用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

CHIWAHIP,

承你貴言!

我都祝你仔仔能盡快投入學校生活, 開開心心, 學業突飛猛進!

原帖由 CHIWAHIP 於 08-9-3 21:51 發表
ZOEY,

祝各位小朋友學業猛進.

:)

菲媽 =^_^=

原帖由 Heidi媽 於 08-9-5 07:48 發表
Zoey, 菲媽,

你地好嗎? 開學了一星期, 大家習慣番未? 我開始慣了, 一早起床陪他們一同吃早餐, 最開心係, Heidi 唔洗我叫她起床, 佢用alarm clock 叫自己起床, 上年都未得, 今年自己起到床, 我好開心

昨天呀女打電話給我, 佢話老師想請她做義工, 我問做乜義工呀!! 佢話老師想請她做學校管弦樂隊的鋼琴伴奏, 她很開心, 我都覺得這個是難得和會取得寶貴的經驗.

Heidi媽,

大姐姐真係唔同, 獨立又懂事好多, 遲 d 做埋細佬既補習老師 !

Heidi 彈琴咁叻, 唔應該浪費, 有咁好既機會, 可以以鋼琴入管弦樂團, 好玩又難得, 我都戥佢開心 !

阿女今年也轉了新樂團 (新挑戰 ), 希望無論琴藝同經驗都可以更上一層樓, 不過就怕時間唔夠用, 因為遠了很多, 來回都兩個多小時 .

Zoey, Heidi,

好開心聽到你們女兒在音樂上又有大發展,兩個都有新挑戰,我想她們在當中一定得益不少,真替你們高興;反觀我女就停滯不前,未來一年又要多放時間在學業上,不敢有甚麼期望,現在只為十一月考琴試而努力,其他遲下再算了!
菲媽 =^_^=

原帖由 Heidi媽 於 08-9-5 15:59 發表
Zoey,

其實Heidi 二年班時已入左團, 入了兩年後我覺得學校教flute 的進度太慢, 我諗佢得G2! 所以上了四年班離了團 . 但她一直也喜歡flute, 時不時也取出來練吓, 所以最近再另覓了老師教她, 希望她除了鋼琴 ...

乜細佬咁激 c 呀 , 比著我都忍唔住 , 我覺得妳和妳 husband 才是廿四孝好爸媽 .

Heidi e 家係咪跟私人學 flute?  上門嗎?  貴唔貴呀?  阿女考完九月這次琴試後老師都講左會加學費, 好傷呢 !  阿女這幾年都跟 mo, 今年只是轉入另一團, 除入團要求高小小, 演出機會好像會較多, 所以已經唔可以選近家的了!  咁多年排練都有 d 有趣既畫面, 就係每每指揮教緊另一音部既時候, 其他既就會即時拎本 textbook 出黎睇 (特別係考試季節), 拎出拎入都咪話唔攪笑 . . .

原帖由 菲媽 於 08-9-5 15:48 發表
Zoey, Heidi媽,

好開心聽到你們女兒在音樂上又有大發展,兩個都有新挑戰,我想她們在當中一定得益不少,真替你們高興;反觀我女就停滯不前,未來一年又要多放時間在學業上,不敢有甚麼期望,現在只為十一月考琴試而努力, ...

見步行步, 見招拆招吧, 到時真的應付不來, 都會再想辦法;  唯有希望佢地自己都唔想放棄的話, 就努力讀好 d 書, 唔係就沒有時間去做自己喜歡的事.

原帖由 Heidi媽 於 08-9-5 17:38 發表
Zoey,

所以每日都c好多細胞…..
Heidi的 flute teacher 係上門的, 貴就唔太貴, 目的想佢持續學多樣樂器 .
你地好似加過唔只1次學費係咪? 我地早幾個月前都加左, 都係好傷呀….
有要求 ...

Heidi媽,

我說的是 cello 老師, 她沒有加過學費, 今次是第一次, 九月完成 exam 就會加, 其實到了這個 grade 說真學費已不算高, 只是比之前收開個 rate 高了不少.

