用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

我嗰十幾棵原本生得好地地,已有手指尾咁高,但自上星期初開始就逐d瞓低,早兩日已全軍覆沒,我日日都有幫佢地淋水同輕輕晒一陣,到依家我仲未知佢地既死因

原文章由 twins312 於 07-9-28 00:18 硐表

我驚顆苗太高會折斷!唔知有咩辨法呢?

Hi!Phoebeso,
昨晚真的不好意思, ...柔柔瞓着左架,但一吾見我响房到佢就 ,要我陪佢瞓,...瞓瞓吓自已都瞓鬼着左!!...下次再有機會or 你有需要時,都可至 給我(不用驚打擾我 )
其實我都好明白做人媽咪既心情,...:D ...cy-121都講得好arm, 小朋友既適應能力唔同, 真係好需要時間。你試吓好似cy-121話齋,試下扮無事咁, 講多 D關於学校既生活片段及唱下歌仔(我都:D 係用這個方法,仲要一有時間,無論在家or在街上都講下)........努力,加油,..最緊要放鬆自己:loveliness: (我都努力過,今天柔柔返學都無喊,..仲自己拿功課給老師添 )

p.s:你亦可以給小朋友一些小食or 貼紙,.同 阿Boo講,"你返到学校派給其他 啦!.....等囡囡有些責任感 & 記拓<同人分享,增進下感情>,你亦可同老師單聲,叫佢同Boo一齊派! :loveliness: :D
(這個方法我都試過,..掂架! )

原文章由 cy-121 於 07-9-27 11:43 PM 硐表
phoebeso
你唔好咁擔心 la, 個個小朋友的適應能力唔同, 需要的時間都唔一樣。你擔心, 囡囡會感覺得到, 佢會有壓力 ga。你試下扮無事咁, 講多 d 正面的說話, 例如: 老師讚你今日喊少咗 wor, 你識咗幾多個朋友呀, 你 ...

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-28 09:43 編輯 ]

柔柔都係話同思喬玩得好:) :loveliness: ..今早在 1/F 同柔柔返學時,..我就見吾到你,原來今日你先生帶思喬返学,..柔柔一見到就大叫思喬呀!!媽媽!!(柔柔今日都ok ,  無 ,..但放三日假後就,.....好難講!! )
原文章由 ahboo 於 07-9-28 12:48 AM 硐表
puipui04,
點解會咁呢?我好多時會向婷婷提起佢認識既同學仔,每次提到思喬,佢都會話思喬冇喊

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-9-28 09:49 編輯 ]

cy-121,
原來himson真係冇認錯人!
因為我問佢邊個係meira, 佢一手就指出黎, 等我仲以為佢亂答呢!
個月餅我地係中秋節都食左la! 一話食得, himson就自己操刀切開左, 公公婆婆爸爸妹妹同佢媽媽我都分到少少食下...大家都話好好味ar!

原文章由 cy-121 於 07-9-27 16:27 硐表
rabbit_chan

係呀, Meira 張相同 Himson 張相應該是一樣的, 是後排夾兩隻夾果個女仔呀。 Himson 婆婆無聽錯, 我哋平時叫 Meira 做微微, 係乳名嚟 ga:)

生日會派回來的月餅係唔係就係我囡囡親手整果個 ...

ahboo 既方法 我都有用過!!

Phoebeso & ALL,
:D :D you try it la !! ADD OIL !!
原文章由 ahboo 於 07-9-28 12:29 AM 硐表
phoebeso,
多謝報料,可能我住得唔近秋葵樓,所以連消防車聲都聽唔到,但你又知既,你又係住呢附近架?
唔使擔心ga,我個女既情況同你個女有d似,又係開頭返學好開心,跟住呢幾日開始唔想返,我都發覺佢安全感冇以前咁強,
..

mannancy,
尋晚打開份線條練習, 原來係畫米米, 唔知點解himson已畫左好多係度, 我唔知係咪仲要畫多D所以都叫佢畫多左幾筆, 好彩佢好中意畫! 之後佢仲叫我簽名..仲提左我好多次, 問簽左未

原文章由 mannancy 於 07-9-27 17:08 硐表
各位(喜樂班)上午班家長,
剛剛同老師 ,…….. 得知今天及(明天可能)有功課做,..在此通知各家長留意,.
(不用客氣,..報告完畢!)

