用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培英中學交流區
樓主: 小師妹
go

沙田培英中學交流區   [複製鏈接]

No. As there are no EMI Christain secondary schools in my district, my son chose one in Kwai Tsing and another one in Tsuen Mun.

回覆 mckong 的帖子

Oh IC! Thanks!

請問培英家長, 今年入U率幾多呀? 簡介會冇講, 唔知你地知唔知呢?  THX

請問是否由去年開始, 沒有了叩門位呢? 怕派唔到首志願, 又沒法叩門

回覆 ddkaka 的帖子

入U率, 我都想知 ...

2013年 HKDSE 3322 成績 (據明報《2013/14升中選校全攻略上的資料)

33222 率:   83.5%
中文達3率:  85.2%
英文達3率:  96.6%
數學達2率:  100%
通識達2率:  99.4%

跟其他沙田區BAND1中學相比, 成績只是一般

曾肇添    聖羅撒      崇真       呂明才      蘇浙     循道衛理    培英     林裘謀    郭得勝    林漢光
33222 率:    97.2%     91.0%    89.0%      88.3%     85.0%     84.1%     83.5%   83.5%     73.4%    73.0%
中文達3率:   97.8%     91.0%    90.2%     無說明     87.1%     86.3%     85.2%   84.7%     80.9%    74.6%
英文達3率:   100%      100%     98.3%     無說明     96.2%     97.8%     96.6%   96.6%     89.6%    90.0%
數學達2率:   100%      100%     100%      無說明      100%     99.5%     100%    97.7%     98.8%    98.4%
通識達2率:   100%      100%     100%      無說明      100%     99.5%     99.4%    100%     99.4%    99.4%

引用:回覆+ddkaka+的帖子 入U率,+我都想知+...2

原帖由 Ben2004 於 13-12-15 發表
回覆 ddkaka 的帖子

入U率, 我都想知 ...
哈哈!又是這些數字遊戲,3322只不過是入大學的最低要求,真的可以反映該學校真正入大學的人數嗎???
其實我個人認為選學校最緊要適合自己的兒女,為他們建立自信。
聽亞女話今年中一有個男生,他爸爸是大學教授,他每科都差不多滿分,老師說他的英文程度已達中五程度。為什麼他不選九龍名校啦?我相信他父母一定像我有一樣的想法!
ps我相信校方由於上述數字遊戲的關係,今年的中一生,真的頗多工作,跟本無得停,如果新家長們你要選培英的話,就會很辛苦,不過校園生活會很開心,新和舊的老師也很有愛心!

csy_ma  揀培英既,都可能係唔只著重學業既家長?我女果班,就高手如雲,有美國回流的同學,有小學已看百科全書的,佢地在乎的,都不只學業  發表於 14-2-13 11:33
csy_ma  真係時也命也,聽聞就算係同一位老師教既,去年同今年既功課量都有相當距離你地今年既功課量,同我囡去年既真係相差甚遠  發表於 14-2-13 11:29
MM1155  agreed  發表於 13-12-16 14:56

回覆 Babydevil666 的帖子

亞仔都有表示班中有位成績非常好之男生, 不知是否同一人?我都有興趣知道他來自甚麼小學, 但亞仔話他說全校也沒有人跟他來自同一小學

昨晚亞仔做地理測驗改正, 他再次抱怨老師以幾何遞增的改正抄寫法去處理低分之學生這方法有問題, 他表示將改正抄16次、32次都不是可幫同學之方法,全班都很沮喪呢

csy_ma  據聞有家長曾直接電郵予校長投訴該老師,但實情是:她教學相當認真和有效,高年級對其評價不差。大概因為此,校長也尊重其教學自主權?  發表於 14-2-13 11:38

想請問你們去年申請時的 profolio 是否用彩色影印呢?

MM1155  black/white only!  發表於 14-1-2 13:46

回覆 moniquechoy 的帖子

不須刻意影彩色證書, 但我反而影印了一些彩色生活照附在一起祝好運

點解要放生活照呢? 例如咩相呢?

回覆:沙田培英中學交流區

好耐無入嚟,少咗咁多分享嘅?考完試了,大家應該也輕鬆了吧!

小師妹 發表於 14-1-12 09:01
好耐無入嚟,少咗咁多分享嘅?考完試了,大家應該也輕鬆了吧!

...
對呀, 我和阿女都鬆晒, 這星期意外多3日假期, 可以盡情休息及hea,
明天又上學啦, 請問老師會派卷嗎?

我昨天交左表了, 希望好快在此成為大家既小師妹

csy_ma    發表於 14-2-13 10:42
小師妹    發表於 14-1-16 12:28

昨天派了三份卷,都算不過不失,你地點呀?

csy_ma  聽講今次中英文都難?英文作文題好像易生誤會,阿囡京有點離題了中文,最高有9X的,但聽說有一班只有幾位是8X,沒人7X,6X佔多  發表於 14-2-13 10:45

小師妹 發表於 14-1-17 07:28
昨天派了三份卷,都算不過不失,你地點呀?

no good! not bad! average la!

你地就好啦,我就一份一份卷錦受到打擊,睇黎放手都唔係太容易,希望經過今次考試之後有深層嘅反思啦😢😢

csy_ma  加油呵,中一有個適應階段很正常。去年,我囡有位在別的學校的同級朋友,第一個學期級排名12X,第二個學期明白了是什麼回事,排名升至61哩  發表於 14-2-13 10:49

ckfrankie 發表於 14-1-23 11:37
你地就好啦,我就一份一份卷錦受到打擊,睇黎放手都唔係太容易,希望經過今次考試之後有深層嘅反思啦ԅ ...
阿女也有幾科打擊得出乎我預期之外, 我同佢講今次係適應期, 回想由小學四科, 常識只須背數課書, 到中學十幾科, 一個chapter都10幾版, 今次算過度期, 也不能期望太高.

另阿女嗰班拿最高分的一些同學, 收卷後表現並不雀躍, 有些則十分計較分數; 要我揀, 我寧願阿女有愉快學習體會, 有進步空間, 而不是高分無感

csy_ma  高中跟初中是兩種答題形式,初中以背誦作起步,高中在熟讀之餘必須加分析。難度也有相當分別(聽說,中三數較中二已深很多),慢慢調節吧?  發表於 14-2-13 11:00
csy_ma  中一二,我傾向保住中英數主科,另發挖一下小朋友的興趣是什? 真提不起興趣的,到高中選科時已裁去。  發表於 14-2-13 10:57

亞仔的成績都是不太好, 希望他能夠積極些
其實科科都要熟習考核範圍, 平日的溫習是非常重要

csy_ma  我囡經這一年多,仍未明白這道理所以,我贊成犧牲首個長假作準備考試用,這樣可舒緩一點  發表於 14-2-13 10:51

moniquechoy 發表於 14-1-5 21:17
真係sorry,因事忙 未能及時回覆, 多多唔好意思!!   唯有在此祝願你一切順利, 成功入讀, 面試加油呀
‹ 上一主題|下一主題