用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08 ~ 畢業生~又黎啦 !
樓主: 禧媽媽
go

07/08 ~ 畢業生~又黎啦 ! [複製鏈接]

禧媽
你真攪笑, 阿仔邊有咁叻丫, 佢記得點寫個中文字, 無多一劃無少一劃我都開心嗱

原帖由 禧媽媽 於 08-10-21 16:52 發表

glory
同學仔 ~ 一見到100分, 咪當自已囉

係呀, 3 次

原帖由 禧媽媽 於 08-10-21 11:17 發表

woon
11月初就考試
一年考幾多次? 3次?

原帖由 袓安 於 08-10-21 14:40 發表
禧媽
彤妹係上星期五已經測完驗lu~
可幸係平均分有90分以上,總算安全度過左一第關

woon
做咩你同我一樣咁夜都未....
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

彤妹今日好唔開心,因為番黎發覺包薯片俾人食晒~
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

woon, 祖安
哇, 你兩個做乜咁夜訓??

祖安
彤妹包薯片比佢阿媽食晒??

原帖由 袓安 於 08-10-22 01:27 發表
彤妹今日好唔開心,因為番黎發覺包薯片俾人食晒~

原帖由 glory 於 08-10-22 15:23 發表
woon, 祖安
哇, 你兩個做乜咁夜訓??

祖安
彤妹包薯片比佢阿媽食晒??

glory
唔係呀~ 彤妹話係俾隔離個同學仔襯佢行開左果時食左,所以好唔開心~~

祖安
吓~~~比同學仔食左?? 咁彤妹小息咪無野食law? 下次行開位都要留意下, 咪一陣返來又無晒d食物...
原帖由 袓安 於 08-10-22 20:24 發表

glory
唔係呀~ 彤妹話係俾隔離個同學仔襯佢行開左果時食左,所以好唔開心~~

而家晚晚都係咁夜, 放工一番到屋企就好似再開戰咁, 要服侍兩個皇帝喎, 加上媛媛今個星期開始assessment, 做完野要攪掂佢地兩個瞓覺我先可以做自已野, 我唸呢度只係有禧媽明白我的感受

呀囡間學校join 左 d 日日上網做功課既平台, 每日都要做, 每天要做中英文的閱讀理解各一篇, 篇文章唔深, 最正係文章有真人發音, 英文係native speaker 讀, 中文有廣東話同普通話朗讀, 有中英文生字運用, 每天一個及常識等, 做完後會計分, d 分數係用黎在網上飬狗子及買所需用品的, 我覺得好唔錯, 唔知以個人身份俾錢join得唔得, 如果得都唔錯, 日子有功, 小朋友的語文一定有進步

數學方面都有另一個網, 不過內容就較淺, 我唸你地做公民果d 會仲深, 不過啱晒媛媛, 佢d數差, 不無上公民, 而家日日要佢做, 不過只係做10題

原帖由 袓安 於 08-10-22 01:20 發表
woon
做咩你同我一樣咁夜都未....

原帖由 glory 於 08-10-23 17:15 發表
祖安
吓~~~比同學仔食左?? 咁彤妹小息咪無野食law? 下次行開位都要留意下, 咪一陣返來又無晒d食物...

祖安
都差不多囉, 亞禧有時係小息, 都會被同學仔"搶"食物, 但亦有時會"請番"佢食既

原帖由 禧媽媽 於 08-10-24 10:45 發表

祖安
都差不多囉, 亞禧有時係小息, 都會被同學仔"搶"食物, 但亦有時會"請番"佢食既

glory,禧媽
唔知係唔係因為學校無小食部,所以會經常發生呢d 事

最近好興玩IQ 珠,大家有無買返盒玩下呢?

原帖由 Woon-Woon 於 08-10-24 00:06 發表
而家晚晚都係咁夜, 放工一番到屋企就好似再開戰咁, 要服侍兩個皇帝喎, 加上媛媛今個星期開始assessment, 做完野要攪掂佢地兩個瞓覺我先可以做自已野, 我唸呢度只係有禧媽明白我的感受

呀囡間學校join ...

WOON
唸呢度只係有禧媽明白我的感受~係呀, 我完全明白,
我而家晚晚搞完大囝, 跟住就搞細囝, 到我沖涼果陣, 起碼都 11:45pm

eee....你講既上網功課, 係咪 smart  中文 / smartABC
(英), 如果係我都一樣, 不過呢排test冇上lu, 數學就未有.

你地係咪用梗二年級書 ? (8掛咋)

上左小一之後,真係有氣無定透...

初時因為功課問題成日都鬧彤妹,最近發現原來咁做無形中俾左好大壓力佢,而且d關係仲會差左添~宜家努力改善中

祖安
未買呀, 你有無買到呀?

原帖由 袓安 於 08-10-24 11:31 發表
最近好興玩IQ 珠,大家有無買返盒玩下呢?

禧媽, woon,
我都好明白你地既感受, 之前阿仔返下晝班, 晚晚十二點幾都唔訓, 有時要拉鋸到一點後佢先肯訓, 到依家就因為一定要早訓佢先比我地逼住要十點半鐘上床訓, 一個我都咁難攪, 何況你地仲要照顧大同照顧細, 努力, 加油呀)))
原帖由 Woon-Woon 於 08-10-24 00:06 發表

呀囡間學校join ...

祖安
幼稚園上小學呢個過渡期真係大人小朋友都要適應, 希望下學期會好dd, 尋日阿仔比老師寫手冊欠交兩張工作紙, 點知返到屋企係書包就搵到, 都係一時大意, 比個警剔阿仔都係好...

原帖由 袓安 於 08-10-24 11:55 發表
上左小一之後,真係有氣無定透...

初時因為功課問題成日都鬧彤妹,最近發現原來咁做無形中俾左好大壓力佢,而且d關係仲會差左添~宜家努力改善中 ...

glory
上星期係'走鬼檔' 買左盒, $20~
不過得一本書,有180題

有來有往(講笑)
原帖由 禧媽媽 於 08-10-24 10:45 發表

祖安

祖安
主因我估係包薯片, 太吸引啦

原帖由 袓安 於 08-10-24 11:28 發表

glory,禧媽
唔知係唔係因為學校無小食部,所以會經常發生呢d 事
‹ 上一主題|下一主題