用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

簽名被屏蔽

向各位小朋友及家長拜年

我的兒子這幾天只會"沉迷"玩樂,想起也覺擔心,因為上學第一天要帶常識科用的家庭相片,又要準備做親子"愛我培正",一見親子,我就有點心慌慌,不過在此也祝各位家長的小寶貝

健健康康     精靈活潑      快高長大   
另小兒說他班有家長請他吃草莓,很甜的,在此說聲謝謝!

你係唔係一光班架?
我囝都係沉迷玩樂, 不過由佢囉, 開左學就無咁free囉..
不過呢排佢俾佢爸爸開左年, 哈哈~~~
大個左囉, 爸爸對佢要求唔同左, 所以佢有少少唔高興,
轉個頭佢爸爸同佢玩番高達game, 佢地又無事囉,
真係搵著我做3文治 中間個[含]

原帖由 shelabb 於 09-1-27 11:27 發表
我的兒子這幾天只會"沉迷"玩樂,想起也覺擔心,因為上學第一天要帶常識科用的家庭相片,又要準備做親子"愛我培正",一見親子,我就有點心慌慌,不過在此也祝各位家長的小寶貝

健健康康     精靈活潑      快高 ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

回覆 # 的文章

今次慘喇, 大碼仔 d 時間亂晒......平時 9.幾瞓, 呢排晚晚10.幾11.先瞓, 今晚上左床成半個鐘都未瞓著. 鬼咩, 朝朝10.先起身. 今次真係大件事喇. 睇嚟, 聽朝要早 d 摌佢起身先得喇.

我囝真係一隻公雞黎, 我發覺就算佢11點幾12點訓, 都可以7點幾就醒, 所以呢排我盡可能10點前就比佢訓, 佢梗係唔肯喇, 不過我話, 如果你可以遲起身, 我就比你遲訓, 但你朝朝咁早醒, 咁樣會唔夠訓喎, 佢幾唔願意都要上床訓,

我有個問題呀, 阿囝今日做個迷宮圖, 搞到張紙好dirty呀, 唔知用自己的a3畫紙交又得唔得呢?

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-1-29 22:34 發表
今次慘喇, 大碼仔 d 時間亂晒......平時 9.幾瞓, 呢排晚晚10.幾11.先瞓, 今晚上左床成半個鐘都未瞓著. 鬼咩, 朝朝10.先起身. 今次真係大件事喇. 睇嚟, 聽朝要早 d 摌佢起身先得喇. ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

假期結束 = 惡夢開始

原帖由 YuYung 於 09-1-30 17:34 發表
我囝真係一隻公雞黎, 我發覺就算佢11點幾12點訓, 都可以7點幾就醒, 所以呢排我盡可能10點前就比佢訓, 佢梗係唔肯喇, 不過我話, 如果你可以遲起身, 我就比你遲訓, 但你朝朝咁早醒, 咁樣會唔夠訓喎, 佢幾唔願意都要上 ...

大碼嗰張都係好 dirty, 我叫佢反轉再畫過咋

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-1-30 22:59 發表
假期結束 = 惡夢開始

無錯。愉快嘅時間過得真係快!

簽名被屏蔽

我囝終於都畫左喇, 上埋色, 但就....
我唔理佢喇, 有得交就算...

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-1-30 23:02 發表

大碼嗰張都係好 dirty, 我叫佢反轉再畫過咋

馬馬虎虎畫了便算了

對呀,小兒正是小一光班,yu yung,是你請他吃草莓嗎?謝謝!那張迷宮有得交就算,音樂會那張差些不記得了,又做完就算,重有那"愛我培正",總之,假期完結了,惡夢開始

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 09-2-2 19:47 發表
D書深左好多......

想問下大家意見, 今日咪派左通告話學校有書展嘅? 你哋會唔會比小朋友帶錢返去買書? 如果比, 又會比幾多呢? 我覺得比佢哋自己選擇買咩書係好, but 比得少, 又唔知買到 d 咩, 比得多, 又驚佢唔識 control.

唔使客氣, 我都係拎幾粒俾我囝, 我囝自己派架,
佢地都好喜歡食生果架, 咁都好d,
我果果張迷宮真係好迷下架, 搵唔到路架, 交左就算囉
'我愛培正'無話一定要交架, 所以...嘻嘻...

原帖由 shelabb 於 09-2-2 14:54 發表
對呀,小兒正是小一光班,yu yung,是你請他吃草莓嗎?謝謝!那張有得交就算,音樂會那張差些不記得了,又做完就算,重有那"愛我培正",總之,假期完結了,惡夢開始 了 ...

簽名被屏蔽

我估學校d舊書唔會賣到咁貴架,
2月14日先係買書日, 果日又係家長日, 到時先算都未遲呀?

我就俾10蚊20蚊到喇

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-2-2 22:41 發表

想問下大家意見, 今日咪派左通告話學校有書展嘅? 你哋會唔會比小朋友帶錢返去買書? 如果比, 又會比幾多呢? 我覺得比佢哋自己選擇買咩書係好, but 比得少, 又唔知買到 d 咩, 比得多, 又驚佢唔識 control. ...

簽名被屏蔽

又係喎,

原帖由 醉花間 於 09-2-4 20:44 發表
唔係呀, 2月14日係賣舊書日, 家長日,
2月24日係小一賣新書日, 比$小朋友自行購買或午飯時家長去買架

我仔都有問我比唔比錢佢自己買圖書.
我都係怕佢唔知買d咩.不過又可以知道佢會點選擇.佢地真係大個左好多喇.我會比40至50蚊佢買.佢地應該有一堂時間係老師同佢地落書展.而我就會食lunch時出去睇下有無d平野買.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]
‹ 上一主題|下一主題