用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 聖瑪嘉利男女中小學
樓主: 同志
go

聖瑪嘉利男女中小學 [複製鏈接]

請問小兒今年k2,我想今年去貴校開放日参觀,請各位家長今年何是係開放日呢?

kimmyliu

今年開左, 明年仲有機會, 令公子係k2,o甘等出年!

原文章由 kimmyliu 於 07-9-28 15:23 硐表
請問小兒今年k2,我想今年去貴校開放日参觀,請各位家長今年何是係開放日呢?

原文章由 catcatmom 於 07-9-28 15:37 硐表
kimmyliu

今年開左, 明年仲有機會, 令公子係k2,o甘等出年!

catcat,唔該妳, 大約在幾月架?

kimmyliu

9月頭星期6, 上午英文簡介會,而下午係中文.

原文章由 kimmyliu 於 07-9-28 15:52 硐表

catcat,唔該妳, 大約在幾月架?

G-Ma/himon >>

請問幾時會有英文每日一篇呀?? thanks!
其實係一家四口子

hi 一家三口,

上年10月到都好似有架啦, 不過唔知今年係點安排? 今日收到份網上英文班, 唔知係咪代替英文每日一篇呢?

原文章由 一家三口 於 07-10-11 13:41 硐表

原文章由 G-Ma 於 07-10-11 23:59 硐表
hi 一家三口,

上年10月到都好似有架啦, 不過唔知今年係點安排? 今日收到份網上英文班, 唔知係咪代替英文每日一篇呢?

g-ma >>我昨天都收到la. 都好便宜! 我會join!
其實係一家四口子

hi 一家三口 ,

係呀, 都幾平, 我都會join

原文章由 一家三口 於 07-10-12 08:33 硐表

g-ma >>我昨天都收到la. 都好便宜! 我會join!

BBC網上外語自學站

剛和一位家長講起在BBC個網站有自學外語的網頁,我完全不懂法文和西班牙文,英文拼音又用不上,上這個網起碼打d底.

http://www.bbc.co.uk/languages/index.shtml

我上網學緊講的時候,個仔話佢都識,咁佢先至肯同我講一兩個單字.平時問佢學咗d乜佢都話唔識同唔記得就算喇!:tongue:

原文章由  於 07-10-11 13:41 硐表

一家三口>>今年小五無英文每日一篇,而中文就用現代出版社的網上練習,都幾好又唔使錢。

原帖由 一家三口 於 07-8-7 10:51 發表

FFchan>>乜唔可以轉去同區小學架....... . 妳唔講真係唔知到有這樣怪的規定呀.

一家三口,
Pls check PM

For those non-Chinese SMC secondary school students, will they also join the public examination?

想間smc書包有否指定款式?
鞋, 襪, 頭夾又有無規定呢?
今年入P1, 心急想買定入學用品, thanks!!

原帖由 fion88 於 09-5-19 00:01 發表
想間smc書包有否指定款式?冇指定款式.
鞋, 襪, 頭夾又有無規定呢?鞋..學校有規定. socks 就冇. 頭夾要藍或黑色.  

歡迎加入smc 的大家庭.
其實係一家四口子

Hi
SMC書包沒有指定款式, 但每年開學前約6月尾7月初會有家長會, 到時可以處理以下事項 :-
1) 書包供應商 - 家長可自行決定與學校供應商購買與否;
2) 鞋 - 指定與學校供應商購買, 但如果認為不合適, 有證明書證明, 便可購買其他保健/護腳鞋;
3) 襪 - 夏天短白色, 冬天長灰色, 無規定;
4) 頭夾 - 黑色;
5) 訂購書本/校車/校服等......

一般到8月初/中, 通知家庭到學校取書本, 鞋, 校服等

歡迎加入SMC大家庭    

原帖由 fion88 於 09-5-19 00:01 發表
想間smc書包有否指定款式?
鞋, 襪, 頭夾又有無規定呢?

請問p1的家長...

首次要買, 要繳交的費用, 太約幾多 ?

thanks for jh1228 & 一家三家
仲想問, 學校指定嘅供應商d鞋質料如何, 黑鞋波鞋都指定??波鞋可否要全白無logo?

HI, I will apply this school for my daughter this year.  Can you tell me you feeling of this school? Is good?  Is match your expectation?  Thanks!

原帖由 stephanieshum 於 06-9-18 23:39 發表
I also applied this school for my son for year 07. His kindergarten helps the students to apply for this school. Can any one tell if this means that chance is better?
I visited this school in Jun and ...
‹ 上一主題|下一主題