Cy-121,
預埋我啦!!睇下時間就吾就到? ( 我在職人仕)
我仲未與你相認呢?.....
原文章由 cy-121 於 07-9-28 12:22 AM 硐表
ahboo
我都好開心囡囡有曾老師, 陳老師, 逢星期2-4, 仲有梁老師(助教), 佢哋真係好有 heart, 又知道家長掛心, 所以好勤力咁打電話俾我哋, 有 e 幾位老師, 我都好放心。
好! 約出嚟玩! 我全職湊囡, 時間 ...

LongBMa,
E~~~我地又好好彩, 我果個係皮薄餡靚的,仲有四份一個蛋黃添!

原文章由 LongBMa 於 07-9-27 17:34 硐表

cy-121,
朗朗婆婆都好勇敢食朗朗個mooncake,婆婆細細聲同我講話好難食,成個都係粉咁,冇料,之後俾埋爸爸試.......

erida,
原來你陀緊細B! 唔知適應週果陣見到果個大肚婆係咪你呢?
陀住細B仲要湊豐豐真係好辛苦, 加油ar!

原文章由 erida 於 07-9-27 18:39 硐表
ahboo & mannancy,

thank you!:  豐豐剩係知“媽咪有BB﹐吾抱淂呀﹖﹖”佢都會 我個肚dum嫁﹗
我就希望BB健康啦﹐因為陀呢胎身體都吾多妥(我之前子宮下垂﹑家陣就血壓低同埋兒鳴)﹐而家重考慮緊開刀定順產﹐交給神 ...

唉, 難為我日日同佢淋水, D苗不停咁長高, 但係only得兩片葉, 之後因為太高而支持唔到果兩片葉的重量而跌低......前幾日終於都C哂la!
一顆都冇la!:cry::cry:我而家都冇同himson 講, 怕佢又會(佢份人真係好感性, 記得佢一歲果陣, 睇阿笨與阿占, 阿笨跌左個袋, 佢都會喊一餐....:-|:-|)

原文章由 twins312 於 07-9-27 23:08 硐表
All,
大家盆蕃茄苗種成點呀?

phoebeso ,
原來我之前交校服果陣見到果個女仔叫阿Boo的就係你ar?!
你記唔記得未開學果陣返去買校服, 係門口果度有個男仔著住叮噹衫的就係himson la! 我同你仲傾過點買校服好果個呢

我之前仲以為係ahboo的婷婷添 原來呢度有兩個叫阿Boo的同學仔!

原文章由 phoebeso 於 07-9-27 23:16 硐表
: LongBMa , mannancy , twins312 , 同埋各位媽咪你哋好!
我個女係和平班嘅亞BOO,我係全職媽咪嚟架,所以係自己凑返學放學,LongBMa星期一你見到嗰個應該係我,不過我靜係顧住個女,所以無望到其他家長,真係唔好意思啦 ...

預埋我too!! 我係在職人仕too!

原文章由 mannancy 於 07-9-28 09:57 硐表
Cy-121,
預埋我啦!!睇下時間就吾就到? ( 我在職人仕)
我仲未與你相認呢?.....

吓! 我呀女帶返黎個果又幾似模似樣, 雖然唔係好好食, 但都總算不失為一個月餅.

原文章由 LongBMa 於 07-9-27 17:34 硐表

cy-121,
朗朗婆婆都好勇敢食朗朗個mooncake,婆婆細細聲同我講話好難食,成個都係粉咁,冇料,之後俾埋爸爸試.......

rabbit_chan2222,

妳適應週係咪見到有個小朋友縮埋一粒吾肯玩﹐但有個大D既哥哥玩左﹐後面有個大肚跟班﹖ 就係我啦。不過果日我見到仲有第二D大肚婆嫁。

豐豐最麻煩係吾跟姐姐﹐頭先姐姐都幫吾到佢換校服﹐平時都要我feed, take a bath, go to park, 同埋最大獲係而家仲同我地一齊訓。最近姐姐又傷風咳﹐未敢比豐豐同姐姐一間房。
好多野lum呢.... 我覺得印印的性格都係被動D﹐同埋未做過媽咪真係會少D母親的心腸﹐少D對小朋友既細心﹔但響家務上幫到手﹐起碼以前我入廚房豐豐實 ﹐每炒完一碟送都要出來hor下佢﹐ 完又hor.....而家就可以多D時間陪佢(但有時我入廚房煮送給姐姐看又出事﹗ :evil: )

