用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

原帖由 kilykilyk 於 11-4-30 23:08 發表

諗起抽唔到要叩都煩死

唔知點解...今次考完試無家長日,成績表同獎狀都係上堂派,平時會搵個星期六派成績表、獎狀,名次都會一齊講,又會傾吓有關小朋友事情,今次老師話想知級名次,全部同學都要私底下問佢... ...

我仔女果間小學都係要私下問名次 好似話教育局話校方唔可以公開分數/名次

教育局話校方一定要公開名次

原帖由 701003 於 11-5-13 18:46 發表

我仔女果間小學都係要私下問名次 好似話教育局話校方唔可以公開分數/名次mouth:" />mouth:" />

終於問咗啦...班主任話..因為撞啱升中,覺得傾升中問題比較緊要,所以沒續個小朋友講級名次,所以要自己問班主任,
班主任未試過唔講級名次...

教育局對披露學生名次俾家長知,完全沒有任何規定,所以有d學校,披露得好詳盡,例如全級頭72名係band 1,頭115係band 2 ,你囝/囡今次係78,所以係band 2 頭,再努力d,可以入番band 1 架!........

但係有d小學只肯講小朋友係band 1/2/3既頭/中/尾,絕對不肯講名次,並藉口係教育局唔俾講。

我認識既呢類學校,通常水準都唔係好好,估計校方唔想講個別學生名次,係唔想令人推算到佢地既水準。例如全級150人,第30名已經係band 1 尾,咁就可推算出該校band 1 學生少於全區平均的三分一,學術水準係全區最差的一批.......咁對"校譽"可能有影響。

原帖由 mamafufu 於 11-5-14 15:11 發表
教育局對披露學生名次俾家長知,完全沒有任何規定,所以有d學校,披露得好詳盡,例如全級頭72名係band 1,頭115係band 2 ,你囝/囡今次係72,所以係band 2 頭,再努力d,可以入番band 1 架!........

但係有d小學只肯講小朋友係band 1/ ...

想問教育局比學校的是否每位學生banding(應該是最準確);抑或是比了些成績資訊(eg 中一分班試),而學校自己推算學生Banding(相對無甘準確)?

原帖由 mamafufu 於 11-5-14 15:11 發表
教育局對披露學生名次俾家長知,完全沒有任何規定,所以有d學校,披露得好詳盡,例如全級頭72名係band 1,頭115係band 2 ,你囝/囡今次係78,所以係band 2 頭,再努力d,可以入番band 1 架!........

但係有d小學只肯講小朋友係band 1/ ...

好采我囝間小學會講幾多名band1,幾多名係band2,
連band幾同級名次都唔知,真係好慘...

回覆 3# mamafufu 的文章

mamafufu所言甚是
我女果間只公開(班房門口貼大字報)每班頭10名,其他要問老師,好彩有問必答!
如果老師唔肯講名次,家長真係無從選校gar!

回覆 627# 701003 的文章

想問下各位交左之統一派位表,學校比番張家長存根你地未(好似係藍色),我個間重未比,駛唔駛問下學校?

我都未收到張存根~~~

原帖由 hongkeikei 於 11-5-16 12:07 發表
想問下各位交左之統一派位表,學校比番張家長存根你地未(好似係藍色),我個間重未比,駛唔駛問下學校?

原帖由 sauhar 於 11-5-16 13:53 發表
我都未收到張存根~~~

原來大家都未收到統一派位表存根,唔知幾時派呢?

請問大家如果去叩門,通常校學都會要5/6年級成績表,

6月中還有個考試,但這考試要到7月12日先有家長日,

當日先會派成績表同獎狀,我問過班主任...

問佢放榜日當日會否可以先派成績表同獎狀給我們,

班主任話可能趕唔切派,請問有無經驗家長遇過同樣問題??

無咗六年級下學期期考成績表,會否影響叩門?

原帖由 kilykilyk 於 11-5-17 10:29 發表

問佢放榜日當日會 ...

我囡囡個間中學已經派返張存根喎 !
已經係上2個星期既事啦 !!

回覆 631# mn123 的文章

唔好意思, 應該係 :
我囡間學校上個星期度已經派返張存根了 !

我個女間學校自從考完最後一次呈分試後,好似hea住等暑假咁....

原帖由 mn123 於 11-5-17 14:35 發表
唔好意思, 應該係 :

原帖由 mn123 於 11-5-17 14:35 發表
唔好意思, 應該係 :

剛剛問了班主任,他說會在放榜日派發..:loveliness:

原帖由 kilykilyk 於 11-5-18 19:54 發表

剛剛問了班主任,他說會在放榜日派發..:loveliness:

下?!7月5日先派番,學校唔係有另一張存根嗎?點解要keep住家長個張甘耐既?

講真除左頭1至4志願,之後個d都唔係好記得;我無影印留底ga!

原帖由 hongkeikei 於 11-5-18 20:06 發表

下?!7月5日先派番,學校唔係有另一張存根嗎?點解要keep住家長個張甘耐既?

講真除左頭1至4志願,之後個d都唔係好記得;我無影印留底ga!

我覺得到放榜日派都無影響,學校都係怕家長會唔見,

唔係唔比番你,同埋咁重要嘢,我有留底..

原帖由 kilykilyk 於 11-5-19 11:27 發表

我覺得到放榜日派都無影響,學校都係怕家長會唔見,

唔係唔比番你,同埋咁重要嘢,我有留底..

kilykilyk,

icic!

原帖由 kilykilyk 於 11-5-17 10:29 發表

問佢放榜日當日會 ...

其實我都想問下你地,6年級最後次試有乜用架?上次呈分試學校已經將呈分試成績當作下學期成績表派發,所以6年級上下學期的成績表而家都已有齊,咁今次考重有沒有成績表派呢?,就算有都未必趕得切用作叩門。

原帖由 fallenleaf 於 11-5-19 14:52 發表

其實我都想問下你地,6年級最後次試有乜用架?上次呈分試學校已經將呈分試成績當作下學期成績表派發,所以6年級上下學期的成績表而家都已有齊,咁今次考重有沒有成績表派呢?,就算有都未必趕得切用作叩門。 ...

六年級下學期考得好,對叩門有用,因為我囝間學校下學期有兩次考試,不過最後嗰次成績表應該趕唔切攞去叩門...

真系好多謝大家無私分享,尤其系MAMAFUFU,好專業,學到好多野。
我的個女系明年升中,她的考試成績基本維持在全級前五(潮陽小學),但無什麽獎項和特長。想請教下MAMAFUFU和各位媽咪,如果我自行想報一間屯門,一間元朗的話,點樣選比較合適呢?多謝曬大家先。
‹ 上一主題|下一主題