用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿
樓主: Lovelymama2006
go

對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿 [複製鏈接]

Re: 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿

[quote]Baby_zoe 寫道:
Lovelymama2006
小女小一曾讀德望,奈何因有讀寫障礙跟不上而轉去他校.
依家仍覺心up同可惜.
講心一句, 能讀得上, 小朋友的人格及成績必勝過其他.
可能小學部重建, 至令

Noble/只看成績?

為乜 sister 強烈反對補習?
為乜免學費收公屋學生 (Msma: 你3個千金 sure 見過佢), 包尾又唔趕佢走? 仲有老師主動同佢補底, 有全級最好的老師做斑主任. 我真金百银比$, 都無呢個服務.  

lovelybbmama, LAWOR

PTA的委員今日有回複喎! 內容大致係講其實PTA有跟進冬季校服的供應, 不過因為今年改cutting 和唔夠布料既問題, 所以比較遲囉o 今年arm arm搬校, 係比較亂, 希望大家諒解o 佢話唔知冷衫都斷喎, 個委員都話明白GH有時比較straight, 好易比人不近人情既感覺(尤其是小一家長), 重鼓勵家長多d voice out, 重問我個friend有冇佢電話tim. 聽落又好似幾sincere喎o

囡囡話下午有時熱到要開冷氣, 可能有時穿冬季校服會比較熱, 希望大家有事慢慢講啦, 大人唔開心小朋友都唔開心架 :wink:
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

Msma :我三個女係度讀, 都未聽過sister 感講, 有聽過話, 你有意見請你提出, 但不要匿名, 請留電話 . . . 引文:
--------------------------------------------------------------------------------
ouyllik 寫道:
my friend's daughter is studying in good hope, she said good hope is a kind of noble sch. and the principle told her that "you let your daughter study here, the important is her grade, you don't have to tell the school your opinion."  
--------------------------------------------------------------------------------
Msma寫道:
你想人地點幫你 ?

你有無講明想佢同學校幫一幫手 ?定係出言唔太苑轉呢 ?記著佢身份同你一樣係家長,做PTA 係義務,唔係工人,相反認專重佢地肯比時間心機出來!

人地係PTA ,都係義工,都可能未有冬天校服,都可能比個供應商激親,可能仲有十個八個唔禮貌的家長打去指導佢點做 (拿,我唔係話你亞 ) ,想問比你做佢你會點答 ?點做 ?

唔好話人地啦! 佢地都可能都想緊辦法,唔通同你聽日班套校服亞 ?點得亞 ?百幾人! 仲有佢都無,都想僅辦法,點即時比個答覆你呢 ?

溝通同體諒好重要架 !

不在其位,不知其難,你可能身在其位時個答案都係一樣!

鬧係要鬧個供應商,唔係其他人!

Msma san, 吾好甘激動啦, 冷靜!! 我明白..做人家長個個都想自己d仔女响間好既學校畢業, 何況你重有三件....

但是, 凡事是無十全十美的, 有好的自然有差. 有不滿是正常; 設立這話題:**對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿-**-- 就是讓這批不滿的家長舒緩一下心中的不滿; 讓有心人提d意見來幫他們.
如果真的不想德望比人講哀, 快快開個新的標題: 訴說德 望 學 校的優點. 我相信不少德 望 學生家長和歷屆畢業生會支持妳的.. 畢竟德 望 學 校是間好學校.
;-) 學做人, 求知識 :-P

唔使要唱好學校,每個人心中有把呎嗎!

但唔好無啦更都拉埋來鬧嗎 !

無校服就真應鬧個主題無校服,越講就越遠,講埋d唔對題事件就太唔理性啦 !

而且,全鬧都係新會員,都係同一個style ,真係令我覺得唔arm 就投訴,唔使開十個八個命來支持嗎 !

仲有開個標題 "德望老師入來 " 令我覺得係睇跟野蠻奶奶發老脾大叫 "寧茂春你入來"個種態度嗎 !

每一個地方都有不善要改,呢個必然,要表達不滿係arm 架! 但唔係下下要游行抬棺材架 / 去第二個國家數架嗎 !

真係溝通好重要架 !

pta 都好快回應,態度都好正面丫 !

