用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

係呀..我琴晚同少爺溫中默咪又好似你今晚咁 .執佢D筆畫講到我口軟呀.唔係長左就短左.我話你次次送十幾廿十分比老師做禮物.但老師應該唔會多謝你囉 .咁大意 .佢話我講野激佢囉
呀女聽日英默.不過唔使好似少爺咁陪讀.淨係九點幫佢默左次就放佢刷牙訓覺覺

[ 本文章最後由 sandy816 於 07-12-12 23:28 編輯 ]

一定係個哀仔抄漏手冊, 因為我好久冇去學校綱到睇黑版了, 攪到我有小小 以為点解老師咁遲先通知:  講到作文, 我又覺得幾有趣, 囝囝話可以科幻啲, 佢走就上太空shopping, 重把月球小姐帶咗返地球的家, 後尾, 月球小姐返回太空, 佢需然傷心, 但又想到, 從此, 地球人又可看見月亮了, 佢又作咗句, 唱出來的金句"每天都是好心情"今早重一路唱一路換衫

原文章由 kswiss 於 07-12-13 09:03 發表
wp-bn,

點解你咁遲知既?上星期手冊有寫架.
不過,唔只係你地,女女話昨天老師提佢地默書,好多同學仔都唔知,未開始溫喎!搞咩呢!唔知點解我地班今年中文好似教慢咗,所以好似話默書都遲過其他班.
係呀!你講開作文,我都教 ...

你仔仔真有創意!

原文章由 wp-bn 於 07-12-13 10:14 發表
一定係個哀仔抄漏手冊, 因為我好久冇去學校綱到睇黑版了, 攪到我有小小 以為点解老師咁遲先通知:  講到作文, 我又覺得幾有趣, 囝囝話可以科幻啲, 佢走就上太空shopping, 重把月球小姐帶咗返地球的家, ...

原文章由 Mrssslui 於 07-12-13 11:38 發表
你仔仔真有創意!

我都你咁話

wp-bn:

我之前搞錯咗您既意思添 ,我聽日都會去,仲會帶埋囡囡去添--因為啱啱接到李美珊主任既電話,佢話鼓勵家長帶埋囝囝囡囡去,聽咗之後就可以作即席練習,咁可能仲快咁回饋到個效果添.聽日見

咦咁好彩, 我都收到電, 我都會同囝囝一齊去, 不過我有点緊張, 怕跟唔啲活動

原文章由 kswiss 於 07-12-13 12:30 發表
我都收到李主任電話,但係佢話只會邀請少部份小朋友幫忙做demo,佢唔預其他小朋友去架(if not be invited)

csy-ma, 聽晚可以見到你
kswiss, 請你引見了

原文章由 csy_ma 於 07-12-13 12:24 發表

我都你咁話

wp-bn:

我之前搞錯咗您既意思添 ,我聽日都會去,仲會帶埋囡囡去添--因為啱啱接到李美珊主任既電話,佢話鼓勵家長帶埋囝囝囡囡去,聽咗之後就可以作即席練習,咁可能仲快咁回饋到個效果添.聽日見 ...

原來每班既趣味寫作題目唔一樣架?  

原文章由 kswiss 於 07-12-13 09:03 發表
wp-bn,

點解你咁遲知既?上星期手冊有寫架.
不過,唔只係你地,女女話昨天老師提佢地默書,好多同學仔都唔知,未開始溫喎!搞咩呢!唔知點解我地班今年中文好似教慢咗,所以好似話默書都遲過其他班.
係呀!你講開作文,我都教 ...

我老公聽日約左人, 所以我填唔去. 早知可以帶埋小朋友去, 我就填去啦.:-| :-|

原文章由 csy_ma 於 07-12-13 12:24 發表

我都你咁話

wp-bn:

我之前搞錯咗您既意思添 ,我聽日都會去,仲會帶埋囡囡去添--因為啱啱接到李美珊主任既電話,佢話鼓勵家長帶埋囝囝囡囡去,聽咗之後就可以作即席練習,咁可能仲快咁回饋到個效果添.聽日見 ...

趣味寫作, 就算同班都有唔同的題目, 好似今次, 老師起題係要佢哋用想像力, 話可以科幻啲都得wor

原文章由 lucy 於 07-12-13 16:29 發表
原來每班既趣味寫作題目唔一樣架?  

呀仔今日派左中默.又係大意搞到冇左十五分 .屋字無啦啦加左一點變左戶字.敢字個工長到過左隔離果邊.己字寫左已字.唉!!!!明明早一晚默佢都唔係咁寫架...究竟佢想點呀

佢哋一隻二隻都係大懵成 我隻仔今日中默, 唉, 唔知派返來嗰時會有セ新攪作

原文章由 sandy816 於 07-12-13 18:59 發表
呀仔今日派左中默.又係大意搞到冇左十五分 .屋字無啦啦加左一點變左戶字.敢字個工長到過左隔離果邊.己字寫左已字.唉!!!!明明早一晚默佢都唔係咁寫架...究竟佢想點呀 ...

我就比少爺激死喇..頭先佢地訓哂.我搵左個朋友落街飲奶茶.鬆下氣.真係唔知點算好.考試後四個中默.冇一次過九十分.仲要次次明識都寫到古零精怪.
原文章由 wp-bn 於 07-12-14 00:24 發表
佢哋一隻二隻都係大懵成 我隻仔今日中默, 唉, 唔知派返來嗰時會有セ新攪作

琴日派英默.eggs漏s.tomatoes又冇es.個don't又唔見左't.
我真係好想咬佢呀

原文章由 sandy816 於 07-12-14 00:29 發表
我就比少爺激死喇..頭先佢地訓哂.我搵左個朋友落街飲奶茶.鬆下氣.真係唔知點算好.考試後四個中默.冇一次過九十分.仲要次次明識都寫到古零精怪.  ...

我都發覺阿囡響試後退步咗,中英默都破咗自小一以來的最低紀錄 ,開始明白有d高年級家長點解講,小朋友學習狀態如過山車,梗有高低潮--惟有咁安慰自己:cry:

不過,讀書係長期作戰,總覺得我地學校d家長對名次之類略為緊張--假如家長伴學既目標,係將子女送上大學既話,咁響而家既時勢,應該都唔係好難,所以有時,都係自己放鬆吓好(好彩今次放完假至考試,大人同細路都有得抖一抖

原文章由 kswiss 於 07-12-14 08:54 發表
你地班咁遲派既?
下星期三又默書啦!都未開始溫,因為呢個星期好忙呀!我地昨日先至中默,又做趣作.

我地班今日默英默喇--都有d麻目.我囡擒日連書都未抄,話眼瞓要休息,結果就瞓到今朝先預默當抄一次,但係都錯得幾多,好彩今次默既生字不算深
‹ 上一主題|下一主題