用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們的小朋友派了成績表或考試卷未? 你們滿意嗎? ...
樓主: 深雪
go

你們的小朋友派了成績表或考試卷未? 你們滿意嗎? [複製鏈接]

Re: 你們的小朋友派了成績表或考試卷未? 你們滿意嗎?

其實小兒已讀緊直資英文小學, 全部用英文, 只有一科中文, 但中文佔的考試比例30%, 咁就全軍覆沒, 另有一科普通話, 著重聽同講, 個仔都考到 97 分, 只是錯一條, 仲想要求個仔點呀? 吾通要迫死他?

忍吾住又想罵香港教育制度, 迫個個小朋友做神童         

無錯...而家d制度真係好差
其實你地會覺得幾多分以上先叫ok呀? 8字頭...定係一定要9先叫好呀???

chuiiris 寫道:
其實小兒已讀緊直資英文小學, 全部用英文, 只有一科中文, 但中文佔的考試比例30%, 咁就全軍覆沒, 另有一科普通話, 著重聽同講, 個仔都考到 97 分, 只是錯一條, 仲想要求個仔點呀? 吾通要迫死他?

忍吾住又想罵香港教育制度, 迫個個小朋友做神童         

冇錯,現在讀書真辛苦 ...我仔仔今年又係小一,第一期考試都好滿意,數學滿分、中文93、常識91、英文99,中、英文默書都滿分,考第8..我唔係唔滿意呀, 係以前成日聽人講有D學校D考試分數非常接近,差幾分就差好遠,而家親身經歴到而有感而發。 :

我女考埋聽日先考完,睇完你地d post 真係好擔心阿女的名次,怕佢考到好後的名次,怕幫佢選左一間太深的學校

老師同我講要谷下個仔的成績, 否則派吾到 Band one, 我同老師講, 個仔的成績我已很滿意, 因知道他不懶惰, 無奈現實吾收貨, 老師說每科 95分以上才有機會派 Band one, 因每個學生都不差, 競爭真的很大.

現在我唯有要個仔背默曬整本中文課本, 2日睇1本中文課外書, 但咁做都只保証有 10分, 屬於不供詞填充, 其他部份還要靠他識吾識變通.

個仔真係要 : 我變我變我變超人.

派左啦...今日
真系好啦...有共同話題
不過好似遲左d
希望有人答下我啦

全級69/195
全班31/39

唉...其實全級就唔系差咖啦 (以我要求)
不過全班就有d "哽住"
仲有老師話佢咁既成績bank 2 咋
唉.....真系好迷失
見呀仔都相當合作咖啦
日迫夜迫
死讀爛讀
究竟仲有無童真咖

咁都話未得我都落唔到手啦
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

未派成績表之前我就好緊張...成日發惡夢....因為女女科科考完都話有唔識....我都打定輸數.....
當老師將成績表交比我時....我手汗都出埋呀.....最後..........
7/32班名次
21/129級名次.....我開心都飛起呀....不過都好驚女女下次無甘好彩.....   

今日派成績表, o.k. 啦

全班5名之內
全級50名之內

(因為老師唔肯講, 可能廢事D小朋友有比較啩)
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

仔~~全班6/37,全級10/14X
大女next wed.派成績表,好似麻麻 :cry:
細女全A,無分名次

亞仔攞A,
應該有分名次,但唔會講俾家長知.

把握生命裡的每一分鐘,
全力以赴我們心中的夢,
不經歷風雨, 怎麼見彩虹.
沒有人能隨隨便便成功!

阿仔今日派成績表, 平均有91.5分.  上學期沒有名次. 但老師說考第一的有92分. 我自己算滿意, 但阿仔知道自己不是第一有少許不開心. 佢係不輸得的人. 看來要花多些時間在EQ方面教

醒目開學勳章

我仔仔都派佐成績表,都幾精彩,樣樣都有D (滿分同唔合格都有),不過,第一次考試,都算係咁啦!

