用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 ...
樓主: Chuihokwan
go

48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 [複製鏈接]

原帖由 bellbut 於 09-6-25 20:39 發表

粒野像綠豆甘大, 如"R"爆左有水流係水豆,
小心D水流到既地方會生更多水豆,
"R"爆左有疤嫁, 唔好"R" 呀,
快D see doctor..........
昨日發現已經爆左喇= = 個工人姐姐2日前見到又唔講\ / 激死我喇 昨晚去睇醫生, 今日個背隻已經好多喇..真係慘

其實我都想知 新官小(秀)好唔好, 因為我個人覺得官立學校升中同教材都唔差, 但又聽人講官立學校既老師唔係好理學生進度, 教左就算?? 大家有冇識係官小讀的家長可以幫忙問下?? 同埋官秀係前身下午校, 會唔會比上午校差d呢??

可能的話快D隔離佢地會好D wow!
take care! 你自己都要小心D啦!

原帖由 奪愛 於 09-6-26 14:22 發表
昨晚睇左醫生喇>< 真係出水豆呀 今日仲越來越多..又發燒 見佢好辛苦..
我仲有個bb細女 好驚會傳染比佢= =

係有聽過朋友過官小唔怕會殺校, 所以未必會咁進取!
但詳情我估間間未必一樣掛!

原帖由 奪愛 於 09-6-26 14:28 發表
其實我都想知 新官小(秀)好唔好, 因為我個人覺得官立學校升中同教材都唔差, 但又聽人講官立學校既老師唔係好理學生進度, 教左就算?? 大家有冇識係官小讀的家長可以幫忙問下?? 同埋官秀係前身下午校, 會唔會比上午校 ...

回覆 1# MorriDad 的文章

唔知呀!聽藍田d家長好鍾意新,舊兆強囉,而且我個囡既拉丁partner派到去個度,同埋睇過佢哋觀課好正,最緊要行都好快.....反過黎官秀唔知佢係點,要搭校車....and淨係知道佢哋係官下午班搬上黎...第一年,又無人知係好定唔好,佢哋上午班好d囉....仲有好唔明,有d人話好多功課,有d又話少,jack你點,攪到我好亂....又話仲多功課過兆強,很多疑問呢..?又要煩各位48net既有智慧家長們,thank you!

回覆 7# 奪愛 的文章

好在發現得早....真係唔好r,有啦....同學仔媽咪話煲d綠豆水飲,個人涼d會好d,同埋開冷氣,涼d就無咁辛苦....再用埋金銀花煲水沖涼,會快d退....睇吓你夠唔夠胆試吓....祝早日康復!

回覆 3# dorismama 的文章

但係我個舊老闆娘話n年前,個大仔讀軒官時係超多功課.....係咪所有官立都係超多功課呢?
題外話:禽日有位同學仔媽咪話好擔心(佢個女都係first round新兆強打電話話收咗,因為响6年前,有位同學仔都係first round新兆強打電話話收咗,但係到咗指定時間學校註冊,竟然話無通知過收咗,我唔知道佢從哪裡得知話呢d位係俾咗有關係既人入咗,所以就無咗位,好在佢個小朋友都有叩其它d學校又收咗,如果唔係就唔知點算,and 當年呢位小朋友都升中了....

原帖由 wingyeunglilo 於 09-6-26 15:36 發表
唔知呀!聽藍田d家長好鍾意新,舊兆強囉,而且我個囡既拉丁partner派到去個度,同埋睇過佢哋觀課好正,最緊要行都好快.....反過黎官秀唔知佢係點,要搭校車....and淨係知道佢哋係官下午班搬上黎...第一年,又無人知係好定唔 ...

我大女係官秀08~09年新校舍第一年,今年09年09月係第二年,  讀左1年功課上感覺都唔算多平均5樣,都ok接受,
如果你住藍田坐校車算尾站,好快到,
官秀係舊官下午搬上黎,  我見本選校書寫官上午每年測及考試係0,有D奇怪,所以一直無填過官上午,
而官秀係2測2考, 至於老師可能甘岩都幾好,
我女最喜歡英文miss,電腦miss, 及每星期上2次堂既鬼佬老師,
可能搬左新校舍,感覺上校長老師好似好有 heart,想將學校
搞得更好.........,

其實我當年心水係九龍塘官小,及官秀, 但無奈亞婆婆話唔洗坐校車最好,逼住填到官秀尾一尾, 最後整間閩僑黎大大獲,
亞婆婆先無聲出, 所以我地覺得叩門叩到官秀係整定,亦好開心,

總之政府派位一定有問題, D新移民一定中第一,二志願,
我地本地人就派到無曬泡.........., 係要煩獲金........,
唔公平..........
我係(鮑魚)02年06月出世2.66kg,now 23kg:-o,而我細佬03年11月19日出世3.78kg!,媽咪係開刀生我地!

