用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

回覆樓主:

是GH 用家,其實小四開始老師已經每次都提示,呢個成績可以或不可以直升德中,全部mean到大概是B1,但中學也未必一定收,因為面試表現佔50%, 其實升不升到德中自己有也個預算,但3科 under mean, 仲要底十幾分,自己應該估計到是B2或以下,其實唔係沒支援,未出結果前,我由P4~P6都有問過老師意見,小六上學期問老師她建議我女可自行報得(德愛)或抽(保一),雖然只是幾句,老師也有建議的。

little_yolky 發表於 19-4-26 17:47
係。上次家長會,因為班主任無提供資料,即時走人。沿途居然見到校長同副校。睇落已經傾咗好耐,仲面帶笑 ...

其實有禮貌問,佢地都是非常客氣的

catf2 發表於 19-4-26 18:54

我哋勁耍太極!好彩我響EK都有D時間,唔係就俾佢哋耍咗

catf2 發表於 19-4-26 18:30
是GH 用家,其實小四開始老師已經每次都提示,呢個成績可以或不可以直升德中,全部mean到大概是B1,但中學 ...
多謝解答,又唔係咁差。

little_yolky 發表於 19-4-26 19:13
我哋勁耍太極!好彩我響EK都有D時間,唔係就俾佢哋耍咗
我好識做,一句都唔問EK自學。
見老師唔會超過5分鐘。只有見到好似無事可做的老師,再過去問幾句。

話說上次去喇叭openday, 自由參觀校園時,竟然發現校長一個人,站在樂隊表演場地隔離。眾多家長可能太專注于樂團精彩表演,冇人理佢。即刻帶著小朋友過去傾計,影相

之後大群家長圍過來

b3410 發表於 19-4-26 20:00
見老師唔會超過5分鐘。只有見到好似無事可做的老師,再過去問幾句。
...

有冇聼班仔著古裝表演唱陸小鳯?大家笑到碌咗落地下

b3410    發表於 19-4-26 23:05

b3410 發表於 19-4-26 20:00
...

校長多得你唔少

小學老師唔問,又如何知banding呢

是GH 用家,其實小四開始老師已經每次都提示,呢個成績可以或不可以直升德中,全部mean到大概是B1,但中學 ...

即係⋯⋯有人曾經迷失於家長會中

little_yolky 發表於 19-4-26 20:33
校長多得你唔少

小學老師唔問,又如何知頒訂呢

喇叭全in,所以問定校長自行收生要求

catf2 發表於 19-4-26 18:54

有無可能係唔同老師問題?我哋新老師同年資深老師做法好唔同,我真係P5-P6至領教到,同隔離班好唔同

little_yolky 發表於 19-4-26 22:16
有無可能係唔同老師問題?我哋新老師同年資深老師做法好唔同,我真係P5-P6至領教到,同隔離班好唔同:sickm ...

咁可能係啦!

是GH 用家,其實小四開始老師已經每次都提示,呢個成績可以或不可以直升德中,全部mean到大概是B1,但中學也未必一定收,因為面試表現佔50%, 其實升不升到德中自己有也個預算,但3科 under mean, 仲要底十幾分,自己應該估計到是B2或以下,其實唔係沒支援,未出結果前,我由P4~P6都有問過老師意見,小六上學期問老師她建議我女可自行報得(德愛)或抽(保一),雖然只是幾句,老師也有建議的。

有D內容真係要詳細記低, 費時日後又再被修改後無得查証 (可惜第一稿已被改了)

自2016年開始, 由GH小學部家長爆出小學部1st round可升上中學部人數不足50%後 (可參考呢個帖: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3252174&extra=page%3D3), 多人年嚟, 無論係 "受害者" 定係支持學校既一方 (包括多位Old Girl, 有小朋友在學部就讀, 已畢業並升上/沒有升上中學部既家長), 大家都係口徑一致, 講出GH小學部一直 "沒有提供升中支援俾家長"

過去3年嚟從未係任何GH家長口中提出既 "新論點":

其實小四開始老師已經每次都提示,呢個成績可以或不可以直升德中

點解睇完覺得熟口熟面呢? 原來係 "本人" 曾經對GH家長講過以下既說話 (記得未修改時用詞更加係有90%相似):

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3729234&pid=47534434&fromuid=1389083

所以, 其實到底係多年嚟持續有人 "迷失於家長會", 定係有人 "受到不平等優待" 而得到升中支援, 還是 whatever it takes, we need to defend the fame of school?

