用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問瑪利諾小學的家長....
樓主: 2TMummy
go

想問瑪利諾小學的家長.... [複製鏈接]

Re: 想問瑪利諾小學的家長....

IT04

多謝提供資料!
唔知你有沒有同校長交過手呢?

Amy,

I didn't realise that the % is so low.  
Are they a lot of little sisters?
Anyway I agreed that you can win even the chance is 1% or you may lose even the chance is 80%.

AmyWonglo 寫道:
I think it will be around 10% - 15%.
A working mother with two kids

IT04,

多謝代答,因為我跟老師都沒有交過手,校長更不用說了。

2TMummy,

小女現讀小一。她說讀得開心,很喜歡學校,老師是比較嚴。不過佢自己話鍾意老師嚴,話咁先可以管教小朋友喎。

Amy,

所謂機會率,因為是冇數據,大家都係估估吓,所以我會叫妳可以不理。只要知道20分可以抽就夠了。

至於細女多唔多就真係唔知。亞囡的同學就好似得五、六個係有幾個有家姐在高年班的。小學二至六年級有九百幾人,所留學額其實是這個數的5 - 6%,咁大家就要估吓有冇咁多細女的可能性了。

scotia.nova ,

咁叻嘅,知我有兩個女。大女係20marks入maryknoll。

scotia.nova 寫道:
想問你大女係未都係讀細女既幼稚園呢.....係
可否分享入maryknoll 心得......冇,只得一個"勇"字,希望博一博。博唔到就算(因為唔係41網)。
當時有冇報其他私小/直資.........冇
而家大女讀成點...........ok la.  都跟到,見佢比上兩個測驗好似好些,略有進步。六月初考試,這個星期打算開始温習。
你要唔要幫佢跟工課呢......我冇工開,所以會跟佢check功課。佢通常衰粗心大意。

入到maryknoll 係好多人既意願,但如果家長學術一般(我講我自己),會否入左都對小朋友未必好呢........我有時都要跟亞囡一起學習的。小朋友可以學,大人一定可以學識然後跟小朋友解答功課,所以這點應該沒有問題。只是家長可以放多少時間去陪子女讀書呢?其實讀書是要靠小朋友自己,家長只是輔導。因学校是英文小學,所以反而要考慮小朋友的聽、講能力,因為聽唔明就會唔知老師講些甚麼。不過,小朋友的適應力很強,起初會辛苦些,習慣了應該会好些。

NNGG,

所有課本都沒有讀高一級或半級的情况。不過英文科的書本用字比較深少少,但老師講解後,小朋友是會識的。另數學是英文,所以要識多些字才可以解題。Science是英文常識,所用的字會幾深,不過考試不要求串字,所以冇問題。我囡囡都是讀很淺課程的幼稚園,都可以應付到,雖然唔係好叻,但可以科科合格。如果她戒掉粗心大意的缺點,成績可以好好多。

Dear AmyWonglo,

請問中文深嗎?  我驚小女跟唔上中文呀!

Hi AmyWonglo

老師上堂係未用英文教書?  小朋友要係學校要講英文?

有冇外藉老師?

HappyTogether,

中文唔算深,平時每星期默書。只是測驗的"不供詞"填充題對小朋友來說有些難度。不過,好幾間小學都是"不供詞"的,所以不是Maryknoll的中文特別深。其實真的只是小一程度,用字也沒有特別深的。

bbqueen,

除了中文科(語文、聖經、常識、美術、體育及普通話)外,其他科目都是用英文書及英語授課。如果老師用英文跟妳說話,理論上應要英文回答,如果唔識答,我估用中文都冇問題卦?!不過,亞囡話高年級的姐姐是用英語交談的。有外藉老師,不過小一就冇,唔知教幾年級。

Hi AmyWonglo,
好羨慕你兩個囡囡都入到瑪利諾小學! 我其實都好想囡囡可以入到, 但佢只得15分, 第一round肯定冇望, 我住41網,所以到時只寄望2nd round大抽獎! 3rd round係咪得好少位? 係咪多數留俾自己友呢? 有冇識人真係3rd round入到呢?

同意呀! 上年識得有人20分 1st round & 2nd round(41網)都抽唔中, 反而另一個朋友15分2nd round抽中,佢仲要係誇區呀!

Amyony 寫道:
Anyway I agreed that you can win even the chance is 1% or you may lose even the chance is 80%.

Hi AmyWonglo,

請問學校是否重視學生的校外活動的, 是否要求學生項項佳能呢?

NNGG,

No comments on your questions as I don't know about it.  We also are not wealth people.

Camma,

校方要求"一體一藝",並沒有說要項項佳能喎!

你估現在是60年代,仲有呢家野,
小學生,應該唔存在呢個問題,
一般家庭應該冇問題 , 除非真是要攞公援   
‹ 上一主題|下一主題