用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 09年9月入讀協和下午的家長~傾下...
樓主: dudu19812002
go

09年9月入讀協和下午的家長~傾下... [複製鏈接]

原帖由 happypooh0127 於 09-10-9 22:40 發表
今日阿仔個班要做語文精華,但係佢又話老師冇派本簿呀
咁點算呀

可能班長派錯俾其他同學,我個仔試過攞咗人哋本功課返嚟,佢話係班長派俾佢嘅,佢冇睇到個名,諗住係自己,所以攞埋返嚟,我即刻想起嗰個小朋友做唔到功課.......

我想請問各位,你哋有冇fxxlxx101呢個email 嘅人add 我msn?

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-11 21:33 發表
我想請問各位,你哋有冇fxxlxx101呢個email 嘅人add 我msn?

我冇呢個add我,但有其他既add我囉~~

朗媽,星期四朗朗上圍棋班,你有冇諗過問林姑娘搭6點既車呀?我聽叫另外有個住葵盛既媽媽放左阿仔係托管,咁就搭12號車,係大窩口地鐵站(公園嗰邊)落喎!
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-12 09:35 發表

我冇呢個add我,但有其他既add我囉~~

朗媽,星期四朗朗上圍棋班,你有冇諗過問林姑娘搭6點既車呀?我聽叫另外有個住葵盛既媽媽放左阿仔係托管,咁就搭12號車,係大窩口地鐵站(公園嗰邊)落喎! ...

係呀!咁佢呢架車係咪唔會行上路架?即係葵涌村同石頭街呢邊,定係葵盛個媽咪都要落大窩口地鐵站接呀?咁咪仲要轉車囉!不過我驚佢搭保母車返到嚟仲晏過我叫姐姐揍佢搭mtr......

dudu ma, check pm please

點解今日無upload 家課手冊??

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-12 13:58 發表

係呀!咁佢呢架車係咪唔會行上路架?即係葵涌村同石頭街呢邊,定係葵盛個媽咪都要落大窩口地鐵站接呀?咁咪仲要轉車囉!不過我驚佢搭保母車返到嚟仲晏過我叫姐姐揍佢搭mtr...... ...

佢地唔行上黎架~只會係地鐵站落囉!嗰個媽咪都係要去地鐵站接架!再轉車返家~
你講得好對,自己返家仲快架~我上星期四去接瞳瞳返黎大窩口mtr都只係6點,如果搭佢地既車,就成7點先返到架!我同你一樣咁想,所以寧願自己去接一天....
[

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-10-12 20:45 發表
點解今日無upload 家課手冊??

係喎~我咁啱噚日冇上網check家課冊
[

我想請問大家,你哋d小朋友有冇派返之前默書同評估d成績返嚟呀?我只收過中文默書同昨天剛收到數學評估,但第一次英默一直都未派過返嚟,係咪唔係科科都派架?

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-14 09:28 發表
我想請問大家,你哋d小朋友有冇派返之前默書同評估d成績返嚟呀?我只收過中文默書同昨天剛收到數學評估,但第一次英默一直都未派過返嚟,係咪唔係科科都派架? ...

我有收過英文默書咋,其他都冇....你算多過我喇!!

朗媽,自從上次朗朗放星期四單嚇人事件後,繼我今日擔心死我喇!因為我今朝寫手冊俾老師,同佢講"明天係我親自去接瞳瞳放學,因為瞳瞳要返芭蕾舞班"~但我就將呢段野寫左係噚日嗰版手冊既度喎!唔知老師會唔會誤會我係講今日添呀~~~上星期四我都有寫星期四係親自湊既!今日唔知做咩傻傻地咁寫明天,剛才先醒起咋~~~打電話返學校,書記話我好似好似放心咁,留左電話叫老師空堂打返俾我,我照留左!唔知老師會唔會覺得我煩添架....
你朗朗明天返圍棋,你又有冇提早同老師講親自接仔呀??

