用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

原帖由 mmak 於 09-10-20 15:16 發表
基本上應該逐本做...
老師都會睇返每個小朋友嘅進度...
有時係會skip 1-2本, 但有時反而會重覆做tim...

快與慢..??
個人覺得 去求知識 唔係求速度... 其實好難衡量??
有D小朋友 起步時 level高, 好自然會比人快,  ...

mmak,
我女學左2堂, 老師只係比 level 4 佢做 (1+1, 2+1...) !?? 而次次問老師想要多本佢地都話enopi 無得存現貨, 要訂的. 但下一堂又無得比我, 依間是否有d問題?

原帖由 leil_girl 於 09-12-1 15:34 發表
謝謝你的回覆, 請問是否須做評估 ??

先安排時間做評估, 然後再決定由咩level 開始, 我囡讀平日, 一班得一至三個小朋友, 我囡好多時都係一對一添, 至於星期六, 我覺得會多人上d, 不過佢地話人數一班都係好似4-6個, 詳情可以再問老師, 佢地都好有耐性咁解答我既問題

我仔仔上左9堂, 每次上堂做小小, 餘下個d回家做, 大約4-6本, 老師會按小朋友個堂既進度而比多定小既書, 現在part 1會比4本, part 2會比2本.

原帖由 pangpuiyee 於 09-12-2 03:56 發表

mmak,
我女學左2堂, 老師只係比 level 4 佢做 (1+1, 2+1...) !?? 而次次問老師想要多本佢地都話enopi 無得存現貨, 要訂的. 但下一堂又無得比我, 依間是否有d問題? ...

你仔仔幾歲呀 ? 讀 LEVEL 幾呢 ? 我仔仔(almost 5 years old) each lesson 做3 books only.

原帖由 MingMami 於 09-12-2 12:49 發表
我仔仔上左9堂, 每次上堂做小小, 餘下個d回家做, 大約4-6本, 老師會按小朋友個堂既進度而比多定小既書, 現在part 1會比4本, part 2會比2本.

Hello pangpuiyee,

e.... 你個account 正常返啦???

"enopi 無得存現貨, 要訂的".

我問過我家附近的centre...

有間打正ENOPI招牌 workshop, 佢話佢地係專門店, 有存貨, 唔會有缺貨問題???
但我見D導師好young, 又唔用英文教, 所以我唔揀...

我囡返嗰個centre 以前都有依個缺貨情況, 最近佢地會copy 俾我囡做, 都OK....
佢地好似係每個月訂1次, 每位小朋友入讀先order... 因為你囡只上咗2堂, 所以無咁快嚟到貨, 另每個月最多可做20本... 你最好同老師講明你祈望嘅進度, 等佢可以預算....

enopi 嗰邊又真係成日缺貨 (船期問題喎???)... 好煩, 我囡以前試過無貨要skip D workbook 嚟做, D貨返咗又要做返之前嗰D ..好亂...

喂! ... basic level 4 for 你囡囡, 可以低咗D... 你有無叫MISS 俾佢試吓 做少D (skip) 等佢升快D...
我囡初初開始都係做低一個level, 但 basic level 4 太低..怕你囡追唔到學校D課程...

BTW, 你囡放學係咪坐 10 號校車???

原帖由 pangpuiyee 於 09-12-2 03:56 發表

mmak,
我女學左2堂, 老師只係比 level 4 佢做 (1+1, 2+1...) !?? 而次次問老師想要多本佢地都話enopi 無得存現貨, 要訂的. 但下一堂又無得比我, 依間是否有d問題? ...

mmak

你囡囡有冇在公文学數或中文呀? 為何轉去E.nopi?  是否E.nopi 比公文好.  Thanks.