希望佢下一次有突破啦。

I will get my son's 1st term result tomorrow, really an unforgettable Valentine's Day ar!!       
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

醒目開學勳章

par3186:

唔好太緊張....你小朋友幾年班呀?要呈分未?佢好似已經係讀緊精英班,咁競爭咁大,名次後dd都冇辦法.

但我覺得有時長期迫得太緊,你點都要比番d方法佢減吓壓,如果唔係腦都實埋,真係做唔出應有o既水準架.

啊!好恐怖呀!我個仔仲係Kinder,好彩我入黎睇下,總算有d心理準備,唔係第日唔知點死
navigator 寫道:
[quote]
stitch626113b 寫道:
我朋友個仔P.1, 在一間名校就讀,佢平均分有98分,我以為佢一定有頭3名, 但原來吾係,而係第十名,宜家考試既名次,係吾係連小數點後都計ga?     

絕對是呀!誇張點說現在是追求滿分的時代。很多父母把 "合格" 的底線早就從60分升至90分了。我也是其中之一。女兒現讀P.2,已不是在那些超級名校唸書了,對上的期中試的中文科失手只拿到83分,但總平均分已拿到92分了,然而名次在全級128人中只得第31名!那麼你可以猜想到如要名列前矛應要得多少分。學校出的卷並不是偏向淺易內容,同學們拿到佳績的最主要原因是他們都有勤奮地温書,因為學校能夠製造一種濃厚的讀書風氣,使大家產生一種互相比拼心態。女兒的期末試在昨天已全部考完,我和她都算盡了力,很希望這次能有進步。 : [/quote]

我個仔今次考到全班第一名(全班39人),我讀書時,最叻都係考到11名。 講真,我心底裏真係好開心呀!

不過, 今日就有一個無聊既家長知道囝囝考第一後就比說話我聽喇 佢話我個仔在測驗時都吾係最高分,點解我個仔會考第一? 我咪話佢知今次排名吾計測驗分,只計考試分law, 跟住佢又話都吾明D先生點計分架,然後仲比面色我睇添呀! 仲叫我吾好迫個仔讀書,
比壓力佢。(其實我都無,真係好吾明點解佢要咁講) 真係吾明點解有D咁恐佈既家長 ,佢原來真係一路check住我個仔D分數ka,
該用戶已被刪除

toto200415c 寫道:
我個仔今次考到全班第一名(全班39人),我讀書時,最叻都係考到11名。 講真,我心底裏真係好開心呀!

不過, 今日就有一個無聊既家長知道囝囝考第一後就比說話我聽喇 佢話我個仔在測驗時都吾係最高分,點解我個仔會考第一? 我咪話佢知今次排名吾計測驗分,只計考試分law, 跟住佢又話都吾明D先生點計分架,然後仲比面色我睇添呀! 仲叫我吾好迫個仔讀書,
比壓力佢。(其實我都無,真係好吾明點解佢要咁講) 真係吾明點解有D咁恐佈既家長 ,佢原來真係一路check住我個仔D分數ka,

toto200415c,

呢個世界就係咁, 總有D人憎人富貴厭人貧!  做家長o既真係要教曉小朋友, 點樣去接納/欣賞成績比自己好的同學; 如何去扶持/鼓勵成績稍遜之小朋友!

阿仔今年P.1,成績14/35,我都很開心。因為平時做功課、默書、溫書考試基本上都是他自已應付,7歲人仔在一間竟爭很大的名校取得此成績都算不錯。希望佢繼續努力,下次有得進步了!     

醒目開學勳章

toto200415c:

你囝囝好叻噃.

有d人就係咁奇怪,你咪以後少d睬佢,當睇佢唔到,睇佢唔到囉.仲有要教埋囝囝唔好立亂話個分比人聽.我囝囝學校唔鼓勵小朋友周圍打聽人地d分架,有時派巻仲要d小朋友冚住唔好比人睇到,都怕係太多呢d麻煩家長.    :tongue:

‹ 上一主題|下一主題