用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍小學之恐怖~.~
樓主: barry_mama
go

天水圍小學之恐怖~.~ [複製鏈接]

Re: 天水圍小學之恐怖~.~

hi,barry_mama,我想知東華三院李東海小學,校長,老師和學生整體如何?thankyou

hello,barry_mama
我想問天水圍官立小學 ,可以嗎?

barry_mama :
想問下你知唔知潮陽百欣升中派位如何,呀女今年入左讀p.1,而家功課唔算好多,但佢英文好叉,冇乜興趣,所以我想搵拼音比佢學,請問你有冇得介紹呀,唔該哂你
我最愛嘅包包&b豬

Hi barry_mama,

我個女今年升小一,我想問問你的意見,天循or舊伊小好呢?我其實擔心天循因小一至小四沒有考試我怕到小五時她會很辛苦,但舊伊小是否傳統式教學?活動式教學好些還是傳統式學校好些?請給些意見!Thanks

Kitty

Hi, barry_mama,

老師我PM左妳, 如有時間請覆!

多謝多謝!

hfso:
已覆,請看pm。

kittylokitching:
我想問天循小一至小四沒有考試,那麼會用哪些方法作為評估呢?
其實,傳統教學同活動式教學都有其存在價值,睇o下你自己鍾意邊套同埋你o既女女適合邊套。
不過,想話比你知,所謂活動式教學,我自己覺得有點取考。其實只係張班房入面o既枱凳擺成一組組咁,方便老師上堂時分組做活動,但要知道可行性,因為有好多課文要教,加上課室管理問題(有些班一玩便失控了),所以活動教學都有好大限制。而事實上,我覺得兩者差唔多。

熙彤寶貝:
不錯的~

barry-mama:
請問潮陽百欣小學好不好

包包b豬:
我小朋友也是讀潮陽百欣小學 : 妳對學校的印象如何

barry_mama:

天循是用單元評估,我去過他們的開放日,是教worksheet的,完了一個單元會作評估

Kitty

你好、我想問十八鄉小學好、輔助會小學、潮陽小學、李兆基小學、哪間比較好、如有讀寫障礙又應選哪間, thank you very much.

shingshing"
我小朋友讀緊潮陽百欣小一,我覺得很好,老師好照顧小朋友,如有讀寫障礙亦可,其餘幾間負面問題太多 :

潮陽都OK。
輔助會唔係好得,制度有點混亂,而且沒有地利優勢,校址地點一片荒蕪。
十八鄉都係咁上下,有舊同學o係入面教過,老師流失率較高,學校成日要請人。
李兆基會好一點,宜家有同事以前o係o個度教過,不過詳情要再問o下佢。

barry_mama

請問你個人最欣賞/喜歡邊間直資?

Re: 天水圍小學之恐怖~.~瞞騙天水圍家長事件

大慌話
獅子會何X心小學瞞騙天水圍家長事件
何德心小學校長有心瞞騙家長收生情
況,失德,06-07年度只有3班小一,卻
偏偏開設4班,隱瞞縮班情況嚴重,
(校長話當係開設小班囉)迫老師們分擔
工作量,我們叫苦連天,事實是原來最近3年,
學校已逐年衰落,5班--4班--3班.
還有,老師們已心灰意冷,前境暗淡,至今
已有12位老師離職,到其他學校任教.
剩下來的,怨聲載道.我估仲有老師會離開.

事實勝於雄辯
http://sp.proj.hkedcity.net/psp/2006/chi/d....php?sch_id=412

hi,天華村(李東海小學)又好不好呢?
該用戶已被刪除

騙局_天水圍獅子會何德心小學又再隱瞞收生情況??

原文章由 barry_mama 於 06-9-9 22:38 硐表
青x o既老闆其實都做左好多野,搞到佢o既名聲起晒,可惜佢得罪人多,稱呼人少!!
本o黎收夠學生,偏偏上面唔比開,
搞到要縮班,而且中學o個邊又要轉直資(中學走左22個老師),小學今年都走左十五個教師loo~
真係轉直資o既話,我寧願讀 ...

一間學校最緊要就係你指的老闆,聽你咁講好極有限,況且佢間校舍與同區的學校校舍相比就真係好舊下,連d特別室都少過人,學習空間有限!
‹ 上一主題|下一主題