用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

屯門區可放在第3志願及以後的BAND 2中學﹕
屯門天主教
劉金龍(女校,你個仔唔選得)

崇真
辛亥年
宣道
唐賓南
呂祥光

元朗區可加band 2 中間的,例如裘錦秋, 18鄉
原帖由 mn123 於 11-4-21 11:51 發表

咁接落去應該要點填 ??!  最少要填15間啊 !!!
點算好 ??

如果真係唔想填到 band 3學校, 請問屯門區有邊幾間學校係 band 1 / 2  較為適合填落去 ? 最好係有開英文班個的... ,  還是元朗仲有的學校可以選 ...

原帖由 mamafufu 於 11-4-21 14:04 發表
屯門區可放在第3志願及以後的BAND 2中學﹕
屯門天主教
劉金龍(女校,你個仔唔選得)

崇真
辛亥年
宣道
唐賓南
呂祥光

元朗區可加band 2 中間的,例如裘錦秋, 18鄉
...

THX !!

請問以上學校有冇英文班呢 ??

屯天有英文班

劉金龍(女校)全英文班

其他冇英文班。

原帖由 mn123 於 11-4-21 14:46 發表

THX !!

請問以上學校有冇英文班呢 ??

Thx mamafufu :loveliness:

原帖由 mamafufu 於 11-4-20 20:02 發表
Band 1 生在屯門校網入到英中機會比元朗區大好多。

元朗區今年小六生約5860人,9間英中(鄉/崇/趙/商/信/盧/基/白/元)

屯門區3800人,都係九間(梁/百/董/陳/屯/南/田/馬/劉)

...

mamafufu,

有事相求, 請 check pm.  thanks.

ayesha

回覆 605# ayesha 的文章

各位媽咪,交咗表未啊?

今年變數好多,全區縮班,再加上兩間伊中中變咗一條龍,少咗好多好多band 1/2 學位,band3 學位就多咗400個(!) -- 仲要係屯門區既!,往年的經驗只有少許參考作用,排好咗位都唔肯定有冇排錯。

ps: ayesha 請收pm

琴日交左喇, 呀囡話有一半同學唔記帶form...好奇怪d家長唔緊張既咩?

填form果時好似買六合彩咁, 等緊5/7 派彩....

http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

原帖由 mamafufu 於 11-4-29 10:53 發表
各位媽咪,交咗表未啊?

今年變數好多,全區縮班,再加上兩間伊中中變咗一條龍,少咗好多好多band 1/2 學位,band3 學位就多咗400個(!) -- 仲要係屯門區既!,往年的經驗只有少許參考作用,排好咗位都唔肯定有冇排錯。

ps: ayesha ...

我都交左啦 ! 好彩有mamafufu 的指示, 我張模擬表格老師都話ok ! 所以照抄落去, 但係講真, 真係好唔想派到第三志願之後啊 !! 希望自行個度收左啦 !! 仲要等到七月先公佈….

唔緊張係假既!

不過好多媽咪都三心兩意,重未做最後決定,所以就搵個藉機唔交住囉。

原帖由 christy-mama 於 11-4-29 14:03 發表
琴日交左喇, 呀囡話有一半同學唔記帶form...好奇怪d家長唔緊張既咩?

填form果時好似買六合彩咁, 等緊5/7 派彩....

原帖由 mamafufu 於 11-4-29 14:27 發表
唔緊張係假既!

不過好多媽咪都三心兩意,重未做最後決定,所以就搵個藉機唔交住囉。

其實交去教育局deadline係幾時?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

原帖由 christy-mama 於 11-4-29 15:07 發表

其實交去教育局deadline係幾時?

5/5/2011

原帖由 mamafufu 於 11-4-29 10:53 發表
各位媽咪,交咗表未啊?

我囝間校5月3日先派選校表格正本,老師前後比咗三次副本我哋,佢話怕我們太衝動,同埋容易整唔見,所以過咗假期先派正本

我地學校今日要交喇!!
其實個心真係有d十五十六......
擔心.....>.<

原帖由 kilykilyk 於 11-4-29 16:39 發表

我囝間校5月3日先派選校表格正本,老師前後比咗三次副本我哋,佢話怕我們太衝動,同埋容易整唔見,所以過咗假期先派正本

原帖由 sauhar 於 11-4-29 16:47 發表
我地學校今日要交喇!!
其實個心真係有d十五十六......
擔心.....>.<

我都控制唔到個腦,成日都記掛住,不過到現階段...順其自然吧!不要太擔心..叫小朋友盡力考好試,就ok....

回覆 614# kilykilyk 的文章

考完呈分試....又要等6月考畢業試~~

各位媽咪,交咗表未啊?

mamafufu,

pm 已收, 多謝你 ge 意見.  另有一問題, 已 pm 給你.  thanks

原帖由 sauhar 於 11-4-29 18:28 發表
考完呈分試....又要等6月考畢業試~~

我囝剛考完下學期期考,下星期六家長日攞成績,
同埋又係等到6月考最後一次試,希望最後一次考好啲,
去叩門都易啲...

唉,今年可能好多人要叩門。

ps:  ayesha, hei88ma 請收PM

原帖由 kilykilyk 於 11-4-30 02:51 發表

我囝剛考完下學期期考,下星期六家長日攞成績,
同埋又係等到6月考最後一次試,希望最後一次考好啲,
去叩門都易啲...

原帖由 mamafufu 於 11-4-30 16:40 發表
唉,今年可能好多人要叩門。

ps:  ayesha, hei88ma 請收PM

諗起抽唔到要叩都煩死

唔知點解...今次考完試無家長日,成績表同獎狀都係上堂派,平時會搵個星期六派成績表、獎狀,名次都會一齊講,又會傾吓有關小朋友事情,今次老師話想知級名次,全部同學都要私底下問佢...六年級下學期係咁o既咩??

醒目開學勳章

原帖由 kilykilyk 於 11-4-30 23:08 發表

諗起抽唔到要叩都煩死

唔知點解...今次考完試無家長日,成績表同獎狀都係上堂派,平時會搵個星期六派成績表同獎狀,又會傾吓有關小朋友事情,今次老師話想知級名次,全部同學都要私底下問佢...六年級下學期係 ...

親身去學校問佢,點解唔講級名次
‹ 上一主題|下一主題