原帖由 MingMami 於 09-12-2 12:49 發表

MingMami,

又幾好喎, 我都係第一次聽到一堂可以比4本basic+2本critical, 計落條數抵d。

mmak,

我個囡讀果間都係成日缺貨, 激c, 導師都係話貨黎唔切。

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-2 23:16 發表

MingMami,

又幾好喎, 我都係第一次聽到一堂可以比4本basic+2本critical, 計落條數抵d。

mmak,

我個囡讀果間都係成日缺貨, 激c, 導師都係話貨黎唔切。 ...

dear

請問妳們是那間 CENTER ? 因我準備由公文數轉去 將軍澳廣場的那間.
時常缺貨那如何去做 ??
MIHO

nnbb,

我囡由K2下學期 開始公文中文....

基本上佢無讀公文數, 曾試堂2星期, 當時那centre 環境好細, 又只得一位老師 & 一班姐姐助教....
遇著嗰位老師唔多友善, 厭棄我囡"曳", 佢係手多多又坐唔定, 種種原因下放棄繼續学公文數....

我囡對計數興趣不大, Enopi D 小工具非常吸引... 我囡一見到, 已經攞嚟玩, 未做評估已經想去上堂.....我囡最愛做critical..
我都研究咗比較咗好耐先揀enopi maths, 因為唔想之後發覺唔得又要轉來轉去.....

公文數亦有好處的, 但要睇你小朋友是否適合...

我揀enopi maths 是喜歡有critical thinking, 係用英文教, 又有文字題, 對我囡校內功課有幫助...(我囡學校是英文數的) 而且壓力細好多... 唔使日日做, 又唔使計時.... free 好多...
如公文數.....上咗小學功課忙, 你就會好易放棄, 真係handle 唔到咁多嘢架....

原帖由 nhbb 於 09-12-2 20:08 發表
mmak

你囡囡有冇在公文学數或中文呀? 為何轉去E.nopi?  是否E.nopi 比公文好.  Thanks.

jumbo_mandy

我囡返嗰個centre 都有缺貨情況,
最近佢地會copy D workbook 俾我囡做, 都OK喎....

MISS 話每個月最多可做20本... 其實你可以向老師講明你期望嘅進度, 叫佢俾多少少你小朋友做, 但都要睇返小朋友進度, 做得多都唔一定好, 佢唔明白唔達標, 就算俾多幾本都係做返重複嗰D, 好悶....我囡嗰種小朋友 就唔會接受重複...

我有叫centre 嘈吓enopi 嗰邊....唔好成日缺貨 ,
回覆: 船期問題喎???...
我囡一遇上無貨就要skip D workbook 嚟做, D貨返咗又要做返之前嗰D ..好亂...

最近佢地可以 copy D workbook 嚟做, 可以解決咗依個問題, 都算OK啦....

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-2 23:16 發表

MingMami,

mmak,

我個囡讀果間都係成日缺貨, 激c, 導師都係話貨黎唔切。 ...

carman_mami,

你囡囡 level 25 呵???
想請問你, 她從level 幾開始???.... 我囡P.1 現在開始有D問題??

我囡現在做緊 critical  level 12, 早2堂已經 做到book29,  即係差不多完... 我覺得太快, 個囡又好似領略唔到(需要我輔助), 我叫MISS 俾我囡repeat level 11, 唔升呢~住....
但MISS 話佢可以做到, 叫我俾佢繼續上... 唔好做返轉頭, 做做吓就會明...???

佢現在 Basic level 12 - 做到book 9 (即係單位乘數) 因為 times table 唔熟, 重覆做緊.. 未學雙位乘數...
所以  做 critical  level 12 時,有D題目出現雙位乘數...因我囡未學, MISS 叫佢skip 咗先... 所以我有D疑問??

我囡好鐘意 critical, 如果 only 做Basic , 佢又唔肯???

我係咪應該聽 MISS 話俾佢繼續上... 真係做做吓就會明...???
我怕 critical Level 13 仲難喎??

原帖由 Carman_mami 於 09-11-8 10:32 發表

係呀, 中一la.....

