用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學vs 嘉諾撒書院
樓主: yuikiu
go

中華基金中學vs 嘉諾撒書院   [複製鏈接]

SiuDic 發表於 24-3-30 19:14
我而家等緊假期完問多次老師,佢係咪肯定唔會係邊緣人.
之前中基留位時, 同個副校傾過, 佢有透露過女女R ...

B1尾女生,又不是讀嘉諾撒小學冇聯繫位,當然keep 返中基個位啦!

所以人人的case 不同

tpmon 發表於 24-3-30 19:18
B1尾女生,又不是讀嘉諾撒小學冇聯繫位,當然keep 返中基個位啦!

所以人人的case 不同

如果女女係1尾, 我都會keep中基, 佢就係唔係band 1尾, 所以先想出去博

鰂魚涌嘉諾撒的放洋人數不多,有較多基層就讀,符合佢嘅辦學理念,唔會轉直資

嘉記用家,女仔學校較保守,谷成績為目標,band 1尾,在東區幾好囉⋯⋯學生教出刀好乖,修養自律,仲有系冇其他tip top 女學咁多花邊新聞

嘉記用家,女仔學校較保守,谷成績為目標,band 1尾,在東區幾好囉⋯⋯學生教出刀好乖,修養自律,仲有系冇其他tip top 女學咁多花邊新聞

heidya 發表於 24-3-31 11:30
嘉記用家,女仔學校較保守,谷成績為目標,band 1尾,在東區幾好囉⋯⋯學生教出刀好乖,修養自律,仲有系冇 ...

個人覺得品德勝於學業,傳統女校嚴,見啲女仔一向好乖,我會選嘉諾撒書院

heidya    發表於 24-3-31 19:03

回覆樓主:

見大家討論左咁耐,不如參考埋呢啲,兩校水平是否相距咁遠, 生源和資源一定係中基會比較好~

2022/2023 DSE 4+ ,左中基,右嘉諾撤~
ENG 56.7% / 37.10%
CHI 37.0% / 53.40%
MATHS 60.6% / 50.0%
LS 55.10% / 44.80%
PHY 57.1% / - %
CHEM 43.8% / - %
BIO 64.4% / - %
ECON 55.6% / - %

中基stream強,可以參考下科Chem成績,Chem比較多人修,Phy一般不能作準,因為可以人數不多, 43.8%又會唔會有啟示性呢?~

自己衡量和比較一下,只供參考,冇建議的~

heidya    發表於 24-3-31 19:03

SiuDic 發表於 24-3-30 19:14
我而家等緊假期完問多次老師,佢係咪肯定唔會係邊緣人.
之前中基留位時, 同個副校傾過, 佢有透露過女女R ...
請問你是否第一批收中基 offer? 我見副校時, 佢只係話第一批收 offer 的係 RO+面試表現最好的學生, 無透露 RO 是前30%,但佢哋第一日出 offer 果日先收到 RO, 真係有睇咗 RO 先出 offer 嗎?

ha930 發表於 24-4-2 12:02
請問你是否第一批收中基 offer? 我見副校時, 佢只係話第一批收 offer 的係 RO+面試表現最好的學生, 無透露  ...

我係29號收offer 的

SiuDic 發表於 24-3-30 19:21
如果女女係1尾, 我都會keep中基, 佢就係唔係band 1尾, 所以先想出去博
B1 尾,B1頭抽獎有分別咩?

SiuDic 發表於 24-4-2 12:11
我係29號收offer 的
我是27號收的, 如果係咁我女應該也是前 30%吧, 謝謝告知

SiuDic 發表於 24-3-30 19:21

我上年都和你曾經一樣糾結
最後,聽了一個朋友和bk jm 意見, 決定留中基,開開心心預備中學

記得大致是如果只是band 1b -1c,去1A 真係吃力, 1b -1c 會更適合, 而且在1b-1c 內, 做到 top 20%, 總好過在在1A 內只是中游吧

直資和津校,如果大致相同,我選擇直資

今天, 我問囡囡有冇後悔,她說沒有

她真的是在自信中渡過s1 上學期

heidya    發表於 24-4-5 09:39

HK-MAN 發表於 24-4-2 12:27
B1 尾,B1頭抽獎有分別咩?

1尾就唔博, 因為萬一學校估錯banding,跌落Band 2就麻煩

ngokwan 發表於 24-4-2 13:02
最後,聽了一個朋友和bk jm 意見, 決定留中基,開開心心預備中學

最大問題係我女女唔鍾意中基,並唔係因為心頭高想博一A

SiuDic 發表於 24-4-2 13:04
1尾就唔博, 因為萬一學校估錯banding,跌落Band 2就麻煩
咁就唔係1尾,而係叫邊緣人....

HK-MAN 發表於 24-4-2 13:13
咁就唔係1尾,而係叫邊緣人....

但我地老師唔會講係邊緣, 只會答1C , 叫你當佢係好尾

SiuDic 發表於 24-4-2 13:16
但我地老師唔會講係邊緣, 只會答1C , 叫你當佢係好尾

可以彈弓手吖嘛。得咗就,你睇學校幾強,边緣人都派KC。瓜左就,你真係唔好彩,係條边緣人咁边,就係果1-2個就派唔到,唔好放棄啊~

mcl233 發表於 24-4-2 13:59
可以彈弓手吖嘛。得咗就,你睇學校幾強,边緣人都派KC。瓜左就,你真係唔好彩,係條边緣人咁边,就係果1-2 ...

Haha, 所以做家長要自己判斷

ngokwan 發表於 24-4-2 13:02
我上年都一樣...
做阿媽, 我當然想仔人望高處....
但我仔一心想入中基, 所以最後尊重用家入中基 (話晒係佢要讀六年)
呢半年眼見佢真係自信咗同埋見佢更主動學習
好慶幸自己當初無假民主幫佢決定去另一間.....

SiuDic 發表於 24-4-2 13:05
最大問題係我女女唔鍾意中基,並唔係因為心頭高想博一A
如果阿女本身唔鍾意就梗係博出去....
搏佢鍾意嗰間...
我仔佢鍾意中基但唔喜歡港民, 所以放咗港民
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