用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

多謝yauki既msg.

原帖由 Lilie 於 11-5-23 22:06 發表
我對潮陽小學好滿意,老師好,校風好,D同學都好純品,功課系比較多,但應付到就OK。
開家長會時文校長話近幾年學校的成績是有所下降,BAND1率由47%左右下降到40%左右,所以他要回來重新抓緊,所以今年五年級分了精英班和普通班。他 ...

但天水圍區好像有一間李宗德,是直資英文小學,他們學生的英文程度據說在區內也算不錯吧!

回覆 1# hongkeikei 的文章

系啊,聽講李宗德小學的英文好勁。

回覆 9# joanne2010 的文章

光明學校係水邊圍村
光明英來學校係yoho town
潮陽小學係天耀
潮陽百欣係天x果頭,近湯國華中學

原帖由 sauhar 於 11-5-23 20:14 發表
點解一個""祟德""都無 ??
是否我看漏眼 ??

係官方網公報嘅, 真係無崇德囉!
http://www.cyps.edu.hk/P.6_student_result/0910/result/result.html

我聽聞鍾聲有100人上Band 1 中學,咁計有超過5成添! 而聽聞徐澤林就更加勁, 不過我都覺得潮陽係間好小學。

我識潮陽去年畢業的同學,所以知道少少資料。

潮陽去年畢業生有155人(31/32 x 5班)左右,有一個派咗去崇德,但叩門入番鄉中。去年有五個入咗鄉中,分班試後,有四個入咗1E精英班。不過唔知佢地F.1的成績點樣。

鐘聲去年(定前年?)放榜後有媽咪上過嚟講過吓佢地的派位情況,大家有興趣可以搜尋下。

前年鐘聲中一派位的討論:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2433397&extra=page%3D1&page=1

大家可以入去睇吓討論
-- 前人經驗,有d媽咪固執選校,攪到band 1 生派咗去band 2 尾學校。

原帖由 mamafufu 於 11-5-24 12:53 發表
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2433397&extra=page%3D1&page=1

大家可以入去睇吓討論
-- 前人經驗,有d媽咪固執選校,攪到band 1 生派咗去band 2 尾學校。 ...

我都有個朋友個囝係讀鐘聲,佢個囝派位唔好,佢話佢間學校統一派位真係唔好,就算band 1生都比想像派得差...

我個表弟,佢又係讀元朗名牌小學,成績一向好好,考頭10名以內,但都入唔到頭3志願,自行都無收到,之後入左基元,年年考全級第一...

感覺元朗名牌小學派位仲差過普通小學咁..

mamafufu:我睇完仲擔心...有家長話成績表有兩個B都唔洗叩門....我都好驚自己個女派得唔好...

原帖由 mamafufu 於 11-5-24 12:53 發表

大家可以入去睇吓討論
-- 前人經驗,有d媽咪固執選校,攪到band 1 生派咗去band 2 尾學校。 ...

大家可以入去睇吓討論

Thank you.

咁請問出名果間潮陽同光明係邊間? 因我都替細仔睇緊小學

原帖由 701003 於 11-5-24 10:19 發表
光明學校係水邊圍村
光明英來學校係yoho town
潮陽小學係天耀
潮陽百欣係天x果頭,近湯國華中學

原帖由 joanne2010 於 11-5-24 18:11 發表
咁請問出名果間潮陽同光明係邊間? 因我都替細仔睇緊小學

光明~~73區,英來~~74區,都出名!兩間潮陽~~72區,百欣無潮陽咁出名!
選小學係要適合小朋友,唔係選出名

我當然知道! 所以我個大仔都唔係讀呢幾間! 我想問下得個知字啫!

原帖由 701003 於 11-5-24 22:07 發表

光明~~73區,英來~~74區,都出名!兩間潮陽~~72區,百欣無潮陽咁出名!
選小學係要適合小朋友,唔係選出名

原帖由 joanne2010 於 11-5-24 23:34 發表
我當然知道! 所以我個大仔都唔係讀呢幾間! 我想問下得個知字啫!

小朋友肯學肯背肯抄寫,讀邊間小學都無問題啦!每間小學都有尖子同包尾,唔使理間小學出唔出名啦,小朋友開心返學就最好

睇完上面派位的經歷我都好驚幫個女選錯校,昨晚個女同我講,日日聽我和老師提住報分、報分,話好大壓力喎!哎!唔催佢温書,佢又懶懶閒,都唔知應該點做好。

原帖由 sauhar 於 11-5-24 14:05 發表
mamafufu:我睇完仲擔心...有家長話成績表有兩個B都唔洗叩門....我都好驚自己個女派得唔好...

大抽獎階段,好講運氣,運氣好既,band 1 尾可以派入鄉中/梁銶琚(入咗讀唔讀得掂係另一回事),但即使運氣唔好 ,都只會派去第三或第四志願,band 1 生派去十八鄉,只會發生在媽咪選校策略嚴重錯誤的學生身上。

大吉利是講句,萬一派得唔好,以你囡囡的成績,要叩門入番英中唔會好難,不過要提住佢六月的畢業試及TSA唔可以太hea,因為好多英中叩門係要考入學試(中英數三科),放榜後再溫番書係唔夠時間既。

盡量鼓勵你囡囡考好呈分試,因為全部band 1 生派完先至到band 2,所以band 1 尾同band 2 頭(即使只是相差數名)派位會差天共地。

羅桂祥係band 1 生既後備,band 2 生既首選,band 2 生要有好運氣(大抽獎no靠前),先至有機會派入。

課外活動的成績,絕大部份學生都有,所以只有極輕微的幫助。

元朗區band 2 頭校風比較好的有羅桂祥,伊中中,翁佑。

原帖由 karen2323 於 11-5-23 16:44 發表
我個女今年小五,成績相當飄忽,五年級2次測驗及1次上學期考試,成績只是一般,但老師話學校的中文及英文卷都不算淺,所以分數是75以上都算O.K.,上學期考試全級40幾,下學期測驗,一跌跌至全級80幾,老師話要努力D,如果可保留在全級40 ...

如果個囝囡係乖既,肯坐定定讀書,揀一間程度高d既小學,打好個基礎,升(英)中機會會大d,升(英)中後會讀得輕鬆d,成績亦都會好d。

元朗/天水圍區好多小學sell自己係"愉快學習",不過有d畢業時有成七/八成係band 2/3  水準,派咗去band 2/3 中學,唔荒唔"愉快"。

但有d學生學野冇咁快,去d"愉快學習"既學校係最啱佢地既。

原帖由 joanne2010 於 11-5-24 23:34 發表

mamafufu:多謝你的分析!

原帖由 mamafufu 於 11-5-26 10:51 發表
盡量鼓勵你囡囡考好呈分試,因為全部band 1 生派完先至到band 2,所以band 1 尾同band 2 頭(即使只是相差數名)派位會差天共地。

羅桂祥係band 1 生既後備,band 2 生既首選,band 2 生要有好運氣(大抽獎no靠前),先至有機會派 ...

回覆 2# mamafufu 的文章

好有同感。
‹ 上一主題|下一主題