用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

ho_fish,
家長其實係上台扶住小朋友.(上年我都以為自己都要表演,嚇死 )
遲d學校如果有派淨既門票,可以問老師拿.  

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

1314,

你就好啦, 可以去參加聖誕聯歡會, 我唔可以去了, 因為我今個星期先返新工, 唔可以請假去睇, 我已經吩咐了我老公去睇, 重麻叫佢一定要拍dv, 我都有買學校果隻vcd, 我老公話自己未必拍得好, 都係買3年(3次), 唔好理什麼, 買來留念都好, 因為一定會拍到每一個小朋友的.
你幾時得閑, 約出來飲茶, 一齊傾吓, 種花份report 點做好嗎?

heiheima咪:
我都係帶齊"架撑",影到就影,影唔到就等佢隻DVD。呀囡晚晚喺屋企播個隻聖誕歌CD跟住唱,佢話表演個隻"哈哈哈哈,聖誕老人來了",仲做埋動作添呀。

個棵海棠花初初攞返嚟個幾日差啲死咁滯,得返一塊葉,好彩慢慢出番啲,但係就無乜長大,都唔知會唔會開花,so far我淨係影左一張相咋。

1314,

點解我地幼兒小組又係種棵海棠花? 全校架?

死啦!我個棵海棠花, 又係攞返嚟個日都差啲死咁滯, 又係得返一塊葉, 過多幾日塊葉仲枯埋!

請問駛唔駛買過棵'頂檔' 交功課呀?

鴨媽媽:

我諗係全校學生都有嘞,我記得張通告好似話係响應教統局既唔知咩行動咁話,會喺一月中送啲花去老人院,你不如問下學校有無得攞過棵花苗先啦。

我想問

各位"啟思"的家長,

我想幫bb報呢間, 但有以下問題:
1.我想bb開開心心讀幼稚園, 但有朋友話"啟思"俾小朋友太多自由, bb好難教, 請問你們有沒有這問題?
2. 我bb12月born, 如足2yr時(即1月)插班讀N1收唔收? 有沒有人試過?
Be strong and courageous. Do not be terrified; do not be discouraged, for the Lord your God will be with you wherever you go. -Joshua 1:9

Issacisgood:
我諗個細路難唔難教唔止係學校既問題,係家教問題。自由唔等於放任。啓思唔會要啲學生"死古古"咁坐响度聽書、做功課,但係佢地一樣教啲學生要有禮貌,好似佢地食茶點要排隊出去攞,要等所有人攞晒之後一齊講"各位小朋友請食茶點,唔該老師酙水”,仲要祈禱後先可以開始食(啓思係基督教)。我個囡番左學之後學會"唔該"、"唔駛客氣",呢啲都喺學校學番嚟。所以我覺得學校既教法絕對無問題。我記得初初開學响家長會度,呀囡有個男同學既阿媽話個囝成日响屋企打家姐,出街又成日"lue"買玩具,問老師可以點(佢個囝已經重讀K1)。原來佢個囝有好多時間返左大陸住,唔喺成日番學,佢屋企又喺極之重男輕女(佢阿媽自己話),佢老豆見佢打家姐都唔話佢,咁你話呢個細路係咪難教,係學校既問題定係家教問題呢?

我覺得最好係親身去間學校參觀下個環境,同埋可能會見到啲學生,咁你會對間學校了解多啲。啓思係間對外開放既幼稚園,你可能miss左佢既open day,但係試下打去你想報個間問下先,或者去佢地網址搵下:
http://www.creative.edu.hk

1314, 好同意你既講法。家長唔好將教小朋友既責任比晒學校同老師,要知道小朋友o係學校只係短短2,3個鐘。總之身教重於言教, 小朋友好似一部影印機咁, 將家長平日既言行舉止印左o係腦入面, 佢地會好自然咁表現出黎。若果個小朋友難教, 有問題既, 咁個家長唔該先檢討下自己勒

啟思係用活動教學既, 咁唔代表佢唔理小朋友,我諗小朋友既自由係在於係有限度咁o係活動上選擇玩a or b, 又或者玩a先定b先 lor

Any of your kids studying in nursery class of Heng Fa Chuen branch?  I plan to send my daughter there in February, so I would like to know if their nursery class is good.