[

醒目開學勳章

老師打電話俾返我喇~佢話真係誤會左,依家佢知道明天先係去接瞳瞳,今日放學照坐車喇~~~
[

我地只係派咗數學評估only, 其他無派過

我仔上英語班我都無寫手冊話家長接, 我諗除非你係托管, 如果唔係就一定要家長接... 寫手冊我驚老師會誤會!

原帖由 dudu19812002 於 09-10-14 10:28 發表
老師打電話俾返我喇~佢話真係誤會左,依家佢知道明天先係去接瞳瞳,今日放學照坐車喇~~~

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-10-14 11:13 發表

我仔上英語班我都無寫手冊話家長接, 我諗除非你係托管, 如果唔係就一定要家長接... 寫手冊我驚老師會誤會!

...

因為之前上家長日,有聽講如果有改變接送方式,就要提早通知老師,所以我由上星期開始都已經星期三就會寫手冊去通知老師囉!不過,我諗下星期我都係寫係星期三嗰頁好d~咁老師就唔會誤會,費事太早通知~~今早真係嚇親!!好彩老師好好,唔怪得我個女咁喜歡返學~
[

原帖由 August07 於 09-10-14 11:13 發表

...

係wor,其實都唔使擔心,因為如果老師當佢坐校車走,佢要等到6pm先有車,咁你1645都到左學校la。

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-14 12:48 發表

係wor,其實都唔使擔心,因為如果老師當佢坐校車走,佢要等到6pm先有車,咁你1645都到左學校la。

呢幾日英文已經教去CH 3,抄過生字,數學就教到去CH 8
中文就教去"照鏡子",聖經教到CH 5~原來有背金句既紙貼左係書內架~你留意下!我都係昨天先開始背CH1 &CH 2
常識我就要等阿女返黎問下佢先知~~
[

Xenc,

我想問下託管坐校車走個d學生係未本身巳經係坐校車返同放學架? 如果本身唔係坐校車, 係未無得坐架?

原帖由 Xenc 於 09-10-14 12:48 發表

原帖由 dudu19812002 於 09-10-14 09:54 發表

我有收過英文默書咋,其他都冇....你算多過我喇!!

朗媽,自從上次朗朗放星期四單嚇人事件後,繼我今日擔心死我喇!因為我今朝寫手冊俾老師,同佢講"明天係我親自去接瞳瞳放學,因為瞳瞳要返芭蕾舞班"~但我就 ...

唔該晒!好彩你提我咋!我以為講一次就得,唔駛個個星期四都要通知,明天還要佢哋攞校服,所以都係寫定,隱陣d好~

你哋小朋友第2次英默係幾時呀?我哋上friday已經收到範圍(粉紅紙),亞仔本手冊早2日寫住10月22日英默,但今日手冊又寫住10月22日中文做第2次評估,咁亞仔返嚟就同我講下星期四唔英默喇!要做中文評估,英默就改咗明天好彩weekend已同佢溫過吓,另外手冊寫個範圍又同上次派粉紅色紙有d出入,你哋有冇咁嘅情況?

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-15 00:18 發表
你哋小朋友第2次英默係幾時呀?我哋上friday已經收到範圍(粉紅紙),亞仔本手冊早2日寫住10月22日英默,但今日手冊又寫住10月22日中文做第2次評估,咁亞仔返嚟就同我講下星期四唔英默喇!要做中文評估,英默就改咗明天:surp ...

阿仔個班仲未有第二次英默呀,不過尋日都有張紙話10月22日做中文評估

原帖由 happypooh0127 於 09-10-15 08:34 發表

阿仔個班仲未有第二次英默呀,不過尋日都有張紙話10月22日做中文評估

咁快又做第2次評估,我都覺追到有d氣咳昨晚又搞到成11點先做晒d嘢,其實已經得4樣功課有2樣返嚟已經做咗,英文老師叫抄書P.13-14,佢ONLY抄P.13就當做完,又要溫英默同背金句......真係人都顛
‹ 上一主題|下一主題