用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 劍橋(Flyers)
樓主: eeyore0511
go

劍橋(Flyers) [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 劍橋(Flyers)

醒目開學勳章

請問你地係邊度報名嫁? 有冇係中心上試前班呢? 九龍區有冇好介紹呢?     

(From Apple Daily 3 Sep 06)

劍 橋 試 獲 滿 分   成 功 叩 門

李太 的 女 兒 翠 婷 今 年 念 中 一 , 但 李 太 不 滿 意 派 位 結 果 , 自 行 到 觀 塘 區 Band 1 中 中 梁式 芝 書 院 「 叩 門 」 , 一 擊 即 中 獲 取 錄 , 李 太 認 為 與 女 兒 英 文 優 異 有 關 。 原 來 翠 婷 在「 劍 橋 小 學 英 語 考 試 」 ( Cambridge Young Learners English Tests ) 最 高 級 別「 Flyers 」 考 試 中 獲 滿 分 , 李 太 稱 自 二 年 級 起 已 讓 女 兒 補 習 , 並 應 考 劍 橋 試 為 學歷 增 值 。
叩 門 成 功 令 李 太 深 信 英 文 好 是 升 學 的 關 鍵 , 她 坦 言 不 太 關 心 新 學 制 或 通 識 科 改 革 , 「 香 港 教 育 制 度 成 日 變 , 我 都 唔 了 解 咁 多 , 總 之 最 實 際 係 個 女 學 好 英 文 。 」 替 翠 婷 補 習 的英 語 教 育 中 心 教 育 顧 問 李 燕 嫻 表 示 , 自 推 行 母 語 教 學 後 , 多 了 小 學 生 家 長 為 子 女 補習 英 文 , 「 母 語 教 學 令 學 生 少 接 觸 英 文 機 會 , 所 以 學 生 一 定 要 自 己 搵 多 學 英 文 途 徑 。 」
該用戶已被刪除

I wonder whether her success is due to the 15 shields of Cambridge Flyers. I remeber a previous news concerning a DBSPD P. 1 boy who had obtained 15 shields in Cambridge Flyers. I also know two girls: one obtained a 15 shields in Cambridge Flyers when in P.2; another obtained15 shields in Movers when in P.1. Therefore, the Cambridge Flyers is not so difficult and important if one want to go for EMI Secondary School. PET or KET would be the more appropriate test.

同意,一個鄰居女兒,小五,連簡單之英文書也看不明,却可在小五時拿到十五個盾,就知此試無用。

judy 寫道:
同意,一個鄰居女兒,小五,連簡單之英文書也看不明,却可在小五時拿到十五個盾,就知此試無用。

Flyers的程度相等於the Common European Framework of Reference for Languages中的A2級。閱讀能力只被形容為"CAN understand simple visuals on familiar topics."

KET和Flyers是同級。只因Flyers是設計給小朋友的考試,所以考試形式受到局限。很多人都只針對它的考試形式而讀,而不是跟它的handbook的範圍學習。未到Flyers要求的學習能力,仍有可能在Flyers拿高分。DBSPD已不只一位小一學生在flyers拿滿盾。

PET是B1級,和A2級的要求有較大差別。根據現時的小學課程,小學生要應付PET,會有困難。

PET & KET, WHICH IS THE HIGHER GRADE?
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

Can P3 student apply Flyers ?
該用戶已被刪除

llmom 寫道:
Can P3 student apply Flyers ?

Flyers真的不難考,當年阿大P3時考過,我只在官方綱上download一些samples比佢做,都有13,4個盾。

反而,現在有一個甚麼國際xx試的(好象澳洲的,我不記得其名),可考英、數、科学,有中文卷和英文卷選擇。成績表除了列明成績外,還根据那次之測試,列出你是全港最top的那個%,例如你是全港最top的20%,那表明你是band1。

考此試另一個好處是現時還沒太多人考,沒有補習社為此試開班操練,相信大部分人都是沒有準備下進入考場,出來之result較能代表学生之實力。

第三好處是够平,測英、數、科学三科,好象比flyer還便宜。

Hi Judy:

請問係邊度有詳細資料可以參考呀?

Thanks.

Hi Judy:

請問係邊度有詳細資料可以參考呀?

Thanks.
Chan's Family

Hi Judy :

I want to know ! Please kind advise! Thanks!

應該係 university of new south wales 果個學能測試......小兒讀德信小學時都有考過, 係學校同university of new south wales 合作既, 私人唔知可唔可以報考, 張 cert 好清楚寫明考生同全港考生成績既比較, 考到 high disctintion 代表最 top 1%, disctintion 代表跟住果 9%, credit 代表跟住果 20%, 仲會列明你係100 名考生中你排第幾, 的確可以睇到考生水平去到邊, 呢個試應該係冇得準備既......但考中學應該冇 flyer 咁有代表性, 因為有 d 老師根本唔多清楚呢個試 (當然唔多唔少都會聽過呢個試)..........

我覺得呢個澳洲

Hi GBA,

我想請問這個網站的past papers 有否答案呢?   

Do they have Eng Maths ?

[quote]
GBA 寫道:
我覺得呢個澳洲
我最喜歡麵包超人,Thomas,Hello Kitty, 你喜歡嗎? 你可以send email 到[email protected], 我會有好多資料比你。去我的網站或我的Blog看看CLICK HERE
‹ 上一主題|下一主題