用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油麻地天主教小學(海弘道)交流區
樓主: mercury16
go

油麻地天主教小學(海弘道)交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學(海弘道)交流區

歡迎各位新油天家長,
以下係各位名單:
meyonw-J2C-仔仔
keikeipig- J1D-仔仔
fyhui -J1B-女
mercury-J1B-女
ekiip -J1E -仔仔
ekiip姪女 -J1C -女
emmy 媽-J1D-女
del

fyhui,
琴日個女話我知英測係60分為合格,佢琴日返咗本dictation,都係得70分,背默個两句佢冇寫出呢,但佢識背默我問佢,佢話老師冇講要背默,俾佢激死佢話好多同學都冇寫個两句,你阿囡有冇寫到.
del

HI MERCURY:
          我個女都係得72分, 佢有默背默個2句, 但唔識老師讀默個D, 又漏標點 FRIDAY 評估都唔知點算......

fyhui,

今日派咗中文默書紙佢攞到100分,英文返而温習左好多次都唔得,中文淨係琴晚先同佢默過一次,英文佢真係差D!
del

keikeipig, Emmy媽 : 多謝你地的意見  

Emmy媽 : 等我問下老公邊年畢業先  

唔好意思, 見你地講默書 ....
我女依家 K2 先寫緊 ABC ....
你地 D 小朋友返左未夠一個月學就要默書...
咁 K3 係咪開始有默書架啦  

keikeipig,

我暫時只諗到問下老師阿女上堂專唔專心,有無曳
keikeipig 寫道:
各位媽咪 :

如果大家有什麼問題, 而家可以提出來然後下星期六可以一次過問老師.

keikeipig

mercury16,fyhui,

我個女話俾我聽默書係背默寫penmanship個6句,跟住我只同佢溫個6句,後尾派返來我先知原來唔係默個6句
佢又係漏標點符號呀,漏哂d","仲要係","位度加多個字 可能佢係聽到老師讀"comma"佢當係一個字,所以佢默多個字落去~哈哈

1213,

妳問完妳老公再話我聽丫
我個女K3時己經有中文默書同英文默書
1213 寫道:
keikeipig, Emmy媽 : 多謝你地的意見  

Emmy媽 : 等我問下老公邊年畢業先  

唔好意思, 見你地講默書 ....
我女依家 K2 先寫緊 ABC ....
你地 D 小朋友返左未夠一個月學就要默書...
咁 K3 係咪開始有默書架啦  

各位媽咪,

你地D仔女係學校食飯情形如何呀?
我個女成日都無食飯,只食幾啖呀 琴日返0黎我打開佢飯壺,直情好似無食過咁,我諗佢食0左兩啖

Emmy,
我阿囡都係食好少,咖喱嗰曰佢就食哂,佢其他D飯都好   我朋友早幾日做家長義工見到D飯都話 ,買相好唔惦,吃落去都唔知乜,D學生問返我朋友係乜,好多小朋友都係食两啖走人,連小朋友都唔食佢話咁仲浪費.
del

我仲以為漢莎會好d, 我個仔又冇話好差, 但我知佢有時都食唔哂.

Emmy 媽 :
你是否常有餅帶回學校, 我個仔話你囡囡唔食飯, 零願食餅. 不過唔知是否你囡囡, 因為我個仔有時會講到亂哂龍

各位家長 :

知唔知下星期六的"我和班主任有個約會" 使唔使帶小朋友回校?

Emmy 媽 :

明天中黙第6-7課, 我昨天同他黙書, 阿仔話第7課未教 , 所以很多字唔識. 到底是否未教呢?

keikeipig,
我阿囡個班第七課都係星期五D功課,又係明天要默.

今日放學我會問班主任星期六是否須要帶小朋友出席,知道後再報料給大家.

del

不用帶小朋友出席的!

mercury16 寫道:
keikeipig,
我阿囡個班第七課都係星期五D功課,又係明天要默.

今日放學我會問班主任星期六是否須要帶小朋友出席,知道後再報料給大家.

keikeipig,
你小朋友在那裹學phonics,可否介紹給我!我阿囡之前上嗰個class要搬,所以我想找另一間教室或miss給她上堂.thanks
del

Goody, thank you 妳呀!

Mercury,

你囡囡果班都好呀, 星期五教左, 我個仔直頭未教, 我已經幫佢黙左2次都不太熟, 今晚仲要學游水, 又要好夜瞓.

Phonics 的資料已經pm 給你, 有問題再找我啦!

keikeipig

mercurt16,

個日同阿女同學個媽咪傾開計,佢去做午饍義工,佢都話好多學生都係食好少咋
我今日一早係麥當勞訂0左個開心樂園餐午餐時送去俾阿女呀
mercury16 寫道:
Emmy,
我阿囡都係食好少,咖喱嗰曰佢就食哂,佢其他D飯都好   我朋友早幾日做家長義工見到D飯都話 ,買相好唔惦,吃落去都唔知乜,D學生問返我朋友係乜,好多小朋友都係食两啖走人,連小朋友都唔食佢話咁仲浪費.

keikeipig,

正是小女 d餅餅係我整架,佢有一日仲叫我整0左40塊曲奇餅話要請同學食
我星期六會帶埋阿女返學呀
keikeipig 寫道:
我仲以為漢莎會好d, 我個仔又冇話好差, 但我知佢有時都食唔哂.

Emmy 媽 :
你是否常有餅帶回學校, 我個仔話你囡囡唔食飯, 零願食餅. 不過唔知是否你囡囡, 因為我個仔有時會講到亂哂龍

keikeipig,

中文第7課應該教0左喎,因為星期六我同阿女溫習時我見佢自己識得背,我諗應識有教到 阿女淨係話俾我聽第5課無教到.
‹ 上一主題|下一主題