,而且對初小學生很有辦法,我和我囝囝都很喜歡她們呢!

絕對絕對同意! :    : [/quote]
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

gitmee 寫道:
dabby,

美孚去旺角(共兩位小朋友,其中一位家長找到一架保母車,要7:05分上車,時間略嫌太早)

如果家長會請假陪小朋友開學的話,9月1日或9月4日那天可以試試到旺角分校附近的其他學校,問問當日接送學生的保母車司機。

gitmee,

知道了。我星期一返公司時,再幫那幾位家長問問。

謝謝你,dabbycheung。

dabbycheung 寫道:
[quote]
gitmee 寫道:
dabby,

gitmee,

知道了。我星期一返公司時,再幫那幾位家長問問。[/quote]

我自己無去過小一簡介會,不過網上的資料都全部都應該睇曬.今日去完迎我新日,更覺得自己無同個女揀錯學校.

BTW,小女讀M1B,有無同學仔係到呀?今日我見到同彤彤一組的小朋友,keep in touch!

Gitmee, 跳跳虎, ikiiki, CTCM
好高興今日在TKO見到你們, 我們在BK傾左咁耐, 終於都相認了  
囝囝由最初很怕羞不肯入課室, 到聽完講座我去課室接他, 見他開心的坐在自己的座位上吃小食, 真的安落晒, 楊老師說囝囝在玩遊戲時都表現不錯, 囝囝讀T1B, 同ikiiki個女一班, 係啦, ikiiki呀, 我老公讚你囡囡好精靈, 無我個仔咁怕羞, 我地多D聯絡呀, 我會PM給你.
Farm

Hi 優才書院家長,
May I know more about this school?
(1) Where is it located in TKO?
(2) What is the school fee like?
(3) Does it accept kids who don't know Chinese but only English?
(4) Any school website? Any contact phone numbers?

Thanks

Hi, Aklamy, the answers to your question 1, 2 & 4 could be found by clicking the following:

GT School website

3), I am not sure about this.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

AKLAMY:

Pls click here for Q1/2/4

As for Q3, I do not know the answer.  Anyone can help?

AKLAMY,

For question no. 3, I think it is not quite possible for the time being because most of the subjects are taught in Cantonese.

gitmee,
感覺很好,小朋友很開心,校長老師家長都好親切.我女留在操場踢一會球.臨走前在lobby找書看,但架上沒有,是不是開學後會放回書本呢?

我女知道家課冊有student corner,開心到跳起,因為可以畫畫. 這個設計很好,很有心思,可讓小朋友表達自己的內心,老師和家長亦多一個途徑瞭解他們.

你在另一topic講得很好.     司馬昭之心,路人皆知.

gitmee 寫道:
各位小一家長:
今日迎新日,各位覺得怎樣呢?小朋友開心嗎?

Farm, ikiiki,
我女都是讀1B,發覺這班同學仔很高大,我女算最細粒一批. 楊老師很nice,呀女說鍾意她.

今日跟好多位家長傾過幾句,不知當中有沒有你們呢?

今日收到課本,沒有書套,是不是跟普通話課本放在一起? 我今日漏取PTH書.

跳跳虎,
我認得你呀,我們有過幾面之緣的. 04-05 TST 小蜜蜂.

該用戶已被刪除

hi 吉祥三寳:

我個仔都係M1A。不過我下星期要同大仔去TKO。到時搵我太太傾下啦。

各位:

你地有冇個的包書膠套呀。27.5cm個幾個好似爭小小。你地有冇問題呀?

cktl  

HKChina, Gitmee and 衍彤媽,
Thank you very much for the information.

cktl 寫道:

你地有冇個的包書膠套呀。27.5cm個幾個好似爭小小。你地有冇問題呀?

cktl  

我都唔知自己比

[size=medium]優才書院家長名單(update on 27/08/2006)
已加入班別

TKO-G1: (1)CTCM--1A (2)跳跳虎--1A (3)ChunMaMa (4)Farm--1B  (5)beesbees--1B(6)lkiiki--1B(7)積仔 (8)jojo2000--1A

MK-G1: (1)衍彤媽--1B (2)cktl--1A (3)RAD2000 (4)HKChina2000 (5)hcma05 (6)AI&TYC (7)sonma (8)rositajjariel (9)corliss_yu (10)LBMom (11)吉祥三寶--1A (12)playfamily (13)kykyma (14)hui1206

G2 : (1)希希媽媽

G3 : (1)twl (2)YiuYiu777 (3)chunhei (4)sillycara (5)ying1999ying

G4 : (1)meimeilam (2)cktl

G5 : (1)gitmee

G8 : (1)dabbycheung

meimeilam,
你仔仔搭校車時間無變咁就好了放學同你仔仔一架車呀?但我地無緣見到。

Farm,CTCM,jojo2000:
好高興能認識你們!

CTCM,jojo2000:
我地的小朋友編為一班,以後我們要多些聯絡!

beesbees,
我有些印象你是那位了。你好記性還記得我,原來你女女都讀優才。點解昨天唔叫我呀?

衍彤媽,
我地後補買書,係無書套買架!

‹ 上一主題|下一主題