用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 09年9月入讀協和下午的家長~傾下...
樓主: dudu19812002
go

09年9月入讀協和下午的家長~傾下... [複製鏈接]

原帖由 dudu19812002 於 09-10-14 13:20 發表

呢幾日英文已經教去CH 3,抄過生字,數學就教到去CH 8
中文就教去"照鏡子",聖經教到CH 5~原來有背金句既紙貼左係書內架~你留意下!我都係昨天先開始背CH1 &CH 2
常識我就要等阿女返黎問下佢先知~~ ...

唔該晒
我想問,聖經金句紙係咪貼響書﹖幾時用架﹖係咪聖經堂果日帶就返去搵人背就得呀﹖
英文log book又幾時交﹖係咪逢星期三交呀﹖尋日派左,唔知今日帶定下星期三交呢﹖

原帖由 August07 於 09-10-14 14:16 發表
Xenc,

我想問下託管坐校車走個d學生係未本身巳經係坐校車返同放學架? 如果本身唔係坐校車, 係未無得坐架?

我地個站全部都搭雙程既,我唔知其它站有冇人只答回程校巴呢,亦唔知收幾多錢。我仔幼稚園架校巴如果只搭單程,要收2/3架,你不如向校車公司查下。你諗緊報托管呀﹖

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-15 09:21 發表

咁快又做第2次評估,我都覺追到有d氣咳昨晚又搞到成11點先做晒d嘢,其實已經得4樣功課有2樣返嚟已經做咗,英文老師叫抄書P.13-14,佢ONLY抄P.13就當做完,又要溫英默同背金句......真係 ...

我都覺得好密咁,但又覺得咁密範圍小d,好似易溫d,逼下我地都好既,我地係唔考試都唔溫習果種人,所以我地930就上床大教訓gala

咩聖經金句紙? 唔係聖經書最後個版金句咩? 重有其他野架 第3課巳經背咗2個星期啦!

原帖由 Xenc 於 09-10-15 09:59 發表

英文log book我地上星期四派咗, 所以今日帶咗返去交.

唔該晒
我想問,聖經金句紙係咪貼響書﹖幾時用架﹖係咪聖經堂果日帶就返去搵人背就得呀﹖
英文log book又幾時交﹖係咪逢星期三交呀﹖尋日派左,唔知今日帶定下星期三交呢﹖ ...

xenc,

係呀...我真係諗緊報托管....我地又係唔考試都唔溫書個style, 我都想休息下...
但係我地無派第2次評估/默書範圍喎

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-15 00:04 發表

唔該晒!好彩你提我咋!我以為講一次就得,唔駛個個星期四都要通知,明天還要佢哋攞校服,所以都係寫定,隱陣d好~

阿朗朗嗰班咁快又評估及默書??我有時見某d班既功課都幾多架~~
我噚日都有再寫,不過今日瞳瞳病左都冇返學~~所以都唔需要用到lu~
[

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-15 09:59 發表

唔該晒
英文log book又幾時交﹖係咪逢星期三交呀﹖尋日派左,唔知今日帶定下星期三交呢﹖ ...

唔需要客氣!

d金句係係文章內嗰d,而貼係書既係一張黃色紙,只係金句既編號!!你要搵返每課去背囉~不過,見佢地唔寫手冊,所以我都係多口問下阿女之下先知~~
log book係每星期三就有本新既,交就係下星期三~通常老師會係星期二寫手冊架~留意留意...

今日瞳瞳都冇返學呀!我又想問返你個範圍....haha~如果你得閒先pm俾我...
我今日唔會返學校攞功課,咁學校係咪都會補俾小朋友架??
[

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-10-15 11:09 發表
咩聖經金句紙? 唔係聖經書最後個版金句咩? 重有其他野架 第3課巳經背咗2個星期啦!

呢張紙唔係班班有架~我阿女同站上車既隔離班同學,佢都冇呢張野~佢地呢張紙係用黎提醒佢地要背邊課既金句,但阿女次次都冇講~~

你講得對,書後既金句就係每課既金句囉~
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-15 13:09 發表

唔需要客氣!

d金句係係文章內嗰d,而貼係書既係一張黃色紙,只係金句既編號!!你要搵返每課去背囉~不過,見佢地唔寫手冊,所以我都係多口問下阿女之下先知~~
log book係每星期三就有本新既,交就係下星期三~通 ...

金句紙 + logbook ,明白晒,無返學幾日,又多左幾樣新野。我都唔係日日攞,兩日攞一次,老話都話好返晒先做,係我唔想堆積。如果唔攞,返學果日就會派返gala,放心!老師好好ga,會copy手冊,疊好當日功課比你,唔使擔心,詞語會幫你起字頭tim ga,但我地上次無詞語薄,所以先要問你。曈曈無事嗎﹖我仔咁耐無返學,尋日一返就好興奮,放學後都一直好high。

我今晚pm你,希望有料報,但起碼都7pm果頭wor

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-15 14:28 發表

金句紙 + logbook ,明白晒,無返學幾日,又多左幾樣新野。我都唔係日日攞,兩日攞一次,老話都話好返晒先做,係我唔想堆積。如果唔攞,返學果日就會派返gala,放心!老師好好ga,會copy手冊,疊好當日功課比你,唔使擔心,詞語會幫你起字頭t ...

