用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曉嫣媽媽
go

崇真小學暨幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 KLCHO 於 09-11-11 22:52 發表

我都煩緊交唔交york 留位費好,夠竟tt 好啲定york好喲??

York 我有考都唔交留位費(16 前交),york可能多了新校舍要搵錢,好似有報名都收,無reject letter,聽完york校長talk so,york太商業化,我不太喜歡...

tt收到信未?

多謝你的解釋,真是十分清楚!  

聽日兩間都要交留位費,我諗我都要交晒先,俾多小小時間空間俾自己考慮.

原帖由 silvia_ng 於 09-11-11 16:41 發表

只加叩門的印象分。

至於自行真係要睇你心儀果兩間小學既競爭者有多少。如果大部份都有宗教分, 就即係大家都冇著數。最後大抽獎就係睇邊個小朋友好命水。THAT'S IT! ...

無奈等等等............

[我都係10月親身交form,都係日望夜望封interview 信,都仲未收到????如果係1月先in都唔知比唔比佢返插班nusery,因為我怕一返的話,情緒大變會影響面試表現!!唉..........煩!!大家覺得我應該比仔仔1月返n班好定等in完先返好呢????
quote]原帖由 tauchuen 於 09-11-11 22:49 發表
咁就真係唔知中間發生咩問題喎?! 可唔可以打去校務處CONFIRM一下INTERVIEW時間呀?

[/quote]

各位 27/10 interview 全英文班o既 mami, 我今日上晝打去學校問 result, 佢話我個仔"不被取錄", 我估可能係以下原因:

1.  我個仔同老公都係天主教徒
2.  interview 當日, 我個仔反應麻麻, 最後俾禮物又講錯顏色, 但 bye bye, thank you 都有講, 開頭都有坐定, 後來要我拉住
3.  老師問o左我 2 轉問題, 第一轉用廣東話, 第 2 轉問普通話.  自己普通話麻麻, 但老師似乎都明我講咩.  不過可能我話冇同個仔嚮屋企講英文 & 普通話

我再問學校, 可唔可以再報主流班, 佢話可以重新交表 & 資料申請, 但只得下午班, 叫我快 d.  但佢又冇提過有國際班"後備生"申請喎.

各位 27/10 interview 而又未有 result o既 mami, 聽日快 d 打去問 result 喇.

祝大家好運!!!

原帖由 Dorisdoris 於 09-11-11 23:00 發表

York 我有考都唔交留位費(16 前交),york可能多了新校舍要搵錢,好似有報名都收,無reject letter,聽完york校長talk so,york太商業化,我不太喜歡...

tt收到信未?

YORK 有 REJECT LETTER, 不過無人係 BK 到講自己俾 YORK REJECT 佐啫, 而且得果 300 個位點都唔信會超收 3000-4000 人加上新校舍最終都係俾到小朋友有一個好D 既環境讀書, 都 OK 既

原帖由 moominfloren 於 09-11-11 23:12 發表
各位 27/10 interview 全英文班o既 mami, 我今日上晝打去學校問 result, 佢話我個仔"不被取錄", 我估可能係以下原因:

1.  我個仔同老公都係天主教徒
2.  interview 當日, 我個仔反應麻麻, 最後俾禮物又講錯顏色, 但 ...

我個仔果日超好表現, 所有問題都答啱晒, 而又坐定定好聽話, 再加上全程同外籍老師流利對答, 全無冷場而且爸爸仲係祟真畢業生, 但當今日我收到 REJECT LETTER 時我証明佐我 INTERVIEW 后一直既睇法亦明白到佢地想收邊類學生, 所以我一D 都無唔開心, 因為一早已經預佐祟真唔會.
  雖然我都好鍾意 TT 但無緣都無辦法啦

原帖由 Karen2009 於 09-11-11 23:37 發表

我個仔果日超好表現, 所有問題都答啱晒, 而又坐定定好聽話, 再加上全程同外籍老師流利對答, 全無冷場而且爸爸仲係祟真畢業生, 但當今日我收到 REJECT LETTER 時我証明佐我 INTERVIEW 后一直既睇法亦明白到佢地想收 ...

