用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 要揀學校啦, 有無葵青區家長一齊傾下....... ...
樓主: rclamlam
go

要揀學校啦, 有無葵青區家長一齊傾下....... [複製鏈接]

Re: 要揀學校啦, 有無葵青區家長一齊傾下.......

THANKS

因為真係好擔心, 好像全青衣都無太多學校可以選.

我媽咪做陪月, 我們住青衣, 持有僱員再陪訓之專業陪月員証書, 經驗豐富, 收費合理, 有需要可pm我.

青衣區既小學可以揀到葵青既中學既, 唔駛咁擔心
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

全個葵青區既中學都可以揀, 連埋他區有48間, 出年就唔知.

JOYCENGYW 寫道:
THANKS

因為真係好擔心, 好像全青衣都無太多學校可以選.

我d同事話千祈唔好揀荔景天主教, 好唔掂   

rclamlam 寫道:
Nymph_,

點解你放伍若瑜咁後既? 不過第一志願揀全中就多數入到, 但係第四志願揀荔景我個人覺得宜家個校風就麻麻, 可以揀皇仁舊生會/吳祥川.
多數係葵青既小學, 大多數都會叫揀李賢堯, 唔知點解.

我好多同事都係住葵青區, 佢哋都話李賢堯唔差; 之前亞仔去呢間學校參加比賽, 佢覺得呢間學校環境幾好, 而果日亞仔個校長同亞仔講呢間學校都幾好

兩間天主教都唔好(石籬天主教/荔景天主教), 但係點都好過循道/鍾榮光/李惠利/獅子會架.

當好似我地band 2學生來計, 除左揀晒band 2中學之外, 最後個二十幾志願都要放band 3學校.

binbindog 寫道:
我d同事話千祈唔好揀荔景天主教, 好唔掂   

binbindog,

咁你仲有咩資料講下葵青區中學呀? 李賢堯我放左係第六志願.

hi rclamlam:

你仲係米放自行果間在第一志願呀??頭三個志願如何呀??

tkkmama,

Please check pm.

Hi rclamlam

As I read, I know you have more knowledge about the choosing of secondary school.

I want to know if my kid unlucky to get one CMI band 1 seat,the EMI school which I applied before WILL NOT give a chance to "clock the door" owing to my kid has already gotten a seat by Band 1 ...

However, if my son has gotten a band 2 seat result, my kid has applied them before and is a band 1 student so as to fit their requirements, they may give us a chance for interview again.

AM I RIGHT?

catthinmom,

都唔一定架, 要看你叩個間學校有無位比人叩先得, 如果係band 1生既叩英中門都有機會, 但係唔好諗住一定得. 你可以考慮去叩band 1中中, 好似八三/陳兆民咁.
‹ 上一主題|下一主題