請問各位知唔知20/12當日, 嶺南附近有無泊車位?  另外, 送左小朋友去rehersal, 你地會去邊呀, 父母可唔可以走開架?  因為成3點先開始, 無理由o係度等咁耐架

ho_fish

乜你地20/12係嶺南攪呀!

我地係17/12係浸會, 我地揀坐旅遊巴一齊去, 費事煩, 費事搵, 不過我都有問過老師, 話送到浸會後, 家長就可以離開, 到10:45再入番浸會.

不過好似嶺南最近都要去番金鐘才有野行?!

鴨媽媽:
嶺南大學搬左去屯門好耐啦,唔係港島區呀。係呢,乜家長可以同埋一齊坐車咩?我以為個囡坐番校車咋。

heihei媽咪:
我個囡尋日收到稀稀送聖誕卡呀,我知實係你幫佢整既,多謝你咁有心,我今日都會幫呀囡買番啲卡送俾老師同朋友仔。不過佢個名應該"汶芊"呀。

我真係路痴!... he..he..

我以為上次買飛去玩嘉年華會個會堂添,真'烏sir sir'!!

學校之前有通告話家教會統計下會有幾多人會俾錢坐旅遊車,不過要統計下人數,才定到幾多$及成唔成,

後來再有通告話10元雞, 咁我地咪揀lor, 雖然搭281A都得, 諗住費是去到又要慢慢搵集合地方.

Guggi 寫道:
1314:
上sat我去左CASTELLO INTERVIEW啦!
昨天都收到信話取錄亞女啦!
甘你個囡囡係米由幼兒小組班讀起架!
環境都OK!
D校服都幾靚呀!

guggi
我嗰日都帶咗囝囝去interview N1班呀﹗
學校都收咗浠浠﹗上星期六去咗留位啦﹗
我都覺得校服幾靚,你使唔使搭校車架?
我地雖然住得唔係遠,但都要搭校車架﹗
其實我有啲唔放心咁細個自己搭車,
所以好十五十六下年比唔比佢去讀好呢﹗?

仲有想問問其他媽咪,
以我所知啟思會以中文教學為主,
咁小朋友英文方面會唔會比其他小孩遜色呢?
呢個都係我所擔心的,
請問學費方面每年要交幾多期呢?(sorry, 我忘記了問老師)
希望媽咪們可以為我解答。

鴨媽媽, 我囡囡讀大興啟思, 佢地應該o係屯門嶺南攪呀

HEIC
你又嚮到?哈哈!
我都in左元朗間啟思喇!
琴日都收左信收左carvin讀上午幼兒小組!

各位元朗分校既家長
你地覺得個園長點呀?
好唔好架?
上次同carvin interview個老師好好架!
不過就無咩點同小朋友接觸!
只係同我傾計多,佢地話小朋友細,佢地都係從旁留意佢玩車既表現wor!

咁跟住個園長就過黎,叫我要再約second interview,原因係話我個仔仔怕醜! 但我個仔仔o個日一d都唔怕醜wor!仲同佢hi,又笑!
咁我都話無所謂,second in咪second in!
但點知尋日收倒信話收左我個仔仔!
都唔知攪咩?    

鴨媽媽,

你個小朋友在邊間讀呀? 我個仔在Kowloon Tong, 都係17/12 在浸會大學堂呀, 下午表演呀

Rachel
好開心係到見到你,
carcar都in咗啟思呀﹗
咁你下年係咪已決定會比佢讀架啦﹗
使唔使搭校車?

帝堡城啟思只係留意下小朋友玩玩具的表現,
浠浠嗰日都幾醒,識疊高logo同會由大至小串對圈圈,
跟住老師都無問我野,聽埋老師介紹學校,就走啦﹗
好快已經收到信話收咗浠浠啦﹗
我都覺得老師幾有耐性。
‹ 上一主題|下一主題