用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 削跨區學額 油尖旺家長偷步向名校叩門
樓主: mission
go

削跨區學額 油尖旺家長偷步向名校叩門 [複製鏈接]

Re: 油尖旺300家長轟教局 減英中學額打亂部署

還好仍有明白事理的人
catthinmom 寫道:
事實如此.不過不是全部.

有油尖旺區小學校長表示,教統局若非自覺理虧便不會讓步。非常同意!

1..  油尖旺區過往因學額不足向灣仔「借位」,不能確保「長借長有」,更難以擔保學生入讀跨區「名校」的機會十拿九穩,想問個官你地以前有咁樣擔保過嗎?家長要的唔係擔保,而係一向響呢個機制下運作的派位機會!

2.  甯漢豪話灣仔區本身學額不足以應付區內及港島區鄰近校網的情況下,仍然向油尖旺外借學額,是突然改變遊戲規則,屆時又如何處理灣仔區家長要求當局按機制辦事的合理期望?想問何謂「合理期望」? 想問個官你地幾時滿足過家長的「合理期望」? 真箇理屈辭窮,要擺埋灣仔區家長上檯,佢就乘機甩身,響旁邊睇你地互相廝殺,…….把本來之過失推得一乾二凈!陰招!

3.. 甯漢豪話制度並沒改變,灣仔及油尖旺校網的安排仍是按既定原則處理。係人都知響呢個制度下,以前係點樣做!玩左10幾年的中學學位分配「遊戲規則」,大家都有約定俗成的玩法,玩法唔同左,咁都仲死要面子話無改變?唔係突然改變遊戲規則,咁又係乜野?甯漢豪仲要話你唔知咩?第日記住大聲D話你知。可謂無恥之極!  :tongue:  

4.  8日內「搬屋」可轉校網,簡直係公然叫油尖旺家長虛報地址,無知之極!佢地咁做,係咪想強化油尖旺家長為搏入灣仔英中而不擇手段的形象?挑起他區家長對油尖的旺家長的不滿。…..咁又唔怕難向他區的家長交代嗎?卑鄙!

5.  教統局長李國章指事件涉校長私利,甯漢豪又話「借位」,不能確保「長借長有」,都係以小人之心度君子之腹,抹黑油尖旺家長及校長的形象!轉移視線,掩飾己過,居心叵測!   

肯定係諷刺啦, 仲唔止一次.

[quote]
SAM43 寫道:
請問這是提議還是諷刺?

[quote]
Eddie&Sylvia 寫道:
油尖旺家長:

重唔la la lum去租個灣仔區

咁,中學概覽仲 up 唔up day呢???   

其實一條龍及聯校己經扣起咗好多好學校嘅位,灣仔區實在已經唔多得揀,比起2年前又小咗起碼5間學校揀!例如港島民生,顏保齡,張祝珊......。2間聖保祿又轉曬直資!
其實你地認真啲睇吓灣仔個網啲非保留學位真係唔多嫁咋!

[img][/img]

CHUCHU 寫道:

咁,中學概覽仲 up 唔up day呢???   

中學概覽一向都唔up date ga la......

教 統 局 否 決 八 天 遷 校 區 建 議  

(星島日報報道)教統局撤銷油尖旺區內的灣仔跨區中一學額有新發展,當局昨致函油尖旺區家長,否決容許受影響家長可在八天內搬至灣仔區的建議。有油尖旺區議員擔心,該區可選擇的跨區英中學額大減,或會令區內收生不足的小學加速「死亡」。

教統局昨致函油尖旺區家長教師會「關注中一學額分配」小組,回覆指「未能接受」前日會議上家長提出的「八天搬家轉校網」要求,並希望家長以子女的能力、興趣及平常心選校,不應只

陳文佑擔心,當局撤銷油尖旺區內的灣仔跨區學額,或會令區內部分收生不理想的小學「殺校」機會大增,「少
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

灣仔區內英中位唔夠, 灣仔d家長都會唔選灣仔區d小學啦,咁灣仔d校長又去嘈口羅噃?

