用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08 ~ 畢業生~又黎啦 !
樓主: 禧媽媽
go

07/08 ~ 畢業生~又黎啦 ! [複製鏈接]

祖安
花園街? $20真係好抵, 好colouful, 仲要有180題添
原帖由 袓安 於 08-10-24 12:19 發表
glory
上星期係'走鬼檔' 買左盒, $20~
不過得一本書,有180題

今朝見自由報料果邊有人講呢個網幾好...

小學生全面英語網站
http://www.agendaweb.org/

woon
阿仔間學校就無一定要上網做功課, 學校介紹了幾個學習網, 暫時阿仔持續有玩都係中文8寶箱, 其他都無乜時間...
請收pm

原帖由 Woon-Woon 於 08-10-24 00:06 發表
而家晚晚都係咁夜, 放工一番到屋企就好似再開戰咁, 要服侍兩個皇帝喎, 加上媛媛今個星期開始assessment, 做完野要攪掂佢地兩個瞓覺我先可以做自已野, 我唸呢度只係有禧媽明白我的感受

呀囡間學校join ...

原帖由 glory 於 08-10-24 12:25 發表
祖安
花園街? $20真係好抵, 好colouful, 仲要有180題添

glory
呵呵,no la 我係屯門買0家
不過聽人講花園街都有得買,而且仲有兩至三款揀添
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

原帖由 glory 於 08-10-24 12:28 發表

小學生全面英語網站

[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

祖安
你呢款都好靚
食左飯未?  我食飽啦, 宜家準備
下晝見...

原帖由 袓安 於 08-10-24 12:45 發表

glory
呵呵,no la 我係屯門買0家
不過聽人講花園街都有得買,而且仲有兩至三款揀添

原帖由 glory 於 08-10-24 12:59 發表
祖安
你呢款都好靚
食左飯未?  我食飽啦, 宜家準備
下晝見...

glory
我都食飽飽lu~
e...你今日放假?

聽到你話去
我都去覺一陣先,訓醒就接放學,咁晏d見

祖安,
今日唔係放假, 呢幾日都帶飯, 所以食完就睡一睡:loveliness:

原帖由 袓安 於 08-10-24 13:04 發表

glory
我都食飽飽lu~
e...你今日放假?

聽到你話去
我都去覺一陣先,訓醒就接放學,咁晏d見

聽日星期六啦, 可以放假鬆一鬆, 唔知點解小一後, 我好想快d到星期六

原帖由 glory 於 08-10-24 16:23 發表
祖安,
今日唔係放假, 呢幾日都帶飯, 所以食完就睡一睡:loveliness:

glory

原來係咁

原帖由 glory 於 08-10-24 16:24 發表
聽日星期六啦, 可以放假鬆一鬆, 唔知點解小一後, 我好想快d到星期六

glory

我想星期日多d姐,因為星期六仲要返課外活動,真正休息只係得星期日

祖安
嘻嘻, 我貪睡, 星期六可以訓晏dd, 兼且姐姐放假, 係屋企個感覺好舒服

原帖由 袓安 於 08-10-24 16:55 發表

glory

我想星期日多d姐,因為星期六仲要返課外活動,真正休息只係得星期日

係呀, 禧媽, 我地同病相憐呀

網上功課係中、英同一個網, 叫越讀越有趣, 佢地唔做唔嫁, 每個月尾學校會check, 如果未完成個月的好似2/3, 就當欠功課嫁

而家只係英文用二年級書, 數用一年級下學期, 其他的都係一年級上學期

原帖由 禧媽媽 於 08-10-24 11:35 發表

WOON
唸呢度只係有禧媽明白我的感受~係呀, 我完全明白,
我而家晚晚搞完大囝, 跟住就搞細囝, 到我沖涼果陣, 起碼都 11:45pm

eee....你講既上網功課, 係咪 smart  中文 / smartABC
(英), 如果係我都一樣, ...

係呀, 其實我發覺小朋友的壓力多數都係大人俾佢地既, 但係如果唔俾壓力佢地, 後果我都唔敢唸, 而家我有兩個小朋友, 响呢方面可能好d, 因為無時間跟得個囡好貼, 可能佢仲開心, 個囡果d教科書教到邊度我都唔知, 好似聽日test oral, 啱啱個囡瞓教前先第一次揭開佢本phonics書咋, 平時就一定要最遲9:30梳洗瞓教, 就算第二日有默書測驗都唔再讀, 咪由得佢唔合格囉, 如果佢知醜就下次唔會... 不過我個囡好似唔覺得唔合格有咩唔妥咁

原帖由 袓安 於 08-10-24 11:55 發表
上左小一之後,真係有氣無定透...

初時因為功課問題成日都鬧彤妹,最近發現原來咁做無形中俾左好大壓力佢,而且d關係仲會差左添~宜家努力改善中 ...

唔知點解我响屋企成日都check唔到pm, 成日都係彈出invalid input, 唔知你地有無試過, 我聽日返公司先再check

原帖由 glory 於 08-10-24 12:38 發表
woon
阿仔間學校就無一定要上網做功課, 學校介紹了幾個學習網, 暫時阿仔持續有玩都係中文8寶箱, 其他都無乜時間...
請收pm

祖安, glory
你地講果d咩黎架 ?
$20/合果d呀?
我都未見過既 大人玩/細路玩 ??

原帖由 glory 於 08-10-24 12:28 發表

小學生全面英語網站

glory

原帖由 Woon-Woon 於 08-10-26 23:17 發表
係呀, 禧媽, 我地同病相憐呀

網上功課係中、英同一個網, 叫越讀越有趣, 佢地唔做唔嫁, 每個月尾學校會check, 如果未完成個月的好似2/3, 就當欠功課嫁

而家只係英文用二年級書, 數用一年級下學期, 其他的都係一年 ...

woon
雖然同一個學習網, 見媛媛英文書都用梗P.2,
相信smartABC都係二年級程度囉
係呀,又話唔計分,但學校會check囉,咪即係要做

原帖由 Woon-Woon 於 08-10-26 23:31 發表
係呀, 其實我發覺小朋友的壓力多數都係大人俾佢地既, 但係如果唔俾壓力佢地, 後果我都唔敢唸, 而家我有兩個小朋友, 响呢方面可能好d, 因為無時間跟得個囡好貼, 可能佢仲開心, 個囡果d教科書教到邊度我都唔知, 好似聽 ...

woon
你講開oral test, 亞禧都 C 得囉
仲有listening (中英), 你地有冇架 ?

allie
好佩服你, 可以睇住2個, 遲d我都唔知點算囉 ??
‹ 上一主題|下一主題