用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 09年9月入讀協和下午的家長~傾下...
樓主: dudu19812002
go

09年9月入讀協和下午的家長~傾下... [複製鏈接]

醒目開學勳章

今次既中文評估黎得好似好突然咁既??我今日先知明天中文評估....真係嚇親呀!好彩呢幾日都已經溫哂英默咋....
[

醒目開學勳章

Xenc :

真係唔該哂你呀!
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-21 17:44 發表
Xenc :

真係唔該哂你呀!

pm左你,唔洗客氣la

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-21 19:05 發表

pm左你,唔洗客氣la

我想問下課文只係4-6???唔需要12,13咩?
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-21 19:16 發表

我想問下課文只係4-6???唔需要12,13咩?

之前派果張內容無寫12/13課架,只寫課文4-6,作業就4-6及24/25/27,係今日手冊無lala寫埋12/13 我見人地班手冊都係寫4-6耶,我諗老師係指12/13係作業lar,12/13課作業咪就係24/25/27lar,match wor 我只溫左作業咋,課文,未教架下話,都未寫詞語

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-21 22:21 發表

之前派果張內容無寫12/13課架,只寫課文4-6,作業就4-6及24/25/27,係今日手冊無lala寫埋12/13 我見人地班手冊都係寫4-6耶,我諗老師係指12/13係作業lar,12/13課作業咪就係24/25/27lar,match wor 我只溫左作業 ...

我都有叫阿女背默左課文囉~不過,就好似你咁講,當12及13係作業算喇~其他既野真係一日得幾小時好難溫哂架喇~夠阿女既天才波啦...
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-21 17:20 發表
今次既中文評估黎得好似好突然咁既??我今日先知明天中文評估....真係嚇親呀!好彩呢幾日都已經溫哂英默咋....

乜唔係上個week已經派咗範圍咩?範圍都幾多,冇理由咁遲先通知架?冇weekend真係冇可能溫得到,平日做功課都搞鬼咁耐

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-22 01:04 發表

乜唔係上個week已經派咗範圍咩?範圍都幾多,冇理由咁遲先通知架?冇weekend真係冇可能溫得到,平日做功課都搞鬼咁耐

係呀!個範圍應該係瞳瞳病假當日派,我問過Xenc~學校冇補返斜我,我咪唔知囉...真係慘!瞳瞳今朝等車不斷講好冇信心....我老公話俾個女試下咁都好既,等佢知道溫書係要提早喎!但我覺得今次都幾無辜架....不過,希望個女合格就算喇...始終前一日先溫,又咁多範圍喎!好似你咁講,冇weekend真係好難溫架....
[

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-22 01:04 發表

係wor,dudu,上星期三已經寫手冊話評做,星期五又有範圍派,到星期二又有寫作提示,分別唔同日子都有remind,就算bk呢度上星期都有提過話今日又英默又評估,點解你會全部都miss左﹖

原帖由 dudu19812002 於 09-10-22 09:55 發表

係呀!個範圍應該係瞳瞳病假當日派,我問過Xenc~學校冇補返斜我,我咪唔知囉...真係慘!瞳瞳今朝等車不斷講好冇信心....我老公話俾個女試下咁都好既,等佢知道溫書係要提早喎!但我覺得今次都幾無辜架....不過,希 ...

真係難為你地,尋晚一定好辛苦。

合理估計,應該唔係你病假果日派,如果係,我應該會話你聽,事關你病假果日派左英默範圍,我都擔心你溫唔切所以pm你,如果果日派範圍我無理由唔寫埋比你wor。同埋,ms mak一向都好細心,佢無理由唔補返比你。我上次有d過氣左既活動,佢都有補比我。今次真係幾無辜。

好奇怪,我check學校網上手冊都無寫,但我記得星期三定四,阿仔手冊係有寫今日評估ga,仲寫左粗略範圍係4-6課。總之,派範圍同寫手冊唔係同一日,所以你全部都miss晒,真係幾奇怪。

o係喎, 好似手冊每日都有提過下中文評估, 不過每日都加多d野, 一陣又英黙, 一陣又英測, 一陣又背咩....評估咩....我一收到即刻mark低, 而家成個枱面都係紙
不過今次我無同仔仔背黙課文, 學校只係話黙寫, 所以我無要求佢背黙.......默生字都默咗成晚 下星期放完重陽假又打仗啦...都唔知點溫

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-22 10:04 發表

真係難為你地,尋晚一定好辛苦。

合理估計,應該唔係你病假果日派,如果係,我應該會話你聽,事關你病假果日派左英默範圍,我都擔心你溫唔切所以pm你,如果果日派範圍我無理由唔寫埋比你wor。同埋,ms mak一向都好細心,佢無理由唔 ...