咁老師真係好好呀!不過,呢個我都感受到~~

先唔該左你先~

我想問下你阿仔佢係好返之後留家中多2天先休息,定係冇哂事,冇咳冇噴嚏,咩感冒徵狀冇哂先返呀?
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-15 14:48 發表

咁老師真係好好呀!不過,呢個我都感受到~~

先唔該左你先~

我想問下你阿仔佢係好返之後留家中多2天先休息,定係冇哂事,冇咳冇噴嚏,咩感冒徵狀冇哂先返呀? ...

基本上呢,我仔係有鼻敏感ge,朝朝都鼻塞流鼻水gala,其實好難分佢係未好返定鼻敏感。我個家庭醫生就話今鋪佢一定要星期三先可以返學,咁我地就聽話等到尋日,我睇返佢,星期日已經無燒,星期一都無點咳,噴嚏就一直都唔覺ge。曈曈有冇燒有冇痰呀,我覺得無燒無痰,病情應該輕d。

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-15 15:50 發表

基本上呢,我仔係有鼻敏感ge,朝朝都鼻塞流鼻水gala,其實好難分佢係未好返定鼻敏感。我個家庭醫生就話今鋪佢一定要星期三先可以返學,咁我地就聽話等到尋日,我睇返佢,星期日已經無燒,星期一都無點咳,噴嚏就一直都唔覺ge。曈曈 ...

佢就冇痰,有微燒!但佢又係有鼻敏感,所以個鼻呢幾日都已經索索下...
呢兩樣野真係好難分!!
[

DUDU,pm左你dict 範圍

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-15 19:10 發表
DUDU,pm左你dict 範圍

唔該哂...我收到喇!!如果明天阿女仲返唔到,我都會出去攞功課,我想問下你上次係放學攞定係約其他時間架?
[

原帖由 Xenc 於 09-10-15 15:50 發表

基本上呢,我仔係有鼻敏感ge,朝朝都鼻塞流鼻水gala,其實好難分佢係未好返定鼻敏感。我個家庭醫生就話今鋪佢一定要星期三先可以返學,咁我地就聽話等到尋日,我睇返佢,星期日已經無燒,星期一都無點咳,噴嚏就一直都唔覺ge。曈曈 ...

鼻敏感呢家嘢真係好煩,冇藥根治,我個仔以前都有,晚晚訓覺都鼻塞,試過塞到半夜紥醒,喊話透唔到氣,但近呢一年我俾咗d保健食品佢食,佢成年都冇發作過,仲成年都未睇過醫生,咁耐都係病過一次,就係上次學校停課前嗰次,患上流感,不過佢都唔駛睇醫生靠食藥,只係靠自己免疫系統同抵抗力3日就打勝仗

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-16 09:35 發表

鼻敏感呢家嘢真係好煩,冇藥根治,我個仔以前都有,晚晚訓覺都鼻塞,試過塞到半夜紥醒,喊話透唔到氣,但近呢一年我俾咗d保健食品佢食,佢成年都冇發作過,仲成年都未睇過醫生,咁耐都係病過一次,就係上次學校停課前嗰次,患 ...

你比左咩佢食呀﹖交流下 我之前有食過manuka,好左d,無咁辛苦,但都未斷尾,後來去做天灸,神奇地好返晒,早晚都再無鼻塞,但最近因為搬屋,voc引發佢發作,朝朝又塞過,連夜晚都聽到佢索索聲

原帖由 dudu19812002 於 09-10-15 22:23 發表

唔該哂...我收到喇!!如果明天阿女仲返唔到,我都會出去攞功課,我想問下你上次係放學攞定係約其他時間架?

同老師約,總之放學後老師又未走就得。希望佢今日可以返學la,仔話架常識車黎左,今日可以上車la。

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-16 09:43 發表

同老師約,總之放學後老師又未走就得。希望佢今日可以返學la,仔話架常識車黎左,今日可以上車la。

阿女今日都返左學喇~好彩佢好輕微咋!所以係準時食藥之下+狂訓,就好好多喇~佢今朝都好驚冇得返...我叫佢放多日佢都唔想...
[

holongma,

你食咩保健食品? 我細囡又係有鼻敏感. 天氣一轉個鼻又係咁, 呢2個星期食咳藥水未停過, 食到無晒胃口食飯

醒目開學勳章

朗媽,我都好想知~~我成家只有老公唔係咋...一轉天氣就黎,真係慘...
[
‹ 上一主題|下一主題