用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大力泳會?
樓主: natalie_chan
go

大力泳會? [複製鏈接]

Re: 大力泳會?

Hi:

我囝囝星期日上堂不是太多人, 囝囝現上了4堂都幾好都會計續學, 不過加了價如果只係summer貴就無問題.

tongtracy 我打電話問過係加了價,
不是只係summer貴,不過我覺得加得怪怪地,
一星期游一堂$90加到$100(加11%)
一星期游二堂$80加到$100(加25%)
物唔係游得密就平多些咩??

lilyho 請問你女女學了幾耐才升上中班呢?
why 升班仲難,好嚴緊呢??
請問你上年有無上過暑期班呢??多人嗎?

lilyho,
6月3日前是舊生優先期(我bb其他暑期興趣班仲早開始報名啦)
你女女游緊中班, 即係起碼游到50米以上, 好叻啊, 不過我覺得升班嚴謹係好事, 有甚麼問題?
不過我都贊成有D家長冇公德心, 仲有就係星期六其實學生唔係好多, 反而係隨行者多(1個小朋友學游水, 4個人睇住), 咁多人, 想空氣好都幾難, 就算開行冷氣, 都唔會夠啦...

我個仔仔今年7歲,本身學開泳天,學咗都有6期,(60堂)
果陣覺得泳天既教法有d慢,想試下大力,
而家游咗幾堂,雖然佢地既中班都係1:8,但係就係2個miss
對十幾個,兩個miss一人一邊,都唔係個個小朋友都睇到,
有時我見我個仔d游資唔岩.而好多時d miss都睇唔到,因為
一游就十幾個
至於焗唔焗既問題,我都覺有小小,因為坐落都會幾熱
我小朋友有哮喘,唔知會唔會唔好呢!?
再加上我問我仔仔,鐘意邊度學多d,佢都會鐘意泳天多d.
所以我諗學埋呢期都會過番過邊學
教練: 我眼睇初班1:4 果d好好心機教,有d好細既小朋友
佢地會同佢地喺池邊玩下,等佢地唔怕水,都表現到幾有愛心
而我個仔係中預班,果兩個miss就麻麻喇,成日唔係好專心咁東張西望,所以.我覺得真係要夾個教練,有好有唔好..

我個仔仔今年7歲,本身學開泳天,學咗都有6期,(60堂)
果陣覺得泳天既教法有d慢,想試下大力,
而家游咗幾堂,雖然佢地既中班都係1:8,但係就係2個miss
對十幾個,兩個miss一人一邊,都唔係個個小朋友都睇到,
有時我見我個仔d游資唔岩.而好多時d miss都睇唔到,因為
一游就十幾個
至於焗唔焗既問題,我都覺有小小,因為坐落都會幾熱
我小朋友有哮喘,唔知會唔會唔好呢!?
再加上我問我仔仔,鐘意邊度學多d,佢都會鐘意泳天多d.
所以我諗學埋呢期都會過番過邊學
教練: 我眼睇初班1:4 果d好好心機教,有d好細既小朋友
佢地會同佢地喺池邊玩下,等佢地唔怕水,都表現到幾有愛心
而我個仔係中預班,果兩個miss就麻麻喇,成日唔係好專心咁東張西望,所以.我覺得真係要夾個教練,有好有唔好..

不如試下史丹福仍佢地個比例都係一對5個左右,但啲教練好就專心

我個女星期六在九展上堂,依家差了好多,可能裝修關係,個池焗到不得了,而家咁熱好辛苦,d位又要爭,遲小小就要企成個鐘,d人又無公民意識,人一張椅,個袋一張椅,見有人企係度等,又唔會拿開讓你坐,
Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!

tongtracy,
我之前試過星期日學,但佢把我個女調到同高球一組,十個高班,兩個中班,完全忽略了兩個中班小朋友,令到佢無心機學!
Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!

我女之前都係在大力游, 游了一年多, 走既時候係高班.

其實有部份媽咪既意見, 我都有小小同感, 比如有時編班比較亂, 部份教練唔落水 (li 個我都幾唔鐘意), 沖身室設備不足, 如沒足夠地方掛/擺放衣物, 地面經常又太濕, 若每星期都係咁挽住大袋小袋等沖身, 都咪話唔累        !  

不過佢地都有 d 好好既教練, 我女之前都遇過兩位非常有耐心的.

我小朋友都係大力游了差不多一年
之前一向編班都ok
但近呢一期
唔知係咪人多了
編得都幾亂

[quote]
Zoey 寫道:
比如有時編班比較亂

lilyho please check pm!

Zoey 你女女游了一年多,為何要走呢?

-

-

ireneirene,

唔 . . .  其實都係一 d 個人既感覺, 想佢試下新泳會, 吸收下 d 新野!  我女鍾意 join 泳會, 唔鍾意私人教授.

我囡囡依家係新泳會都有一年, 佢地每級升班要求較鮮明, 每級課程內容會清楚列明, 我比較喜歡有系統既學習, 我女 li 年黎都學左好多唔同既野, 泳姿等各樣都一樣改善左好多;  不過我都好中肯咁講, 速度佢就冇係前泳會時咁快, 因為佢地著重升班要游得快, 所以阿女以前都要死谷去考試, 或者咁真係對學員既速度有幫助.

不過我同阿女都比較喜歡新泳會, 仲要個個老師都好有愛心, 我唔係諗住阿女要入泳隊 (亦都冇咁既時間去操水), 所以佢依家學得開心, 又學到野, 我都覺得好滿意了.

同埋之前我都有提過沖身室既問題, 我就真係唔鍾意開放式既沖身設備, 我女都有 10 歲, 之前經常都會在迫滿家長, 大小女/男童既沖身室度, 依家有獨立沖身室, 也沒有家長一起迫進去 (有些沖身室家長就可以陪同), 所以快捷方便好多      :     .

Zoey
請問唔可以pm我你新泳會呀?唔該
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

Hi Zoey:

Can you please also pm me the information.

Thanks.

其實我原意都唔係想 promote 新泳會, 因為佢地期期都已經有好多人報名        .

我女依家係 Y 記 (油痳地) 學緊, 除左 TST 個間唔係屬同一團體外, 其他很多區都有, 會費亦都好平, 我姨甥在葵盛那間 Y 記學緊, 佢都一樣學得唔錯.

或者妳地可以自己親身去視察下, 有 d 會覺得佢地進度慢, 因為要一級級咁上, 但我自己又喜歡咁, 所以各人要求唔同, 妳地自己去視察一下啦          .

Zoey Thanks!

請pm你的新泳會資料比我, 謝
‹ 上一主題|下一主題