請問佢地想收邊類學生?

原帖由 靚太太 於 09-11-11 18:12 發表
2010-2011年度中英文幼稚園部上午幼兒班及全英語幼稚園部
下午幼兒班之申請名額已滿,由十月三十日起停止接受申請。

2010-2011中英文幼稚園部下午幼兒班仍接受申請,額滿即止。

(由十二月起接受『全英語幼稚園部下 ...

gum 咪即是全英語幼稚園部報名人數少過收生人數+後備生人數,先要再招備生人?

而主流班報名人數已經超過收生人數+後備生人數, 所以不用再招備生人?

arm 唔 arm?

咁係收邊類型呀/?? 我好想知呀

原帖由 Karen2009 於 09-11-11 23:37 發表

我個仔果日超好表現, 所有問題都答啱晒, 而又坐定定好聽話, 再加上全程同外籍老師流利對答, 全無冷場而且爸爸仲係祟真畢業生, 但當今日我收到 REJECT LETTER 時我証明佐我 INTERVIEW 后一直既睇法亦明白到佢地想收 ...

Nnicole 123 多謝你的意見!!另外都祝你順順利利1take過考入培正!!加油哦..........

我都好想知呀?! ,到底邊類型???

原帖由 leunter 於 09-11-12 10:31 發表

醒目開學勳章

Hi Nicole123,

之前見你話top priority係培正, TT只係back up. 想問下培正有咩咁吸引你?

因為TT收左我囡囡, 培正同宣道下個禮拜要交form, 諗緊仲報唔報培正同宣道?!

Thx~~

原帖由 PSKwan 於 09-11-12 15:22 發表
Hi Nicole123,

之前見你話top priority係培正, TT只係back up. 想問下培正有咩咁吸引你?

因為TT收左我囡囡, 培正同宣道下個禮拜要交form, 諗緊仲報唔報培正同宣道?!

Thx~~ ...

其實無咩話邊間好邊間唔好.因為每間學校都有佢既優點
同埋要睇父母想要咩,什麼適合小朋友
我想仔仔入培正主要原因係:
1. 一條龍
2. 德育
3. 近我屋企 (行到番學)
4. 學費較平
5. 中文好 我相信未來中文要好
6. 英文唔太差

tt唔係唔好.不過我覺得小學貴中學唔夠好 (之前我已經講過)

醒目開學勳章

Nnicole123 多謝你的意見! 祝你如願以償, 考入培正!!!

我個仔昨晚interview表現好好,又是坐定定及和英文老師對答如流...但以BK回覆的家長經驗,我諗我地都應該同TT無緣~唉...

只可以說TT不是收這類學生~

原帖由 leunter 於 09-11-12 10:31 發表

我個仔尋日in 完,請問in 時miss 有mo 同你老公傾 gai,w問你老公問題?

原帖由 ling_piglet 於 09-11-13 08:50 發表
我個仔昨晚interview表現好好,又是坐定定及和英文老師對答如流...但以BK回覆的家長經驗,我諗我地都應該同TT無緣~唉...

只可以說TT不是收這類學生~

...

唔係呀.我個仔都收左呀
不要咁快灰心呀!

醒目開學勳章

仲有佢哋教數理,數學都好強,如果我仔係大仔,我都一定會報培正 兼一定係首選,祝各位小朋友成功考入:

原帖由 NICOLE123 於 09-11-12 15:33 發表

其實無咩話邊間好邊間唔好.因為每間學校都有佢既優點
同埋要睇父母想要咩,什麼適合小朋友
我想仔仔入培正主要原因係:
1. 一條龍
2. 德育
3. 近我屋企 (行到番學)
4. 學費較平
5. 中文好 我相信未來中文要好
6. 英 ...

原帖由 NICOLE123 於 09-11-13 10:44 發表

唔係呀.我個仔都收左呀
不要咁快灰心呀!

in 時miss 有mo 同你傾 gai,問你問題?
‹ 上一主題|下一主題