用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見. ...
樓主: Lemon7831
go

柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見. [複製鏈接]

Re: 柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見.

http://www.hkugaps.edu.hk/school/school_apply.shtml
With lots of loves....... Kristin :-D

Sorry bbqueen, I just back to this topic. Yes, I download from the web site.
bbqueen 寫道:
GiCa

請问你點download 份applicaiton form (07/08 p1)ga?  我係佢哋個web 到揾唔到ar?   
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

I live in Chai Wan, is it that we cannot choose HKUGA in the 2nd round(central allotment), please advise, thanks.

醒目開學勳章 王國長老

hkuga係直資, 係自己收生(同其他私校一樣咁), 唔係through政府派位, 政府派位只applicable to官校&津校

Have you known the extremely HIGH turnover of HKUGA Primary School? It was about 30% every year and it will be more serious this year. I was told that even the whole-hearted Vice-principal Lam will leave for another government school.

我都好想知多d關於呢間學校嘅嘢.....
你唔敢講我敢講 :-x 你敢講時我敢聽 8-)

Dear all HKUGA Primary School parents,

my frd wants to apply this school for her son next year.  But she wants to know about the timetable.  ie any ECA after school or on Sat?  as we checked from the school web, it said that the school bus leaves the campus at 330.  and there is not timetable for sat.  

anyone can help?  thx in advance

我的小朋友今年九月將會入讀港大同學會, 今日參加左家長日, 我真是有點被老師們及校長對教育的熱誠感動.  他們清楚解釋整體的課程, 我自己就覺得學生應該會很享受學習, 但另一方面就覺得要每位學生做得到學得到, 都應該有點難度.  希望現時的家長可以分享一下心得, 怎麼樣去幫助小朋友學習, 達到學校所要求.

tt

醒目開學勳章 王國長老

星期六唔駛返學, 有課外活動, 完全optional
星期一至四, 正常放學時間係3:20, 上午係一般課堂, 下午係單元課(必上), 如果小朋友有課外活動(optional), 就再遲d放學, 家長可俾少少額外費用坐校巴, 大部分課外活動後, 都可安排校巴
星期五都係上午課堂, 下午單元, 不過早d放學, 2:15, 當然同平時一樣有校車

原文章由 XOGOGO 於 07-7-14 15:46 發表
Dear all HKUGA Primary School parents,

my frd wants to apply this school for her son next year.  But she wants to know about the timetable.  ie any ECA after school or on Sat?  as we checked f ...

醒目開學勳章 王國長老

學校奉行無壓力政策, 所以, 驚嚇d講句, 有時係做完assessment派返屋企, 父母至知教左d咩(咁做係想真正test到學生上堂吸收到幾多, 亦避免家長o係家中催谷)
當然學校from time to time都有course outline, 家長可以大概有個idea同小朋友做d準備, 學校一年有3個term, 每個term都有家長日派評估, 無分數不過有等級, 主科都有獎項, 不過家長唔需要過份緊張, 其實主要上課留心, 返到屋企再稍為follow up已經可以了
英文方面, 學校想鼓勵學生敢於去寫, 唔怕錯, 所以唔會努力執著要求一流gramma, 家長可以平時同小朋友睇多d書, 正如老師講, 寫出黎係output, 讀入腦既至係input, 睇得多自然有進步
中文呢...都學得幾深架! 一年班已經識晒所有普通話拼音, 識聽識拼, 如果小朋友普通話底子較弱, 可襯暑假幫佢地稍作預備(唔駛谷得咁恆呀~~~), 聽下cd, 了解下咩叫拼音咁lor!
原文章由 TT 於 07-7-14 21:55 發表
我的小朋友今年九月將會入讀港大同學會, 今日參加左家長日, 我真是有點被老師們及校長對教育的熱誠感動.  他們清楚解釋整體的課程, 我自己就覺得學生應該會很享受學習, 但另一方面就覺得要每位學生做得到學得到 ...

Charlotte Mom,

多謝你既回覆,  可否講多一些學校生活, 老師turnover好大, 有否問題, 今年連副校長都離開, 你們家長有什麼看法?

tt

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-14 23:02 發表
學校奉行無壓力政策, 所以, 驚嚇d講句, 有時係做完assessment派返屋企, 父母至知教左d咩(咁做係想真正test到學生上堂吸收到幾多, 亦避免家長o係家中催谷)
當然學校from time to time都有course outline, 家長可 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-14 22:52 發表
星期六唔駛返學, 有課外活動, 完全optional
星期一至四, 正常放學時間係3:20, 上午係一般課堂, 下午係單元課(必上), 如果小朋友有課外活動(optional), 就再遲d放學, 家長可俾少少額外費用坐校巴, 大部分課外活 ...

thx Charlotte_mom.

for those optional activities, are they carry out in school or outside?  自己學校老師帶返或出面教練?
老師都要反Mon to Sat 仲要帶after school ECA都几tired.但听聞teacher turnover rate 都几高,又会否affect 小朋友呢?
thx

