用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06/07年深水
樓主: wan7911
go

06/07年深水 [複製鏈接]

Re: 06/07年深水

羊咩咩太太

你朋友個仔讀幾多年級,我朋友個女讀三年級,又不是太多功課做

Dear Wi-Wi,

可以到教育署網站睇到.

http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=745

:wink:

請問有冇家長知道聖公會聖多馬小學如何?聽聞會轉新校舍, 我代同事問的! Thanks!

聖公會基福小學主辦  -  健康生活講座

10/9/2005 (星期六)
上午9:30 - 下午12:15
幼稚園學生及家長 (免費)

1) 家庭健康生活講座
2) 學生趣味活動
3) 探討"幼稚園生入讀小學解難"
4) 校舍參觀

查詢: 23871121(及陳詩敏老師)

e.....明天就係拉播,係咪我就咁  walk in 入去就ok架拉
小二果 寫道:

1) 家庭健康生活講座
2) 學生趣味活動
4) 校舍參觀

有朋友打過電話問話係
網址:www.keifook.edu.hk,不過暫時冇乜野睇
Babyruby 寫道:
e.....明天就係拉播,係咪我就咁  walk in 入去就ok架拉[quote]
小二果 寫道:

1) 家庭健康生活講座
2) 學生趣味活動
4) 校舍參觀

[/quote]

fion414 寫道:
請問有冇家長知道聖公會聖多馬小學如何?聽聞會轉新校舍, 我代同事問的! Thanks!

聖公會聖多馬小學下午校將會係2006年同聖公會基榮小學下午校合併為聖公會聖安德烈小學,校址好似係海麗邨附近.

Jan-wen ,

真係唔該晒!原來學校名變成聖公會聖安德烈小學.
我又想問一問, 如果父母以前讀聖多馬小學上午校, 咁現在選下午校係唔係冇得計父母分??

佢好似都係三年級,唔知點解呢

fion414 寫道:
Jan-wen ,

真係唔該晒!原來學校名變成聖公會聖安德烈小學.
我又想問一問, 如果父母以前讀聖多馬小學上午校, 咁現在選下午校係唔係冇得計父母分??

應該係!最好打電話去問清楚!

我都覺聖安德烈小學咁合併個差別,無基福咁大,唔知係咪明年合併呢,因為好似無登咁既???
各位,你地應為安德烈好d定基福好d呢???
深水埗官立又係咪好差呢,我聽d朋友講話小一d人己講粗口
該用戶已被刪除

Hi! 各位,

我星期六去咗基福參觀, 間學校真係好大好新, 資源都幾充足. 學生活動空間肯定足夠. 基福的校長話p1-3係活動教學, p4-6係傳統教學, 明年每級會有一班精英班.

不過, 我見小一班房的枱椅擺設還是傳統教學的排列. 參考兩所下午校的視學報告, 都批評老師的教學過於單一, 未能啓發學生思考和引發學習動機, 照顧能力差異方面亦欠佳. 我估可能係d老師年資一般都好高, 習慣咗用傳統的教學法, 比較難改. 睇返學校派的學校概覽, 話來年會同教育學院會作, 提升老師的教學技巧, 但唔知d老師可唔可以被推動?

反而荔天的視學報告就好好, 老師教學靈活, 學生成績又好.

我個小朋友係仔, 英華咁熱門, 唔知搏唔搏好. 本來諗住報基福, 貪新校舍, 成績又ok. 但而家反而有d猶疑......

唔知自行收生, 15分, 荔天有無機會呢?

zimba ,
聽你咁講等我又考慮下先,但係基福出年小一開始用普通話教中文播 ,呢個買點又好似幾吸引咁

babyruby,
其實我都十五十六架. 基福個校長好似之前係做聖紀文上午校校長? 如果yes, 視學報告對佢既評價好好. 個日係基福見d主任級的老師們都好有禮貌同友善. 啱啱睇完間學校時, 我差唔多決定啦, 但係再諗返轉頭, 又驚老師們真係會好惡, 又或者太傳統, 阿仔會無學習動機.  

咁又未必既,基督教既老師都幾有耐性同埋愛心架,至於個校長係聖紀文上午定下午既校長,我就唔係太清楚,不過如果你果係囝囝,不防博一博英華,而第2位揀D無咁HIT(例如基福,旅港),咁起碼抽唔到英華第二命中率都高D麻
zimba 寫道:
babyruby,
其實我都十五十六架. 基福個校長好似之前係做聖紀文上午校校長? 如果yes, 視學報告對佢既評價好好. 個日係基福見d主任級的老師們都好有禮貌同友善. 啱啱睇完間學校時, 我差唔多決定啦, 但係再諗返轉頭, 又驚老師們真係會好惡, 又或者太傳統, 阿仔會無學習動機.  

helloruby,
基福現任校長係舊聖紀文上午校長,靠得住! 基福係區內好hit好多人爭架,有心就要放係第一位!今年第三輪面試都人山人海!

hello,各位, 我覺得間間學校都有曳既學生,最緊要係校風同學習環境, 我囡今年K2, 出年都係諗住大抽獎架喇~ 我自己都係諗住基福同埋荔天架喇~  but出年都會報番佢現在這間幼稚園既小學部打定底, 希望到時好彩啦~ 因為佢讀緊間幼稚園既小學部係私校, 學費好貴, 大佬要俾六年喎! 又冇得好似幼稚園咁申請學費減免, 若果派唔到間好既,都唔知頂唔頂得住, 所以呢幾日都係咁睇住呢個topic, 睇下附近除咗呢兩間仲有冇其它可以諗下! 麻煩各位交流下, 俾d意見我呢個冇經驗既媽媽啦~ thx!  

‹ 上一主題|下一主題