既然 Heidi 鍾意, 就 keep 住學落去啦 ;  不過 Ms Lam 咁嚴格, Heidi 要應付兩樣樂器可能要吃力點, 加油呀!~  

b.t.w., Ms Lam 教琴唔係為考試, 佢比 Heidi 既音樂知識我想已經遠超 grade 4 好多, 所以考唔考試, 幾多級, Heidi 都係 !

Dear all,

想請問 " SR Test" 及 "課外考查圖書" 是點形式? 要自己教還是等老師教後再温? 派後要否每天帶回學? 因問呀囡佢乜都話唔知

Many Thanks

Hi, JCHANG,

你囡囡一年級? 英文課外閱讀考查(SR Test)&中文課外閱讀考查形式好簡單, 是課外圖書, 老師唔會教, 自己睇, 不用每日帶回校, 大約1個月後, 有一個小測驗, 但題目好簡單, 又唔記會計入考試分, 而且可以養成良好閱讀習慣, 唔使太擔心.

原帖由 JCHANG 於 08-9-8 17:44 發表
Dear all,

想請問 " SR Test" 及 "課外考查圖書" 是點形式? 要自己教還是等老師教後再温? 派後要否每天帶回學? 因問呀囡佢乜都話唔知

Many Thanks ...
菲媽 =^_^=

菲媽

問呀囡老師有無話唔洗帶,佢話唔知,等我仲無日帶返學校 tim。
即是最基本佢地要知 / 認得啲生字,否則都是唔識答,( 是否好似閱讀理解咁做?不過變了一編長故事),Right!

Many Thanks

原帖由 JCHANG 於 08-9-10 18:12 發表
菲媽

問呀囡老師有無話唔洗帶,佢話唔知,等我仲無日帶返學校 tim。
即是最基本佢地要知 / 認得啲生字,否則都是唔識答,( 是否好似閱讀理解咁做?不過變了一編長故事),Right!

Many Thanks ...

考查書派後, 可以放在家, 直至考查日, 帶回學校進行考查;  低年級應該是 open book, 高年班就有機會要 close book 了.

在家期間, 小朋友可以利用時間把它看幾回;  初小形式都係選擇, 是非, 畫圖等等, 不會太難, 不須要太擔心.

Zoey

有你地啲解釋我都無咁擔心。

Many Thanks

Dear all,

小兒是小一生, 想請教大家低年級的聖經測考是否只是口頭背金句, 不用寫或默?
因為阿仔昨日回來好開心同我講聖經只係用口講, 不用寫喎, 都唔知係咪

原帖由 Rabbitlolo 於 08-9-17 11:57 發表
Dear all,

小兒是小一生, 想請教大家低年級的聖經測考是否只是口頭背金句, 不用寫或默?
因為阿仔昨日回來好開心同我講聖經只係用口講, 不用寫喎, 都唔知係咪 ...

平日課文金句只是口背, 不用默寫;  聖經會考試, 除金句, 課文內容都會問, 是考 papers 的.

Zoey,

Thanks for your reply!
知道聖經要考paper, 咁我知要點同囝囝溫書了!  
真的謝謝你!

原帖由 Zoey 於 08-9-18 20:07 發表

平日課文金句只是口背, 不用默寫;  聖經會考試, 除金句, 課文內容都會問, 是考 papers 的.

發現愈來愈多受三聚氰胺污染食品, 你地會唔會考慮帶小朋友去政府診所檢查下?
菲媽 =^_^=

我想大家可能冇咩心情留言......

不過我想同大家講下......我有朋友因囡囡呢幾年每日都飲1-2盒蒙牛, 又唔多喝水, 所以去左政府診所檢查, 結果係冇事, 但檢查過程十分簡單, 只係用test paper 驗小便和只問左幾條問題, 如有冇痛, 小便有冇混濁和血...但如果有呢d症狀就去睇左醫生啦!唉!

原帖由 菲媽 於 08-9-29 10:01 發表
發現愈來愈多受三聚氰胺污染食品, 你地會唔會考慮帶小朋友去政府診所檢查下?
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題