用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

引用:回覆+亮燈+的帖子 亮兄,可否pm個sample比

原帖由 boxingday:) 於 15-05-05 發表
回覆 亮燈 的帖子

亮兄,可否pm個sample比埋我,千萬個感激!!
pm個e mail俾我啦!

醒目開學勳章

引用:因本地agent不收家長費用,所以可經/不經,

原帖由 brother4 於 15-05-05 發表
因本地agent不收家長費用,所以可經/不經,個人覺經agent處理會快及有效率,如小朋友跌親,自己問二及三日 ...
我都有這個想法, 但是學校話不用經agent, 而我卻不聽, 要求經agent申請, 會否引致學校不悅及影響入讀機會?

回覆:有無預備2016/9 去英國的

明白,學校要回佣金給agent ,一定不悅,如收咗你小朋友,學校冇你辨法。。。

HI,

剛看到這個thread, 我同囡會2016 9月去英國,佢仲細,去讀 Yr 6 我會同埋佢去去。呢個暑假會去搵下屋同上summer class.

醒目開學勳章

引用:HI,剛看到這個thread,+我同囡會2016+9月去

原帖由 mybabysharen 於 15-05-07 發表
HI,

剛看到這個thread, 我同囡會2016 9月去英國,佢仲細,去讀 Yr 6 我會同埋佢去去。呢個暑假會去搵下屋 ...
Hi! 學校在那一處?

回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,你總未PM卑我呀

引用:回覆+亮燈+的帖子 亮燈兄,你總未PM卑我呀

原帖由 Sheep006 於 15-05-09 發表
回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,你總未PM卑我呀
pm簽證資料?你有冇e mail?

Sheep006  PM 咗 tks  發表於 15-5-9 18:52

據悉,自4月6日開始,學生前往英國就讀6個月以上課程,都需要在網上申請簽證時就必須寫明自己預計出行到達英國的時間,英領會根據學生預計出發時間,提供對應時間的簽證起始日期,從起始日的30天內,學生必須到達英國。

例如學生預計自己是9月25日出發去英國,那簽證起始日就是9月25日,學生必須在10月25日前到英國。

如果學生在這30天內未能前往英國,該簽證就需要重新申請,這可能會導致學生延期出發,或者是沒法去。

因為英領與學校溝通過程中,學校可能會因為學生晚了出發,錯過課程開學日期,而取消對學生的錄取,學生就沒法再次申請簽證。

而學生到達英國後,必須10天內前往指定郵局領取生物信息卡。如果沒有在10天內領取,可能會面臨被罰款、取消簽證、縮短簽證有效期等情況。

特別提醒:一定要填對郵政編碼

學生一定要填對英國所在地的郵政編碼,以免搞錯郵局,大費周折才能取回生物信息卡。如果是不清楚自己學校所在地的郵編,可以諮詢留學機構或者學校。

另外,學生最好在30天期限的前半段時間到達英國,而不是拖到最後一天。因為萬一出現誤機等情況,未能在30天內到達以致無法入境。

引用:據悉,自4月6日開始,學生前往英國就讀6個

原帖由 waichung1962 於 15-05-10 發表
據悉,自4月6日開始,學生前往英國就讀6個月以上課程,都需要在網上申請簽證時就必須寫明自己預計出行到達 ...
唔該晒!原來麻煩左咁多。

thx,有冇分16歳之上/之下分別?

冇分16歳之上/下

個人想小學和中學可免,英政策越來越多,照肺,AL改二年考,NHS加費,剛轉新ielts,。。。

brother4 發表於 15-5-10 21:26
個人想小學和中學可免,英政策越來越多,照肺,AL改二年考,NHS加費,剛轉新ielts,。。。:igiv ...
眼都花埋

醒目開學勳章

引用:個人想小學和中學可免,英政策越來越多,照

原帖由 brother4 於 15-05-10 發表
個人想小學和中學可免,英政策越來越多,照肺,AL改二年考,NHS加費,剛轉新ielts,。。。:igiv ...
龐大收入啊!

亮燈 發表於 15-5-10 21:28
眼都花埋
其實我三次申請visa 程序及準備文件次次不同,第一年去都要照肺,醫生報告交UK入境處。所以做之前要睇番要求。

引用:據悉,自4月6日開始,學生前往英國就讀6個

原帖由 waichung1962 於 15-05-10 發表
據悉,自4月6日開始,學生前往英國就讀6個月以上課程,都需要在網上申請簽證時就必須寫明自己預計出行到達 ...
真係好多謝有經驗既家長個個都好無私咁答我5g既野,我好多野真是係係呢度學識

其實早年我同大女及細女申請簽証時都會自已照定肺及帶肺片及報告過UK,因為UK入境署佢會抽樣照肺,試過最嚴重時排長籠,好彩我兩個女即時提供報告,立即可過關。當年在HK照肺連報告都係150元一位,十年無加價。現在要佢地指定醫療化驗所,我細女剛在7月照肺港幣960元。同一服務及同一報告,UK真係

請問大家,我計劃明年9月(9/2016) 才送我仔去UK讀Y9, 今年7月才去揾agent, 會否太遲?會否少了學校可選?

引用:請問大家,我計劃明年9月(9/2016)+才送我仔

原帖由 dorame 於 15-05-14 發表
請問大家,我計劃明年9月(9/2016) 才送我仔去UK讀Y9, 今年7月才去揾agent, 會否太遲?會否少了學校可選? ...
唔會遲,六至七月都可以,但如要揀指定名校,咁就遲喇!

謝謝!亮燈先生
‹ 上一主題|下一主題