我仔仔返天平ENOPI, 4歲3個月, 上了2個月, NOW 做緊BASIC LEVEL 5 (bood 15), Critical 岩岩升到 level 4, 我都叫亞sir 唔好升呢住 (critical)
因為我想佢打好個低先. 但basic 就升了2次.

我仔已經計加數減數, 都好純熟, 原來佢地有方法教佢地計到好快, 所以唔比我仔再升呢, 我仔係計到, 但唔夠快, 佢地要train下佢先再升. 我都同意, 我都想個仔計快d. 初時覺得enopi 都係自己train到, 但而家知道佢地係有原理, 個心安樂d, 比左$650都值.

我個仔一班都成10個呀, 幸好有2位亞 sir 睇住.

新加入你地, 我都會主動叫亞sir skip嫁.

亞 sir 就會放學時, 留低學生做評估, 睇下佢地係咪可以handle 高d level, 但都有原理教嫁, 佢要小朋友真係明白個原理, 可以計到好快, 就會安排升呢.

我同亞sir講, 個仔做到好悶, 唔肯做. 佢地會特別留意小朋友進度囉.

原帖由 broadband 於 09-10-20 10:18 發表
請問你們係每本都做定老師認為小朋友識既就skip一些重覆的. 如果唔係點可以有些小朋友學得咁快.

$650 ???

我pay $600 per month ???

原帖由 moonychan 於 09-12-3 19:01 發表
我仔仔返天平ENOPI, 4歲3個月, 上了2個月, NOW 做緊BASIC LEVEL 5 (bood 15), Critical 岩岩升到 level 4, 我都叫亞sir 唔好升呢住 (critical)
因為我想佢打好個低先. 但basic 就升了2次.

我仔已經計加數減數, 都好 ...

sorry, 記錯左, 係呀, $600一個月, 唔理有幾多個week都係600蚊.

我係一小時嫁. 你地係咪呀??

原帖由 mmak 於 09-12-3 20:53 發表
$650 ???

我pay $600 per month ???

原帖由 mmak 於 09-12-3 12:32 發表
carman_mami,

你囡囡 level 25 呵???
想請問你, 她從level 幾開始???.... 我囡P.1 現在開始有D問題??

我囡現在做緊 critical  level 12, 早2堂已經 做到book29,  即係差不多完... 我覺得太快, 個囡又好似領略唔到( ...

mmak,

我個囡嘅進度同煩惱, 同妳簡直一式一樣, 佢basic冇乜問題(因為佢1年前已懂乘數表, 所以好熟), 不過critical就開始有壓力, 之前有d workbook, 我仲要出動到份數教, 好彩最後佢都算明白, 真係唔知佢critical有冇能力再上。 我唔想因為critical拖累, 做test paper時升唔到level, 因為basic方面, 個囡能力係可以做到多幾個level架, 我想攞張靚靚certificate, 去 in 小學。

原帖由 moonychan 於 09-12-3 22:00 發表
sorry, 記錯左, 係呀, $600一個月, 唔理有幾多個week都係600蚊.

我係一小時嫁. 你地係咪呀??

moonychan,

係呢度都見到妳? 妳仔仔都有讀e.nopi, 喜歡嗎? 我個囡都係一小時呀。

hi jumbo_mandy

你好呀~ 我仔仔都鍾意上enopi 呀, 個亞 sir 唔錯.

你女女一定很叻, 升呢又升呢喇~

有一次, 亞sir派錯左basic level 8 既習作比仔仔, 我都奇怪, 突然深左, 但仔仔都叫handle到, 只係要用腦去計, 去數, 我返去問亞sir, 亞sir先話派錯. 我同亞sir講, 仔仔平時做basic 5果 d 唔洗諗, 一寫就寫到, 可否升呢, 亞sir 就同仔仔做評估, 話佢係計到, 但唔算快, 要佢再做下"拆數"先. 佢穩陣左, 識個"hill 門"去計先再升.....

想問下你, 你女女係咪讀esf英文班嫁?
‹ 上一主題|下一主題