用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進
樓主: Xanthe
go

西灣河基灣家長請內進 [複製鏈接]

Re: 西灣河基灣家長請內進

阿女話係手信喎

caryfox 寫道:
[quote]
sandylaw 寫道:
今日阿女話見到MissLee返左黎,佢非常開心     

對呀!  佢仲比粒蜜糖味的(唐唐)我個仔    [/quote]

乜你地1C要寫15個詞語架

我地通常都係10個的

補紙就做兩版,應該和你一樣吧

binbinguan 寫道:
好慘呀   阿仔今日超多功課,中文要寫15個詞語,還有兩頁補紙,點解不是分開兩日寫呀

今日阿女話見到MissLee返左黎,佢非常開心     

是啊, Miss Lee 同 Miss Chan 都返了來 XD

明日找時間死出去買 Keroro 公仔,送給 2D 班平時最乖做禮物,仲要去買花紙。

放心,功課只會越來越多 @@

比心機啦。     

今日有位 1B 女同學問我,是不是 Miss Lee 來我就走啦。 我話是啊。

其實 基灣 我都是出名惡的啦... 就算 5年級 6年級都沒面比的 XD 手冊寫了好多本,堂堂都差不多有罰人囉....
還好,學生D成續都見得下人。
2年級 ,1班 Full A,1班 99% A
1年級B班  就 A同B 都多了,不合格少了
6年級C班 廿幾隻A, 2隻C,2隻D,其他全部B

所以呢....都沒乜要掛念的啦。走啦 ,走啦....

呢幾日會專心 幫D老師 做野....做 board,做 教學。

應該不會再上 BK 了, 886

希望各位子女聽教聽話,考敬父母

好慘呀   阿仔今日超多功課,中文要寫15個詞語,還有兩頁補紙,點解不是分開兩日寫呀

因為又換了一位新的代課老師(Miss Wong),可能不知程度啦!最慘佢地又要跟新老師的方式,好難適應 劉老師要5月尾才回來呀!

比多D時間啦。

Miss Wong 應該會 教得好 D。

原諒我不能夠說太多野,因為我都是知D不知D。

你地講果位Miss Wong係咪之前代Miss Lee果個呀?

咁係咪佢代完1B英文,又轉去代課1C中文呀?
咁奇怪既,英文又得,中文又得,Miss Wong十項全能的嗎?

Miss Wong 是不是教高年級的呀
你地講果位Miss Wong係咪之前代Miss Lee果個呀?

咁奇怪既,英文又得,中文又得,Miss Wong十項全能的嗎?

醒目開學勳章

yes, she is good before she taught in kei wan for many years. and she already retired for 2 years la and goes back to kei wan just 代課

Miss Wong 是不是教高年級的呀 [quote]

[/quote]

其實點說呢.....

Miss Wong 對校內行政工作會比較了解, 所以 Miss Chan / Miss Lee 返來的話,代課工作自然會優先給 黃老師啦。始終教學經驗真是好夠班.....

其實小學課程 不會好深的, 低年級更是...

P.S: 我家陣整緊 數學科 動畫教學.... 是要用 Adobe AfterEffect 的 3D 動畫 .... 沒時間都要用 2D....
就來死得了....得返幾日....

I ask Miss Kwan for 3C photo

She will take some photo on my last day and put it in 3C eclass .......

醒目開學勳章

nopss

你真係好盡責.   祝你前途似錦!

nopss,

謝謝你對基灣學生的用心栽培,看得出你是很愛錫學生,好想他們好,不然你也不會抽那麼多時間到BK解答我們的問題吧!

謝謝你!

醒目開學勳章

thanks, nopss. Good luck and take care. Hope to see you soon.

nopss 寫道:

She will take some photo on my last day and put it in 3C eclass .......

Nopss,

多謝你的教導及在這裏為我地解答了唔少問題,希望你有更好的將來.不過,出左去就比心機,其實在學校面對的問題已經比較簡單,踏足這個現實社會,其實問題就複雜很多,希望你能適應.如果出去後亦可上來告訴我們你的近況.

因為今日 Miss LEE 要陪同 6A班去 家長 Talk,加上 舊電腦室 因電力故障,停用... 所以 2D班只能在課室上堂。剛好代課老師是 鄭副校同 Miss Lee, 我就同她們借堂,溫習 電腦科第1課。 問了十幾條問題,結果只是得幾條會答.... 文字題果然是     

接著就是送禮物時間, 全班表現最佳的兩位同學(Bonus 貼紙最多),各得禮物一大份。 就是 Keroro 公仔 (儲錢 BOX) 同 公仔毛毛 BAG 一個。 原本以為有1個女,1個仔,結果都是 2個女仔乖 D     

Anyway... 在一片 her 聲中說 88.... 因為禮物太正,得2份不夠喉啦.... 結果要 Miss Lee 出到聲 星星班死仔先收得聲 XD

有D失望.... 我教到成班電腦都是A, 他地屈 家長 要禮物好過啦.... 其他老師送 文具,我送公仔啊    

2D 班 是比較 Smart 的一班,也是教得最 Happy 的一班,結果來一個 BAD END... 嗚嗚嗚

我之前在大陸工作過 2年,

又在廣告公司做過 1年 Designer....

其實入學校做,只是想蛇下... 點知仲辛苦...

之前份工是返 朝 10晚5,仲餐餐BOSS 請去杏花美心 lunch...

返工遲到仲要沒扣錢, MPF 都不使自己供....

不過老細想我去考安全主任...我真是過不到自己個關...

會計大學生走落去 MTR Site Check.....

不使啦,下年度應該不會再有 IT Support 做 電腦科 輔助教學.....

Xanthe 寫道:
thanks, nopss. Good luck and take care. Hope to see you soon.

[quote]
nopss 寫道:

[/quote]

始終作為 eClass Junior Admin 管理員,應該以身作則, 加強家校溝通。開了頭,自然有路走。不做永遠沒路通。

nopss,

謝謝你對基灣學生的用心栽培,看得出你是很愛錫學生,好想他們好,不然你也不會抽那麼多時間到BK解答我們的問題吧!

謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題