用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! [複製鏈接]

Betty,

阿囡壓力之大, 真係非筆墨所能形容 人生之中存在有好多變數, 阿囡今次如正面去諗不失為上了寶貴的一課, 學46兄所言....條條大路通羅馬, 最緊要積極面對, 裝備好自己, 亦令她更珍惜現在擁有的一切得來不易

betty

睇到我都眼濕濕 , 經一事長一智, 祝你阿女搵到想理科目去讀
原帖由 bettylam 於 10-7-2 13:33 發表
你成績點呀!跟住佢話,英文同中文拎C啦!我好彩之前已經打定低,預算佢呢2科係B或C,正常.

我講,呀女你好叻叻喎!呢2科取呢個成績吾易架

講住的的的,待續>>>

呀女收線後,隔左15分鐘再打比我,情緒雖然穩定左,不過聽出把 ...

原帖由 bettylam 於 10-7-2 13:33 發表
你成績點呀!跟住佢話,英文同中文拎C啦!我好彩之前已經打定低,預算佢呢2科係B或C,正常.

講住的的的,待續>>>

呀女收線後,隔左15分鐘再打比我,情緒雖然穩定左,不過聽出把 ...

Betty,
好衰架, 睇到我好感動, 喊埋一份.

你地一家好團結啊 !

祝你阿女找到大學入讀理想科目. 加油 ! 十卜 !

醒目開學勳章

tks!smum&sf:

嘩~只係寫出黎,已經個個喊到咁,我諗緊如果當時我在場,我諗我一定控制吾到,真係無係電話中咁鬆容.

因為我真真從未見過呀女呢的場面,同埋佢從小到大都樂天一派.

呀女果晚同我講,呢輪都吾可以大聲同佢講野,同埋係佢沖涼時陪佢傾計仔,呢件事引致佢心靈重創,身心脆弱.

dear 2b:

查實我都有考慮過拎假陪佢,不過問佢,佢好堅持答,吾洗啦!大個啦!比老師同同學見到你地,醜死怪呀!

果朝早,偉哥又好認真再問佢一次,可能佢都無預到比自己理想差左,所以好堅持同偉哥講同一番說話.

查實,佢一路條路都風平浪靜,連小小趺過都無,我感覺佢較自負,亦都知考得好當然大家開心,以佢性格,一有閃失,一定最吾想比屋企人見到.

所以我地果日咪由得佢一個人獨力撐,自堅信佢好快企番起身.

佢呢2日開心番好多lu~因為身邊朋友,親戚都講al黎講,考得吾錯lu~加上出去in,即收,信心大增.

大前題,我著佢拿多的盾牌係身邊,吾怕一萬,至怕萬一,邊到有,你覺得值得報就去報,錢洗左去可以令個人拾回信心,抵比.

呢件事只係佢成長中的一小撮,到左某年紀回望時,可能佢會覺得好回味.

betty

醒目開學勳章

betty格言

1.)錢解決到問題吾係問題.
2.)吾好用錢去傷害人感情.
3.)吾好因為錢令親友傷心.
4.)錢可以重拾信心何需赤.

原帖由 bettylam 於 10-7-2 19:38 發表

嘩~只係寫出黎,已經個個喊到咁,我諗緊如果當時我在場,我諗我一定控制吾到,真係無係電話中咁鬆容.

呀女果晚同我講,呢輪都吾可以大聲同佢 ...

Dear Betty

記得當年會考放榜我兩夫婦都出 pair,不過呢,我地無行入學校,只係學校附近等,接到大 B 先同佢商量前路點樣行,近住就陪伴在側,去要去既地方咁囉 .....

原帖由 bettylam 於 10-7-2 19:59 發表
betty格言

Dear Betty

原帖由 bettylam 於 10-7-2 19:38 發表

呀女果晚同我講,呢輪都吾可以大聲同佢 ...

betty

當然針唔拮到肉, 真係唔知有幾痛, 不過幸好阿囡同您都有好好的溝通, 可以la您分享佢的情緒~~~~阿囡對自己有一定的期望, 家下出乎所料, 始終呢個打擊都頗深, 唯有辛苦您係呢個關鍵時期多點付出耳朵同心幫阿囡渡過......我0地只好在背後支持您一家!!!!