我都冇計過係幾時派範圍呀!不過,我都知麥老師一向細心既,上次阿女病假,老師都有教返功課點做~我覺得好好呀!不過,手冊都見有紙,係一張寫作注意要點囉!!我仲問阿女呢張野咩黎架??無端端講呢d野既????阿女都唔知咩事???
[

醒目開學勳章

不過,今日已經過左去喇...haha,係點都算啦...好彩Xenc咋......要鍚啖你先得呀!
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-22 20:10 發表
不過,今日已經過左去喇...haha,係點都算啦...好彩Xenc咋......要鍚啖你先得呀!

check左,範圍係上星期三派架,我問左阿仔,佢話導修堂時,每組同學輪流出去比手冊老師睇既,如果有紙都係果時老師幫佢地釘上去,所以唔會話小朋友自己唔見左。係呀,今次點都好la,你地好鎮定呀,臨危不亂,曈曈好叻,曈媽都好叻喂,英文dict + test又黎la,黎近應該又會派範圍    老師今日做咩叫人朗讀第七課

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-22 22:24 發表

check左,範圍係上星期三派架,我問左阿仔,佢話導修堂時,每組同學輪流出去比手冊老師睇既,如果有紙都係果時老師幫佢地釘上去,所以唔會話小朋友自己唔見左。係呀,今次點都好la,你地好鎮定呀,臨危不亂,曈曈好叻,曈媽都好叻:excite ...

咁就真係怪,我只係見有寫作嗰張紙仔,等瞳瞳返黎睇清楚先,不過有冇都好啦~今次真係全靠姨姨醒目咋!!
我地都亂架!不過,事實係事實,都冇計~~好彩有姨姨問咋,唔係阿女都唔知點算!!因為我見上網手冊都冇講過,搵其他班又唔見有範圍喎!!都幾驚架~噚日去接阿女,都冇問佢識唔識,因為預佢唔識多!但佢都有講都識識地...派左返黎就知喇!!
噚日阿女返黎話有好多同學都忘記左溫英默呀....唔知係咪呢?有人又係連默書範圍都冇,老師仲話個小朋友冇都唔出聲...真係慘呀!!
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-23 10:33 發表

咁就真係怪,我只係見有寫作嗰張紙仔,等瞳瞳返黎睇清楚先,不過有冇都好啦~今次真係全靠姨姨醒目咋!!
我地都亂架!不過,事實係事實,都冇計~~好彩 ...

曈曈叻叻
攪mud呀﹖咁鬼混亂既
我地真係要多d通報下先得

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-23 10:47 發表

曈曈叻叻
攪mud呀﹖咁鬼混亂既
我地真係要多d通報下先得

係呀!好彩我地既小朋友係同班咋,可以互通消息....
其實我覺得其他野都唔係好亂,不過一有派通告時間就會亂架喇!所以依家派通告我就教瞳瞳點為知一份通告,因為有時一個number就有幾份附頁,但老師都係當一份喎!咁就叫佢對number好d...唔係再問老師攞就好難攞架喇!!
範圍我都係上星期先出錯過一次,但都叫左阿女下次醒d,依家佢知病左就好煩,佢比較照顧自己身體多左,咁可能真係一個好經驗!!
[

早晨呀: 溫書溫成點? 我地尋日都無咩點溫!實在太累啦!

原帖由 August07 於 09-10-28 10:48 發表
早晨呀::" /> 溫書溫成點? 我地尋日都無咩點溫!實在太累啦!

我哋完全冇溫過,只係weekend溫過吓,因為昨晚亞仔份份功課都話唔識做,等我放工返去已經成8點幾9點,只係同佢做功課已經做到10點......
‹ 上一主題|下一主題