琴晚我約左兩個鄰居家庭食飯﹐加埋有4個小朋友﹐其他3個都輪流比豐豐整 左﹐推跌人地D積木﹐又成個人紮住D哥哥姐姐﹐叫極佢唔好都要咁玩﹐好似好難教

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-28 10:04 硐表
erida,
原來你陀緊細B! 唔知適應週果陣見到果個大肚婆係咪你呢?
陀住細B仲要湊豐豐真係好辛苦, 加油ar!

我個囡成日話同咗棹睎&柔柔玩,又話有好多 ,  但明明佢係和平班, 同佢玩個d小朋友會係喜樂班既? 莫非和平班都有棹睎&柔柔?

原文章由 cmclui 於 07-9-26 00:22 硐表

2007 k1 list

上午/全日班
喜樂班曾老師,陳老師
cmclui - 棹睎caceres
(青衣)
rabbit_chan2222 - Himson
mannancy - 囡囡:柔柔  (荃灣)
cy121 - Meira (荃灣)
puipu ...

小飛飛syc,
韻呈係咪全日班架? 如果係, 我諗係因為大家係全日班的, 所以會一齊玩lor我覺得返全日的好似好多小朋友都係喜樂班的

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-28 13:26 硐表
我個囡成日話同咗棹睎&柔柔玩,又話有好多 ,  但明明佢係和平班, 同佢玩個d小朋友會係喜樂班既? 莫非和平班都有棹睎&柔柔?

Hello!mannancy   其實我覺得我個女同你個女都幾似,佢如果夜晚醒咗見唔到我,佢都會喊架!都唔知點嘅,不過如果柔柔發噩夢,你可以試吓比啲珍珠末佢食,因為無乜味,所以佢BOO食都OK架!如果你想試吓我可以攞撙比你試吓,係位元堂架,一買好似要一盒十支你可以試一支睇佢肯咗肯食,有須要PM我啦!重有好多謝你嘅方法我會試吓,更加會加油 ,多謝

原文章由 mannancy 於 07-9-28 09:40 硐表
Hi!Phoebeso,
昨晚真的不好意思, ...柔柔瞓着左架,但一吾見我响房到佢就 ,要我陪佢瞓,...瞓瞓吓自已都瞓鬼着左!!...下次再有機會or 你有需要時,都可至 給我(不用驚打擾我 )
其實我都好明白做人媽 ...

rabbit_chan2222你好呀 !你提起我好似有啲印象 ,不過下次如果你見到我可唔可以叫吓我 ,因為我驚認錯人 ,唔係好好意思,因為我無乜記性 ,see you later
原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-28 10:16 硐表
phoebeso ,
原來我之前交校服果陣見到果個女仔叫阿Boo的就係你ar?!
你記唔記得未開學果陣返去買校服, 係門口果度有個男仔著住叮噹衫的就係himson la! 我同你仲傾過點買校服好果個呢

我 ...

HI!ahboo!係好 我住係葵馥苑架!我昨晚重見到個消防員好英咁企响條雲梯度升到好高添 !重有好多謝你嘅支持 我會加油的
原文章由 ahboo 於 07-9-28 00:29 硐表
phoebeso,

多謝報料,可能我住得唔近秋葵樓,所以連消防車聲都聽唔到,但你又知既,你又係住呢附近架?

唔使擔心ga,我個女既情況同你個女有d似,又係開頭返學好開心,跟住呢幾日開始唔想返,我都發覺佢安全感冇以前咁強,

...

cy-121你好 我會參考你啲鼓勵說話,支持佢幫佢度過適應期 ,多謝哂 我會努力

原文章由 cy-121 於 07-9-27 23:43 硐表
phoebeso

你唔好咁擔心 la, 個個小朋友的適應能力唔同, 需要的時間都唔一樣。你擔心, 囡囡會感覺得到, 佢會有壓力 ga。你試下扮無事咁, 講多 d 正面的說話, 例如: 老師讚你今日喊少咗 wor, 你識咗幾多個朋友呀, 你 ...
‹ 上一主題|下一主題