原帖由 bettylam 於 10-7-2 19:59 發表
betty格言

謝謝分享~~~

Betty,

妳真係處理得好好呀, 俾著我, 可能我仲激動過呀囡添呀, 囡囡得到咁多人支持, 應該好快就會站起來, 經一事長一智, 相信對佢日後都有好大既幫助   

講住的的的,待續>>>

Betty,

妳係得既

遲D 等呀囡D 嘢安定晒, weekend 咪call 我分享下妳既經驗, 等我取下經丫

betty格言

荷蘭踢走巴西,開開心心去 sleep lu

醒目開學勳章

dear all:

呢輪個個都太疲累,走晒去zzzzzzzzzzzzzzzzz,查實都2點幾,我都訓醒一覺豬lu~

可能好細個,我已經歷左好多,所以睇事,睇人,睇錢,睇好多野已經練成仙.

查實呢輪除左專注陪呀女外,仲要輔導同改變偉哥的較傳統思想,呢個先係最困苦,我每日腦筋都係樹轉,做偉哥同呀女中間人.

偉哥都好like倒後望,話其實呀女之前好多野我地都有提點過,只係佢吾聽云云.

我都係學似你地話事解,用我牙力去說服佢,大前提先解決現在眼前問題,呀女經一事,長一智,呢鋪雖未趺得好重,但已經好傷,佢堅信佢只係要面,企行同硬晒軑,比的時間,我相信稍後佢一定會有所改變.

人要向前望,過去左的事,只作賽後檢討,作為一個借鏡,振作起黎,前面康莊大道.

好彩偉哥一路都幾聽我講野,如果佢吾聽時,我就會拿理據,數據去la佢揮過,不過好小出到呢的殺手楝

今日有個重大使命,係感恩,一一致電尋晚出心出力出腦汁幫助過呀女重拾歡顏的親友,雖然聽到呀女尋晚已經好有禮貌地係電話中道謝,但我作為佢背後支持佢的媽媽,都應該做番的野.

另一個使命係用心去安慰女女的好同學,我同佢地好熟好friend,佢地今日一齊出動去拎報名表,呢幾個同學好乖好純,但呢次趺得仲傷過呀女,我身為aunt無野可以做到,只係精神上,心力上,用個心去晨咁早沖左壺愛心o tea, 分別放落水樽,雪凍叫呀女拎比佢地,大熱天氣,一路飲,一路展展開佢地人生的新旅程,忘記過去,展望未來

聽呀女講,比的時間,佢地好叻叻,好快識企番起身,我個心先無咁痛,因為呀女,我仲可以去攬去錫,去安慰,佢同學,呢2日都無訓過,日間去樸,夜晚無吾到,天氣又咁酷熱,加埋心情吾好,真係好易攪病,希望佢地可以快趣起番身,向前邁進

醒目開學勳章

2b&all:

早人呀!今早又晨咁早 開閘

黎啦!黎啦!有野睇~~~尋日用旁敲側擊方式,套呀女爆晒心中情,舒緩一下咁啦!

尋日食飽飽晚飯,又比偉哥攪到笑爆肚,人家茶餐廳話要賺錢,10點後坐睇波位不計飲野,每位一輪收費hkd50皮,又鬼咁多人喎~~~~平時吾飲飲品的偉哥,尋晚竟叫我地留個餐飲比佢,凍o tea是也,咋家依係樹側側地咁睇同mou到11點幾~~~~~~我笑住同佢say 88同話比2個細路知,你爸爸一陣返黎時,對眼珠一定斜晒或者鬥雞眼,又有可能比人拍走,你地二個識做吾好野佢,1個2個快趣洗定白白呢入房,無人叫你地都吾好出黎哇

我同呀女一路行一路傾.

我咋家依:媽媽有的吾開心啊!我特登試探式咁講,的aunt怪責我果日無拎假係你身邊撐你啊!果刻有家人係你身邊係好重要,媽媽同爸爸真真要反醒同檢討下,改善改善呀!

呀女:乜樹啊!係咪我的成績,攪到你同爸爸好傷心呀!

我:吾係啦!始終出黎公開考試,要面對好多野,勤學當然最重要,但盡左自己能力去面對困難同挑戰,努力過,無悔無怨.我有幾怪責自己果日無係你身邊,支持你,令你手足無措,查實我係應該拎假去係你學校就近等你,隨時出現在你身邊.

呀女:媽咪,好彩你無咁做咋~~~我地成班同學,可以係得埋一齊,性格都好相似,亦係你地講架朋輩影響,呢2日同同學傾番,個個都點晒頭,話好快會起番身,而係佢地父母心目心的叻叻女,乖乖女,吾想做令父母傷心的事,係比父母見到佢地咁重創,喊到豬頭咁,佢地亦都好硬淨,吾想比任何人睇到佢地趺低果一刻,要冷靜,佢話大家同學左咁多年,後來傾起都話,如果當時見到屋企人出現,一定會閃,吾會出黎見人,即時走去某地方避世,那麼為人父母者係咁樣場面,會更加傷痛.

