用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

原帖由 christy-mama 於 11-4-20 09:52 發表

謝謝分析, 我會再重新編排

另想問問, 中學有一欄非留位學位數目, 是否己扣除自行派位和聯系小學既學位?

因我見信義仍有佰多個學位?

保留學位只for聯繫小學畢業生,資料顯示的非保留學是作公開派位的(已扣除聯繫位)
信義沒有聯繫小學,所以沒有保留學位,又因信義/商會沒有縮班,所以公開學位最多!

原帖由 christy-mama 於 11-4-20 09:52 發表

謝謝分析, 我會再重新編排

另想問問, 中學有一欄非留位學位數目, 是否己扣除自行派位和聯系小學既學位?

因我見信義仍有佰多個學位?

聯繫位好似隔離有一欄 list 左出來啦, 非保留學位果欄應該唔包括聯繫架喎, 另外, 信義商中咁多位, 應該係因為佢地無參與減班丫 ma

回覆 578# mamafufu 的文章

Mamafufu, 謝謝你的意見 !

唔好意思, 仲有個問題想請教你 : 我小朋友之前自行選左商中 (學校推薦位), 當時只填左一間… 依家有點後悔選左商中。

如果統一派位我排序如下, 請問有冇問題呢 ?

甲 :
1.        新界鄉議局元朗區中學
2.        天主教崇德英文書院

乙 :
1.        新界鄉議局元朗區中學
2.        東華三院盧幹庭紀念中學
3.        中華基督教會基元中學
4.        宣道會陳瑞芝紀念中學
5.        保良局董玉娣中學
6.        順德聯誼總會譚伯羽中學
7.        香港管理專業協會羅桂祥中學
8.        伊利沙伯中學舊生會中學
9.        順德聯誼總會翁祐中學
10.        中華基督教會基朗中學
11.        博愛醫院鄧佩瓊紀念中學

依你意見, 我今次唔填商中, 正唔正確呢 ??
真係好需要你既意見 !! 麻煩哂 !!

原帖由 bobo 於 11-4-20 10:08 發表

聯繫位好似隔離有一欄 list 左出來啦, 非保留學位果欄應該唔包括聯繫架喎, 另外, 信義商中咁多位, 應該係因為佢地無參與減班丫 ma

係呀! 今晚返去再睇睇! 即係非留位係用作統一派位既學位, 對嗎?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

原帖由 christy-mama 於 11-4-20 10:37 發表

係呀! 今晚返去再睇睇! 即係非留位係用作統一派位既學位, 對嗎?

應該係啦

醒目開學勳章

原帖由 mn123 於 11-4-20 10:16 發表

唔好意思, 仲有個問題想請教你 : 我小朋友之前自行選左商中 (學校推薦位), 當時只填左一間… 依家有點後悔選左商中。

甲 :
1.        新界鄉議局元 ...

不是甲部可跨區,部只可選本區嗎??

原帖由 蜆介鯪魚球 於 11-4-20 12:58 發表

屯門元朗係同一校網架, 只要係同一校網內就可以填入乙部, 屯門唔係誇區, 係叫同校網其他區

原帖由 蜆介鯪魚球 於 11-4-20 12:58 發表

嗰d唔係跨區位, 係選表上既"他區"都可選擇, 因今年元朗區縮班學位減凸, 所以要選埋"他區"學位

醒目開學勳章

原帖由 bobo 於 11-4-20 13:13 發表

屯門元朗係同一校網架, 只要係同一校網內就可以填入乙部, 屯門唔係誇區, 係叫同校網其他區

但學校只叫我們?部,只可填元朗區

醒目開學勳章

點算呀~

我填唔掂。。。。。。。。。

原帖由 蜆介鯪魚球 於 11-4-20 13:33 發表

但學校只叫我們?部,只可填元朗區

班主任都叫我地盡量揀返元朗天水圍的學校排前一些, 屯門的位少機會好微~ 唉~ 難為我地家長, 揸住本選校表, 熱門英中唔可以填晒,  band 3 又話程度差唔好填, 可以選擇的少之又少, 填咗14間咋~ 唯有照交!!

張表填到火都黎, 揀又死唔揀又死
真係想索性唔交表聽天由命

醒目開學勳章

原帖由 p6_parent 於 11-4-20 14:09 發表
張表填到火都黎, 揀又死唔揀又死
真係想索性唔交表聽天由命

今次真0係俾孫局長玩死

回覆 586# 蜆介鯪魚球 的文章

有些學校有學額比元朗區架 ~~~
個本中學名單(元朗區)有既名, 就可以填在乙部

醒目開學勳章

原帖由 mn123 於 11-4-20 14:31 發表
有些學校有學額比元朗區架 ~~~
個本中學名單(元朗區)有既名, 就可以填在乙部

thx

"他區"好似係好少學位
依家五年班,係唔係轉地址喺(搬去)屯門大抽奬好啲?

1) 大抽獎唔填商中,以鄉中代替,完全冇問題。

2) 統一甲部ok

3) 第二位放盧幹庭可能比較冒險,盧中大抽獎有74位,要確定扣除自行己被收取的學生後,不多於74名band 1 學生揀盧中做第一志願,放盧中第二志願的學生才有機會。我估計盧中第二志願會剩餘0至20位左右,即最壞的情況是所有放盧中第二志願都不會成功,最好的情況是有20個位給予第二志願的學生抽獎,競爭會好劇烈,睇吓你搏唔搏。

4) 乙部3 至6志願唔應該咁放,我估計入到呢幾間既機會係零。

5) 建議7-11 升上放 3-7

原帖由 mn123 於 11-4-20 10:16 發表

甲 :
1.        新界鄉議局元 ...

Band 1 生在屯門校網入到英中機會比元朗區大好多。

元朗區今年小六生約5860人,9間英中(鄉/崇/趙/商/信/盧/基/白/元)

屯門區3800人,都係九間(梁/百/董/陳/屯/南/田/馬/劉)

原帖由 PPP2010 於 11-4-19 17:35 發表
mamafufu,
咁轉地址喺屯門去大抽奬機會會唔會較大呢?

原帖由 mamafufu 於 11-4-20 19:45 發表
1) 大抽獎唔填商中,以鄉中代替,完全冇問題。

2) 統一甲部ok

3) 第二位放盧幹庭可能比較冒險,盧中大抽獎有74位,要確定扣除自行己被收取的學生後,不多於74名band 1 學生揀盧中做第一志願,放盧中第二志願的學生才有機會。我 ...

咁接落去應該要點填 ??!  最少要填15間啊 !!!
點算好 ??

如果真係唔想填到 band 3學校, 請問屯門區有邊幾間學校係 band 1 / 2  較為適合填落去 ? 最好係有開英文班個的... ,  還是元朗仲有的學校可以選擇 ?? 可否排例出來 ?

你既解答, 實在感激不盡 ~~~ !

‹ 上一主題|下一主題