用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴問題
樓主: Baoma
go

買鋼琴問題 [複製鏈接]

Ming 2

Hi,

想買隻琴 for Yr6 小朋友,初學半年,又怕他不知能否堅持.故有沒有好的二手琴介紹.是否Bugget一定要Around 二萬. 最平or 起碼要幾錢左右才ok?

Sorry,太新手,可否give any idea? 一般二手琴倉是否可靠.琴老師 recomment Yamama 新琴,但我想是貴了點.

請指教!!

簽名被屏蔽

I have a yamaha U1 which is bought directly from Tom Lee in 2000-2001.  Good condition and with certificate.
I just want to buy a higher model for my kids.
Now, the price yamaha U1 is 57800 in Tom Lee.

we sell it at 30000.

If interested, pls pm

回復 622# ming2 的帖子

Hi Ming2,

Thanks for your information.
我終於買了隻二手Kawai K51 Not 前告知你的 K61. serial Nr ; K706737 or K726737 因我抄Nr 時寫字太草,所以我也認不出來. 賣家說應是74年 Made in Japan.
但我不種check serial,因我 check Kawai website only 1 nr for each year. 我想請教是否那年的出品model 全為一個 serial or have range means : 700000 - 80000, etc.
請指教. (雖然已買,昨天到家,等tune 琴,但也想知多点!!)

Anyway, 我己很滿意,因此價餞買到此質數的高琴(琴老師試琴後說音色不錯,且賣主說2 yr 沒有Tune 琴!!) 而且2個囝囝都好開心. 連大兒子從來說不學琴(小時學過,不喜歡!也急不及待,拿琴書試琴. 新XX,三日香...)

另:請問何時開始開暖筒??因未Tune 琴,是否 after Tune.

Sorry so many question.
And thanks advance.

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 11-7-14 14:37 發表

如果照個serial no  list睇,咁同你個賣家講0既年份都吻合0既...anyway,最緊要個琴keep得好,你又滿意就冇問題...平平地玩住先,第時真係有要求時先再換琴都未遲.. ...

Hi Ming2,

Thank you. 又是我此鋼琴新手.
  請問以免夾手的升降器 (how much?? and where to buy??),鋼琴清潔用品 where to buy??
怎樣可洧潔到琴鍵上的少許原子筆跡(因上手小朋友畫了幾下??

Thanks advance.

簽名被屏蔽

我之前問過,x 三百幾,x要師傅上門報價,最後我係陶宝買咗,連運費約一日元

原帖由 samanthat38 於 11-7-14 15:08 發表

Hi Ming2,

Thank you. 又是我此鋼琴新手.
  請問以免夾手的升降器 (how much?? and where to buy??),鋼琴清潔用品 where to buy??
怎樣可洧潔到琴鍵上的少許原子筆跡(因上手小朋友畫了幾下??

Thanks advance. ...

原帖由 Kalongmama 於 11-7-15 08:35 發表
我之前問過,柏x 三百幾,通x要師傅上門報價,最後我係陶宝買咗,連運費約一日元

Hi Kalongmama,

Ntd. Thanks.

Hi Ming2,

Thanks, too.

...........................................

廷廷~BLOG~歡迎光臨參觀
http://www.babyhome.com.tw/bb/346124

原帖由 ming2 於 11-7-8 07:19 發表

加左啦...K3 門市now is $37800...K5 門市is $45800

以上為現金價...分期價會再另加8%

今日去柏斯睇 k3 而家$39,900 and k5 要$49,900......又加咗價???

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 11-8-28 12:50 發表

係呀...又加左啦..

7月先加完咋喎.....又加??

簽名被屏蔽

回覆 630# calvindana 的文章

是否被人誤導不說,應是廿年左右吧!
只想說我擁有的一台U3,81年至今還健在可用,囝囝就是用此琴考FT!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 635# ming2 的文章

Ming,

想請教:二手Kawai BS20, $25000, 合理嗎?

謝謝幫忙

ming2
  想請教吓我在TL買了yamaha U1,sale說現無貨,我之前仲有26位客人等貨到,我排第27位.及後到我交$,另一位sale說下星期已可送貨,因貨倉現在有幾部,我八卦問又話無貨?為何跳過26位客人送貨給我先?佢解釋有d客要搬屋唔要住,有d客又唔趕.我想問其實而家貨倉內的琴有無問題?定係d客在等下一批日本運來的新琴lei?
       另外收琴時我有咩要留意?Thanks

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題