放心啦!媽媽,我雖然都仲係吾開心,不過比的時間我同埋我地呢班乖乖女,向前朝望,我地好快站番起黎啊!

睇到佢一股陽光氣色,熱情洋溢,當堂感覺女女又向成長邁向一大步lu~~~

真係經一事,長一智,呢句說話超岩聽.

是日同呀女行街食沙嗲記,買靚衫.

好一句錢洗去,
令人極之痛快,
心靈上得安慰,
心生一樂事也.

又係樹依依吟

betty

早晨

尋晚開心得濟既細 B 仲未捨得起身

原帖由 bettylam 於 10-7-3 02:09 發表
dear all:

呢輪個個都太疲累,走晒去zzzzzzzzzzzzzzzzz,查實都2點幾,我都訓醒一覺豬lu~

可能好細個,我已經歷左好多,所以睇事,睇人,睇錢,睇好多野已經練成仙.

查實呢輪除左專注陪呀女外,仲要輔導同改變偉哥 ...

Dear Betty

我好拋鑊您呀,阿女有您呢個媽咪,簡直幾生修到,我都以有呢位朋友為榮 記住有我地係背後一直咁默默支持緊架,一定要約您出黎好好分享添 o番

又俾您搞到眼濕濕既 2B

原帖由 bettylam 於 10-7-3 09:02 發表
2b&all:

早人呀!今早又晨咁早 開閘

黎啦!黎啦!有野睇~~~尋日用旁敲側擊方式,套呀女爆晒心中情,舒緩一下咁啦!

尋日食飽飽晚飯,又比偉哥攪到笑爆肚,人家茶餐廳話要賺錢,10點後坐睇波位不計飲野,每位一輪收費 ...

Dear Betty

雖然以前好多時候我地都麻麻地認同阿女既行為,不過傾過今次佢真係踏前左一大步,上左人生寶貴既一課,當然可能學費係貴左少少
不過我都好戥您高興,阿女可能咁坦誠咁同您傾心事,證明長久以來,您地母女關係都好緊密,您要好好珍惜,因為得來不易,唔係好多父母可以同小朋友可以咁架,努力呀 。。。。

同埋專注阿女既同時,唔好忘記阿仔今年都要選科呀

好鬼羡慕 Betty 既 2B

醒目開學勳章

2b:

咁感動,我只係寫盡心中情啊!如果見面時同你地分享,我估計我會笑住咁up到眉飛色舞,有我up,無你地up.5時你地一定吾會眼濕濕.一定成班一齊起哄.

雖然知呀女如果睇到吾知會有乜反應,不過我冷靜過黎,都係覺得拎成績出黎同大家分享,交流心得,聽取各方意見,先會有進步,作為朋友對仔女的一點借鏡,引以為尷,未嘗吾係一件好事,呢的說話我會睇適當時候同呀講,因為收收埋埋,吾係一件好事,正如功課錯左,吾願拎出黎比人家給與意見,永遠都吾會有進步.

中英 c
phy&chem  e
佢一路bio都係勁好,考mock全班之冠,竟然f,你地話一個一直無風無浪的小女孩,點會吾失控 ,點樣去承受呢個重創啊!

原帖由 bettylam 於 10-7-3 09:39 發表
2b:

咁感動,我只係寫盡心中情啊!如果見面時同你地分享,我估計我會笑住咁up到眉飛色舞,有我up,無你地up.5時你地一定吾會眼濕濕.一定成班一齊起哄.

雖然知呀女如果睇到吾知會有乜反應,不過我冷靜過黎,都係覺得拎成績 ...

OMG ! 怪不得要查卷,我都認為一定要查呀

醒目開學勳章

hihi!all:

近排都係朋歌寄意,用歌黎打開心中結,自己舒緩到,先可以腦筋靈活地同各方溝通.

今早又聽緊一首飲歌.

正沉醉緊歌詞

可不可以~~~~

可不可以再爱我一次

另一首

不要在我傷心的时候说爱我

另幾句座右銘銘記我在心中

任何時間都拎得起,
隨時地可以放得低,
無人能改我心思緒,
意見論點融會貫通,
友好常伴在我心靈.

好似寫得好清簡,但細膩心中玄機,字字發自內心心處.

betty

‹ 上一主題|下一主題