人地有不善,想改,你都要比個位人地嗎,唔好逼實晒,點郁身去改呢 ?
Msma

唔該你進步下家長,睇野睇清楚d我地唔係只係話冇校受(無校服就真應鬧個主題無校服)仲有講不滿人在晒命,學校通告亂. 真係每家長心中有把呎.初初說出對德望學校政策的不滿.唔知邊個家長又話最近有1年級的學生家長盜用學校logo去開綱.如在gh的學生家長就知明明通告上是寫2年級的學生家長點解你講係1年級的家長.你答我.真係大家心中有數.而且仲話全鬧都係新會員,我話你聽由我女讀書開始我一直有睇bk.一直都有留意有關gh的事,因為本人都很喜歡gh.但當小女入到學.真係好有問題,我都唔出聲,因為學校裏有好多好似你的家長和學校一樣,永遠都冇野要改善,錯係你錯.但係作為小一生的家長,小朋友初小一已問乜都唔知.考試測驗日期又要小朋友寫下or家長自己抄下.你係高年級你知學校玩法我初到唔識唔出奇.學校應要幫助一下小一生和家長.點解你會想(係同一個style ,真係令我覺得唔arm 就投訴,唔使開十個八個命來支持嗎 !)你都識講學校有好多唔合作的家長,我都係越睇越過分.我馬上入會.之前你估我地d家長冇和學校,pta傾過嗎?如果唔係在bk投訴得如此.我估 pta 都好快回應?態度都好正面?只是去旅行通告唔清楚係穿學校pe衫or便服打個電話比通告上pta的聯絡人.都串都死,真係都唔知邊個態度唔好.好似有家長有不滿gh的事你就在鬧鬧鬧鬧個過係你.仲有唔好想張d唔關小一的家長事想張個罪屈在你覺得唔合作的家長身上.睇野睇清楚.

我亦都相信好多gh的老師,pta成員在睇,如果唔係現在你打出學校or pta 最近d態度好左好多.你們真係要認真改善一下,冇人想自己小朋友讀陣間學校死和唱衰佢

你真要飲涼茶,燥成咁?校服唔齊都咁燥。。。唉。。

我係寫錯二年當一年級,無啦,有錯要認,SORRY 先各一年級人 !

小一唔知,呢樣真,唔知就要問,唔知就學聽人講,學分享前人經驗啦!

考試日期係手冊係有的,你要自己睇!個個家長都曉睇,點解自己唔曉 ?自己都要想下!學校有幫小朋友亦好幫家長,但唔會捉實你對手教寫字,亦唔會捉實你對耳要你聽! 
去旅行係著PE衫,你唔知咁請問其他人著乜?又點知呢?
你唔會問下同學D家長?咁佢地著乜呢 ?

唔好話係小一就唔知乜都賴學校無講,我都做過初入小學的家長,點學點請教,點用好態度同人溝動真係要學! 
仲有唔好話似邊D家長啦,好多好好,亦好多係有理講不清,人真好多類架! 

哈哈!好似無鬧你窩?係你鬧我詐窩!哈哈,但無所為啦,鬧都要鬧得合理先聽架啦,唔通叫你去ICAC又聽啦丫?
如我真係語氣重左,感同你SORRY 先,但你有好多說話真係唔會有人係以"家長"身份咁都講得出架 !

唔關事?我都係家長,關事架。無人屈過所有小一家長唔合作窩!

總之係個句,同意學校就讀啦,咁多怨氣就應想下間學校文化ARM唔ARM自己啦!不滿得咁僅要你都要為你自己打算下,所為勉強無幸幅!

都想問下,你D火點先會下呢?我估就算學校同人齊跪地斟茶,你都未必會順窩!(雖則呢D人一D都無錯,亦唔應感做)。

仲有都要學下做”家長”唔係”消費者”! 

其實你點對人,人都會點對你,鏡子來的!SO FAR 咁內我人生都未遇過一真正的個衰人,同你講咁耐,我都唔覺你衰,ONLY覺你 "好燥" !

抽身看下,唔齊校服,真係小事一宗! 你咁嬲真係好無為 !  
Msma

你們好.我女今日註冊,我滿心歡喜她能夠入讀,但在BK看到很多家長有意見,看後全是一些少問題.請應該正面,客觀.

我相信是一間好學校.

Good. Good. I agree.

