用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
樓主: DONUTBUBBLE
go

10-11入讀荔天小一家長請進... [複製鏈接]

我都係決定用紙做左Pen B功課, 免得欠交.

醒目開學勳章

我都係咁諗...

原帖由 Masy_Au 於 10-12-23 22:25 發表
我都係決定用紙做左Pen B功課, 免得欠交.
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

Pen B唔見事件真係好神奇,果日旅行我都有去,幾個同學仔及家長都講緊呢件事,同學仔們個個都話有見到老師派,而Miss Mak又親口話係自己親手派比同學既......但神奇的是, 個個家長都話書包里見唔到......而老師又話唔知咩原因......最後佢都話可以用紙做.......

但似乎冇諗過點樣去解決呢件神奇事件.......

原帖由 四少奶 於 10-12-24 11:33 發表
我都係咁諗...

醒目開學勳章

係呀, 爸爸都有去旅行, 但都係咁講(當然阿仔又係唔見Pen B其中一份子), 我地都覺得好奇怪.... 唔通聖誕老人取去左?!

順祝大家:
聖誕快樂,新年進步。
最重要係小朋友聽教聽話!!! 

原帖由 卓卓媽媽 於 10-12-24 14:50 發表
Pen B唔見事件真係好神奇,果日旅行我都有去,幾個同學仔及家長都講緊呢件事,同學仔們個個都話有見到老師派,而Miss Mak又親口話係自己親手派比同學既......但神奇的是, 個個家長都話書包里見唔到......而老師又話唔知咩原 ...

[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

假期話咁快就過左一半, 呢幾日唔須知同佢阿仔跟功課, 唔須要同佢溫書, 真係好舒服. 不過放完假, 期考就黎喇, 要努力了!

因我要番工,我個女喺麻麻度住,放假接回佢又掛住帶佢周圍玩,冇溫過書呀..XDDD
3E 嵐嵐

回復 1# namnam320 的帖子

如果我冇記錯, 你話婆婆平時幫到下手跟功能, 咁考試應該都可以幫下手啦. 我要返工, 平時又冇幫手, 所以一定要預早晚上溫喇.

回復 607# Masy_Au 的帖子

係嫲嫲 ^^
係呀,冇計啦,我地要搵食,大家住有一段距離,所以放工都唔會接佢,小朋友要帶埋D書去嫲嫲度溫習,不過英文就一定我,唯有等放假回家先才陪佢溫書!
3E 嵐嵐

都好吖, 起碼嫲嫲幫到手, 你放工後只溫英文就得, 幫輕好多.
原帖由 namnam320 於 10-12-30 11:03 發表
係嫲嫲 ^^
係呀,冇計啦,我地要搵食,大家住有一段距離,所以放工都唔會接佢,小朋友要帶埋D書去嫲嫲度溫習,不過英文就一定我,唯有等放假回家先才陪佢溫書! ...

醒目開學勳章

提下大家, 記得準備數學科既創意親子數學題目比賽呀, 1月份交架喇!!

醒目開學勳章

呀~ 請問大家, 英文功課既HOME READING RECORD
1. 係咪即係自己去圖書館借書睇完之後做呢?
2. 可唔可以借中文書?
3. 係咪最少做2本書?
4. 咁學校本圖書閱讀手冊又係點用?
唔好意思, 咁多問題.....

原帖由 四少奶
提下大家, 記得準備數學科既創意親子數學題目比賽呀, 1月份交架喇!!

呢個最頭痛 ><"
3E 嵐嵐

原帖由 四少奶 於 10-12-31 12:31 發表
呀~ 請問大家, 英文功課既HOME READING RECORD
1. 係咪即係自己去圖書館借書睇完之後做呢?
2. 可唔可以借中文書?
3. 係咪最少做2本書?
4. 咁學校本圖書閱讀手冊又係點用?
唔好意思, 咁多問題..... ...

回覆如下:

1.  是可以借圖書館書或家中圖書均可
2.  一定要英文書,因為是英文功課
3.  我見手冊填上英文功課中,要求最少3本,不知道是不是班班要求不同
4.  學校圖書手冊是鼓勵小朋友閱讀,如達標,學期尾會有獎狀寫明是金獎,銀獎或銅獎,當然,如果不達標,就沒有獎狀.

醒目開學勳章

唔該哂妳呀! 清楚明白哂!

原帖由 MariaTsui 於 10-12-31 16:48 發表

回覆如下:

3.  我見手冊填上英文功課中,要求最少3本,不知道是不是班班要求不同
4.  學校圖書手冊是鼓勵小朋友閱讀,如達標,學期尾會有獎狀寫 ...

我都覺得呢份功課有難度,我媽媽夫夫做左咋!
原帖由 四少奶 於 10-12-31 12:25 發表

1E班都係要求3本。 
原帖由 MariaTsui 於 10-12-31 16:48 發表

回覆如下:

4.  學校圖書手冊是鼓勵小朋友閱讀,如達標,學期尾會有獎狀寫 ...

話咁快個假期已經完,星期一開始又要陪阿仔早起,兼且為期考努力,大家都努力喇!

咁讀完d圖書洗唔洗寫圖書報告? 寫係邊到??

回覆如下:

醒目開學勳章

係呀, 今日返學LU~ 大家都要加油呀!!!!

原帖由 Masy_Au 於 11-1-1 23:34 發表
話咁快個假期已經完,星期一開始又要陪阿仔早起,兼且為期考努力,大家都努力喇!

原來聽日中文要評估la...
原帖由 四少奶 於 11-1-3 14:55 發表
係呀, 今日返學LU~ 大家都要加油呀!!!!

‹ 上一主題|下一主題