Sheep06    發表於 19-4-27 10:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-27 10:25
有D內容真係要詳細記低, 費時日後又再被修改後無得查証 (可惜第一稿已被改了)

自2016年開始, 由GH小學部 ...

我成日都話,呢个唔係乜新鮮事……GH自己小学家長唔应該將升唔升到上中学/小学無升中支援呢d直接影響到自己个女既事掉以輕心。由小-开始就要自求多福,首先梗係谷成績,然後就係谷体艺,到四年班好去直资简介会收料,再-路monitor住个女学業同体艺表现去申請多幾间直资測試动力同程度。唔係坐係度到六年班先話,呀~阿女不達標,字校無支援,点算?我上面所講既自求多福就係禁意思。机会只係留俾有準備既人,無論如我女小学無中学backup但有勁多支援又或者如衣車GH等有中学部但全無支援既,家長本身就要做好自己功夫。報直资只需俾幾十蚊,乜都去報下囉~福建中基李国宝迦南滙基九東沙田培基啟思王錦輝顏宝齡……you name it.

Yanamami 發表於 19-4-27 10:59
我成日都話,呢个唔係乜新鮮事……GH自己小学家長唔应該將升唔升到上中学/小学無升中支援呢d直接影響到自 ...

若果GH長久以來對升中人數及離校支援有咁多爭議,係唔係應該當小學部同中學部分開兩間學校去讀,起碼心理上都會好尐呢?

Lee123456789    發表於 19-5-12 01:51

Soundervolt 發表於 19-4-27 13:15

若果GH長久以來對升中人數及離校支援有咁多爭議,係唔 ...

我都覺得係, 入德小就首先不要預期自己上德中, 要一心 裝備自己出去考中學。可悲!

回覆樓主:

今年收了70%以上,咁又應該分開讀 ? 點講都比外生考入德中容易和優先吧!有辣有唔辣,不過奉勸未入德小的家長,升唔到德中,學校都真係冇咩特別支援照顧架,自己諗定plan A, Plan B 先入去讀,如果成績達標而中學不收,外面既B1學校好歡迎,如果成績差而德中不收便接受去B2-既學校讀,條條大路通羅馬,間間學校有學生入大學

Yanamami 發表於 19-4-27 10:59
我成日都話,呢个唔係乜新鮮事……GH自己小学家長唔应該將升唔升到上中学/小学無升中支援呢d直接影響到自 ...

我對升中係新手,不過覺得唔係家長努力不努力準備的問題,而係不知自己小朋友banding (例如band 1尾,band2or 3),選校真係好困難。家長要的支援不是選校建議,而是知自己小朋友position。知道position,可以搜集資料。

lcyesther 發表於 19-4-27 13:52
我對升中係新手,不過覺得唔係家長努力不努力準備的問題,而係不知自己小朋友banding (例如band 1尾,band ...
就是這間學校連學生的banding都不 願意告知, 和以往不能升中的學生多數去了哪些學校都沒有一些資料作reference

lcyesther 發表於 19-4-27 13:52
我對升中係新手,不過覺得唔係家長努力不努力準備的問題,而係不知自己小朋友banding (例如band 1尾,band ...

適者生存了……所以我咪話要搏命考直資,考黎睇自己係乜水平去估自己大概band幾……

Yanamami 發表於 19-4-27 15:18
適者生存了……所以我咪話要搏命考直資,考黎睇自己係乜水平去估自己大概band幾…… ...
so sad
‹ 上一主題|下一主題