回覆 1# bellbut 的文章

多謝您既寶貴意見,令我放下心頭大石,起碼知道無德田咁多功課,但係佢哋又話多先好,又究竟係咩一回事?又話唔夠人(輝)?不過主安排已經好好,tks!......

我都係咁話, 聽你咁講都放心d, 起碼唔係聽人講d老師唔理學生既進度先.
咁如果藍田係尾站, 麗港城會係第幾站呢?
希望唔駛坐成個鐘校車先返到學校啦= =""

唔係咁恐怖吓,自從收到德田兆強取錄電話後,我冇去亦冇打算去其他學校in囉, 咁我聽日係唔係又要打電話去問佢究竟幾時註冊同寄出通知信呀?

原帖由 wingyeunglilo 於 26-6-2009 16:32 發表
但係我個舊老闆娘話n年前,個大仔讀軒官時係超多功課.....係咪所有官立都係超多功課呢?
題外話:禽日有位同學仔媽咪話好擔心(佢個女都係first round新兆強打電話話收咗,因為响6年前,有位同學仔都係first round新兆強打 ...

原帖由 wingyeunglilo 於 09-6-26 16:32 發表
題外話:禽日有位同學仔媽咪話好擔心(佢個女都係first round新兆強打電話話收咗,因為响6年前,有位同學仔都係first round新兆強打 ...

其實我未遇過,但我會信呢D事
我係(鮑魚)02年06月出世2.66kg,now 23kg:-o,而我細佬03年11月19日出世3.78kg!,媽咪係開刀生我地!

原帖由 SSL 於 09-6-27 00:14 發表
唔係咁恐怖吓,自從收到德田兆強取錄電話後,我冇去亦冇打算去其他學校in囉, 咁我聽日係唔係又要打電話去問佢究竟幾時註冊同寄出通知信呀?

早前post 話用電話錄音,可以試試.
早前我都問過德田兆強, 要七月先寄出通知信.
兆強安排好D, 取錄後接著叫你去註冊, 放心D!

今日卒之收到德田兆強取錄信嘞, 要7月6日去註冊.

回覆 1# SSL 的文章

恭喜晒你呀!係咪放下心頭大石,今晚去食餐好既.....

各位請問有無收到藍田循道衛理INVIEW通知書?想問吓係咪人人有份IN?SSL 你會唔會去呀!

wingyeunglilo,

多謝你. 其實我家住將軍澳,我總共叩左5間學校,4間喺將軍澳,外區只係報左TTLSK,呢間係第一間in,好好彩掂左. 而其他我都唔會去 in lu.

原帖由 wingyeunglilo 於 27/6/2009 16:47 發表
恭喜晒你呀!係咪放下心頭大石,今晚去食餐好既.....

各位請問有無收到藍田循道衛理INVIEW通知書?想問吓係咪人人有份IN?SSL 你會唔會去呀!

今日收到藍循INTERVIEW 信, 約7月2日下午去, IN 我都會去IN, 但...........7月2日先IN, 幾時先會有取錄消息呢?  事關官秀又要7月3日去買書買校服, 等唔等好呢?  雖然藍循係難入, 但始終都會去IN 囉, 都會有一個希望.
其他朋友, 你地收到信未呀?  你地又點取捨呢?

我今天收到藍田循道衛理INVIEW通知書,但是我不去,因舊兆強錄取了阿仔.留個位比其他人嗎!

我今日都收到藍循既信去in呀, 我會帶囡囡去in (如果d水豆好返) 但係我7月3日下午in..7月3日上午要去官秀買書..校服喎= =
我都唔知點好, 事關藍循係我第2志願黎家!!
但事實邊間好我都唔清楚, 個女就鐘意官秀(因為靚丫麻 - -) 大家又點選擇呀??

我都收到藍循信, 7月3日下午in!

原帖由 奪愛 於 09-6-27 23:53 發表
我今日都收到藍循既信去in呀, 我會帶囡囡去in (如果d水豆好返) 但係我7月3日下午in..7月3日上午要去官秀買書..校服喎= =
我都唔知點好, 事關藍循係我第2志願黎家!!
但事實邊間好我都唔清楚, 個女就鐘意官秀(因為靚丫 ...
‹ 上一主題|下一主題