從一開始,你的態度& eq好似有問題,在旁邊看的我,你似乎是個非一般的家長,淨看兩個topic 已經無禮啦,你是否要檢討一下自己,這裏是給家長互相幫忙及解決問題的地方,而且你只回應這個topic,好似只是想抹黑德望似多個想解決問題多的,而且這件是很小很小的事,你竟然如此.....,再大件事你又如何,如你是德望or 其他學校的家長,我相信你也無必要這樣做,從令一個角度看看吧。

你和我都要飲涼茶,大家都燥成咁.我好強調唔係只是為校服而不滿.我冇叫你去 I C A C,睇野睇清潔,個過係第2個會員.唔好賴我.考試日期係手冊係有的,我講係測驗和考試你有冇睇清楚.測驗手冊有寫嗎?如果學校通告清楚洗唔洗家長樣樣都要問.我當然有問其他人又會問下同學D家長.但大家都在估估下,到最後你最叻叫人,同意學校就讀啦,咁多怨氣就應想下間學校文化ARM唔ARM自己啦!不滿得咁僅要你都要為你自己打算下,所為勉強無幸幅!所以你同學校好夾,唔出進步,自己冇錯,唔需要去改善.我都會為自己打算,永遠都唔會有進步.     

再次強調唔只是唔齊校服,如只是唔齊校服真係小事一宗! 我咁嬲真係好無為.我唔再在GH讀不論態度,政策都希望佢地有改進.

各位家長, 請冷靜d, 相哎唔好口o

作為小一家長, 初到貴境, 乜都唔知, 擔憂係正常既, 有乜野咪慢慢講囉, 可能我比較亞Q(囡囡都係), 我地乜都會安尉下自己, 既然選左GH這條船, 唔通想條船沉咩o

有問題我一定出聲架, 不過唔好咁勞氣囉, 千其唔好喺小朋友面前批評學校喎, 如果唔係d小朋友會覺得學校講乜都唔arm架o

呀! d校樓校服, 最遲下星期一有架啦, 記住買啦o 唔好嬲啦, 考試啦, save番淡氣同囡囡溫習啦, good luck to all of you, including me
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

勞氣囉.大家為小朋友好.溫習啦.溫習啦    小朋友啦.

ChristyBBmama,

Check PM

涼茶我日日都有飲架!唔係都唔會得咁長氣去有理講得清,唔回避問題,續條答啦 ! 

你D字真好密,睇到眼花,請你改進一下啦!

無鬧你,真無指著你個名來話你,你看清先啦!

個位叫人去ICAC 的新會員,你真唔ARM啦,又得咁ARM 呢個時候JOIN 亞,等我話錯人添,希!你真想去ICAC 就自己去啦下!

咁叫人合理就讀唔合理就唔讀,怨氣得咁僅要就唔好讀唔係叫好叻窩,係對的道理,呢D道理放係邊度,邊間學校都一樣架啦! 

我進唔進步?都好難下定論啦,靜知做人要努力改進,有錯要認,唔好迴避問題!又學僅對人要好,要放個”我”字細D,要接受,要體諒,唔好用比錢係消費者態度就大晒去做人,呢D真係日日要學,日日希望進步架! 

其實你下下話人地唔改善,無錯亞?無進步?咁你呢 ?

你回避晒D問題唔答,靜係捉字蝨去挫人,呢D真係進步?

家下先強對調係小事! 早早都應係小事啦!

Msma

公道點,德望是不如其他學校好似sfa、油天等學校,可比家長上網睇有幾多樣功課,有咩要溫,因德望要訓練小朋友要負責,要自己寫手冊,無得倚賴,寫唔晒要問同學仔,亦有試過上黎bk問有無同班同學,初時個一兩個月有d無助的感覺,但漸漸你會見到個女的成長,時間會沖淡一切,亦會助人成長。

明天考中文,大家一齊加油吧

我有乜問題冇回避,你大可以講出來.我唔係家下先強調係小事.校服係小事,政策和通告清楚唔係小事.我有冇野要改進,我自己會,

LAWOR

再看看你的討論,你目的想點,我agree ada 你不如轉校啦,看看是否有其他更適合你和你的女兒,從你的文章看來應該是一年級,是剛剛開始吧,既然學校不適合你,不如早些轉校會好的,因為慢慢長路呀!請三思。

咁你慢慢睇返dmessage 先啦,唔使咁燥啦!

通告乜都講得可清楚架,但各人收都幾多就唔同啦!

政策其實無亂窩,突有事情,就要時間解決嘮! 必然啦,唔。。。你唔可能話發生海嘯第二日就話無野食就話個政府亂嗎 ! 

呢頭要人改善改善,個頭又來悔氣!

要話人都要比人話得,網上談天的定律嗎!
Msma

我也同意ink 的,因為朋友的小女,在幼稚園已不用通告,只是明天做乜乜,重慘, 自小訓練是對的。
‹ 上一主題|下一主題