唔會, 灣仔區d校長係辦學, 灣仔d家長當然會選灣仔區d小學啦(點都要上學)!但油尖區d校長係起樓(d校長話嘅), 缺少了灣仔區內英中位, 而变卮樓, d家長當然唔選油尖啦!
該用戶已被刪除

真係唸極都唔明,
油尖旺啲家長點解好似 aim at 跨區嘅名英中,
點解唔focus番油尖旺本區嘅名英中?
如果真係aim at 跨區嘅名英中,
點解唔直頭搬到跨區...啦
係咪有d本末倒置...?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

那班油尖家長好似潑婦罵街!有實力自己考入去!

油尖旺啲家長點解好似 aim at 跨區嘅名英中,

油尖旺家長 aim at英中places,  not only 跨區英中.

佢地講左的乜野"好似潑婦罵街",據理力爭,有何不妥?

現行的中一校網已沿用超過十年,中學學位分配委員會因應每年各區學位供求的變動,編配各校網的他區學位的安排年復年亦可能會略有不同。然而,今年編配油尖旺校網的跨區學位安排並非據中學學位分配委員會所述的略有不同,而是大幅被削,比對2004-2005,油尖旺跨區被削九間英中,七間位於灣仔、兩間在沙田,較去年的18間減少一半,減少達124個。油尖旺Band 1 students減少30個。If you are 家長 in 油尖旺,  what do you feel?

你地有無試過計劃多年的事情, 一夜之間完全改變.  問題唔係你點解唔住灣仔, 而係改得咁突然.  

男拔女拔轉直資, 大家無得抽, 靠實力, no say.   要改要變, 為何唔早通知?  

很多P6家長在年頭已開始和小朋友計劃點排30個位, 我地成日同小朋友講, 做人要有計劃, 唔好到last minute才來急, 你地都係人地父母, 你會點同你的小朋友講, 一夜之間, 全部都唔同呢!

若事件發生在你們身上, 你地真係可以一d感覺都無! 你地問心得啦, 唔駛post出黎.  

每個人對表達自己的感情不一, 若你們在電視或報張見到有有好似潑婦罵街, 佢地都係愛子心切, 無問題架.
KOKOMAN 寫道:

真好想知道油尖旺家長做錯了什麼?一個沿用了超過20年的分配制度, 竟在毫無通知下突然改變, 雖知道很多家長都是悉心安排, 真唔明白為何還怪我們????

可能你們還未為人父母,唔明白我們的心情,又或者你們沒有像我們般,悉心安排,唔明白我們的痛若,重有, 不是我們的子女冇實力, 就是我們的子女有實力, 我們更加要據理力爭.

雖然你們是這樣下明白事理,我卻

平心而論,這次確是教署理虧。根據資料顯示, 4月24日仍可 在官方綱頁找到舊有的分區表, 卻於2日後完全改變.
撫心自問, 若然是你, 你們真的仍可如此平靜, 理智 ????????

我們並不期望你們的支持, 但請作出客觀及公正的評價, 雖知道, 在如此無能教育制度

judy 寫道:
[quote]灣仔區內英中位唔夠, 灣仔d家長都會唔選灣仔區d小學啦,咁灣仔d校長又去嘈口羅噃?

唔會, 灣仔區d校長係辦學, 灣仔d家長當然會選灣仔區d小學啦(點都要上學)!但油尖區d校長係起樓(d校長話嘅), 缺少了灣仔區內英中位, 而变卮樓, d家長當然唔選油尖啦![/quote]                                                                                                                                                              << 佢係唔係short架? >>                                                            

Sarah20023005 寫道:
[quote]
judy 寫道:
[quote]灣仔區內英中位唔夠, 灣仔d家長都會唔選灣仔區d小學啦,咁灣仔d校長又去嘈口羅噃?

唔會, 灣仔區d校長係辦學, 灣仔d家長當然會選灣仔區d小學啦(點都要上學)!但油尖區d校長係起樓(d校長話嘅), 缺少了灣仔區內英中位, 而变卮樓, d家長當然唔選油尖啦![/quote]                                                                                                                                                              << 佢係唔係short架? >>                                                             [/quote]

佢係唔係short架?

平心而論,這次教署確是做得不完善, 但理據充分。
‹ 上一主題|下一主題