Hi all,
上星期六一家三口去聽左個講座我倆公婆都好開心覺得學校arm哂囡囡, 個感覺好 warm.....而囡囡就get吾到乜野因為佢由頭訓到尾 .....校長交代冇左IB亦都好清楚而我地都吾介意始終係大圍既問題, D老師比我地既感覺係好投入學校好用心去教. 見到張 lunch 餐單最開心, 起碼夠乾淨而且有益有營養, 因囡囡偏瘦一路擔心呢個問題, 定陣吾洗煩. :D ... 不過最慘就係 0702am 上校車, 冇命 , 都吾知煮乜早餐比囡囡食,

醒目開學勳章 王國長老

tt
老師都係一份工作, 佢地要走, 我地做家長當然唔想啦(邊個唔想自己d仔女年年遇上好老師?), 不過, d老師點都叫做教到學期尾至轉工, 算係完成左個task至走lor(咁年年升班, 理論上都轉老師架啦......)
副校長係一個好苦口婆心既老師, 好多高年班學生, 家長都叫做同佢一齊成長, 而且佢對教育真係有一份熱誠, 好多人都唔捨得呢! 希望佢能夠將份愛心, 繼續帶俾其他有福氣既小朋友啦

xogogo
我相信有d課外活動係學校老師帶, 有d係同出面合辦, 多數都係校內進行既, 有部分(例如游水)就要去第2度啦!

phoebeda
學校今年轉左午飯供應商, 其實舊年果間都唔係話好衰, 不過有人覺得唔太好食(尢其粉面同飽類), 同埋款式唔夠多, 經"午飯委員會"評選過後, 希望黎梗會有更好改變
不過聽聞新飯商一定要續個月計錢, whereas以前果間就續餐計, flexible好多, 我地而家都bargain緊, 希望爭取到啦!
小朋友第1,2個星期返學, 時間唔慣, 日日搭校車訓晒覺, 都覺得佢地辛苦架! 不過習慣左就ok lu

港大同學會

小兒將於今年九月入學港大, 記得當初報港大的原因是buy學校的教育理念,仔仔讀得開心,學校充滿關愛. 在上星期六的家長會內校長重申講解課程重點,各科老師亦精簡說明學科要點,之後便是家長如何配合令小朋友順利適應小一的生活. 事實上能考到港大並不容易,去年大妁是十選一,所以應好好珍惜.

至於教師流失的問題,我覺得每間學校都會有它的問題,最緊要是老師是否有心教好學生,流失量小亦不代表老師有熱誠教學,以本人為例,我的小學是一間官教,老師食長俸,甚本上他們任教一校起碼十年八年,但上學時只是例行公事,按校本直說,收唔收到就靠自己修行,這些老師又是我們想要的嗎?

在升中上,如是不達標亦要升讀原校,對學生是否真的好?我相信每間學校都有它的升學/收生標準,DBS,ST.PAUL 亦一樣,這點真是很難說的.但願家校合作可以令學生順利升中.

而IB課程取消,是大氣候問題,這應歸咎於教育處,而並不是學校.

最後,在猶豫報讀的家長,可以參加港大的簡介會了解多些學校,以及衝量自己及小孩又是否適合港大的教育範式. 家長對小朋友的支持及鼓勵是十分重要.

家長的小小心聲:
我兩個囡囡現就讀HKUGAPS, 一個是由傳統名校轉校插班生, 一個由小一讀起, 她們都比以前讀得開心, 更積極學習, 對學校有歸屬感. :
當然每一間學校都有改善的地方, 猶如每一個人.
但我至今仍相信這個決定是對我兩個小朋友是對的。

Applej

醒目開學勳章 王國長老

呀, 見呢度有d新家長, 順便問句:
你地買晒校服未呀? 我舊年好失敗, 帶埋細仔去校服舖, 手忙腳亂, 結果d staff幫我執左一set just fit既校服, 冬去春來, 已經唔arm著喇............
如果你個小朋友係比較細粒, 又唔介意要2手校服, 請pm我, 我都唔想side左d衫, 無限感激!!

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-16 22:32 發表
呀, 見呢度有d新家長, 順便問句:
你地買晒校服未呀? 我舊年好失敗, 帶埋細仔去校服舖, 手忙腳亂, 結果d staff幫我執左一set just fit既校服, 冬去春來, 已經唔arm著喇............
如果你個小朋友係比較細粒, ...

Thanks, 未買, 但我個係囡囡.....多謝哂先.  

Charlotte_mom

兩年後, 你細仔未可以用套運動衫, 而條裙仔可以俾學校備用. 你囡囡終於有無參加學校辦既English Camp?

原文章由 applej 於 07-7-16 21:48 發表
家長的小小心聲:
我兩個囡囡現就讀HKUGAPS, 一個是由傳統名校轉校插班生, 一個由小一讀起, 她們都比以前讀得開心, 更積極學習, 對學校有歸屬感. :
當然每一間學校都有改善的地方, 猶如每一個人.
但我至 ...

講開歸屬感,
‹ 上一主題|下一主題