用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 入IS可唔可以讀好中文??定係先入Local School然後轉IS ...
樓主: ynwa97
go

[小學] 入IS可唔可以讀好中文??定係先入Local School然後轉IS? [複製鏈接]

grace_2022 發表於 23-11-10 11:07
請問如何睇到相關日誌?謝謝
你click 我個名應該可以去到我個page,如果唔得試吓加我做好友。

beastiebistro 發表於 23-10-26 10:45
我自己三個小朋友嘅經歷/舖排應該同你希望做嘅一模一樣,我係日誌有詳細記載,你可以睇睇有冇參考價值。( ...

如果想小朋友識講/寫中文,我十分贊成 beastiebistro 以上呢個舖排。
中文係難,尤其要識得寫。我小朋友讀過一年國際學校,雖則該學校稱注重中文,但根本做唔到學好中文。

無免費午餐,亦不能得一想二。若果細時唔花多少少時間投入中文語境,很難學得好。

香港長大的小朋友,幼稚園係有外籍人士的,父母英文唔差,當然滲入很多英文嘅元素,聽英文歌、睇英文卡通片、參加一些外籍人士舉辦的課外活動,佢哋英文程度都係高,亦都傾向講英文。 之後,初中就返去外國讀書,更加唔使擔心佢哋學唔好英文。

我接觸過兩位小朋友讀一間中文直資happy school,  中英文課程內容係好的,但學校就過於寬鬆。兩位小朋友中英文都唔係好掂。 有時學校太寬鬆,整體學習氣氛太hea,默書只有簡單要求,功課亦都冇嚴格要求。 結果就係,就算佢哋母語係廣東話,我見佢啲中文字都非常弱,小五/六,基本上個個字都唔識寫,英文亦都差。佢哋呢個例子,簡直係雙失。

beastiebistro    發表於 23-11-12 09:35

回應樓主:「先送小朋友去讀local school。如果太辛苦讀唔成或者唔鍾意,遲啲就插班轉去讀IS。請問咁樣插班會唔會好難入?」

今時今日,你想插班好的IS -定難,有些reputation的IS幼稚園mass intake已超過千幾人,未計siblings 和staff 子女,大部分有foreign passport,所以中途才插班好的肯定不易;而且教我看到樓主也不太喜歡LS的傳統教育,我建議可以選間重視中文教育的IS(不少IS中文有分不同程度的班學習),如覺得不夠可加少少補習,當然不可以太貪心,英文已超過LS很多而中文又要一樣程度,我現在小朋友也就是這樣,覺得不錯。

我同意beastiebistro的安排,因我大女一樣都在top tier LS再轉IS/UK boarding, 打好中英數基礎,之後點轉都唔怕,受小學氛圍影響,努力勤奮的性格早已成形,到中學自己會努力。

依家到我4歲細女,我都唔想煩,一開始怕local 大壓力,要跟默書功課,比細女由N轉去IS Kindergarten, 讀左一年發現細女同我都比較鐘意有guidance 的教學摸式,所以襯佢仲細轉返去LS K1,依家間LS幼稚園好好,老師教得仔細,英普粵分三個老師同一課室一齊上,課後學校提供教具比父母同小朋友玩,細女每次都好似收禮物咁,玩兩次就學識,學得好快,上年仲覺得佢係文盲,依家轉左兩個月都追返晒,LS係有佢方法教中、英、數,但呢個方法只限於Top tier 學校,因為仲可以keep住英文native 情況去學中數,我都覺得英文好重要但中文更難學...無奈下我安排先返LS先,暫時覺得LS小四, 小五前都係開心的。

beastiebistro    發表於 23-11-13 13:32

回覆 glo000 的帖子

我地都係, 讀完international再轉返去local, 發覺小朋友有時太無guidelines係會迷失, 同學之間亦都普遍缺少學習動力、鬥心,因為無咩明確目標。

Local school雖然要求高啲, 但如果小朋友資質ok, 係唔會太辛苦的, 而學到既中文亦都係一輩子受用。讀到五年班,已經睇得明明報、阿濃、王文華小說,算係唔錯(雖然都要迫下氹下先肯睇 )

至於英文,由於一路上由playgroup到幼稚園都係讀IS, 即係頭6、7年都以英文為主,所以小朋友都講到close to native的英文,同IS學生無咩分別。宜家啲小朋友太多方法學語文, 其實Netflix, Disney, Podcast, audio book都幫助好大。我女英文亦睇得明Anne of Green Gables, CS Lewis, Rick Riordan呢啲書, 仲要係全班同學都鐘意睇, 會互相交換小說睇, 所以證明唔係個別小朋友, 而係好多人都做到。

每個家庭要求不同,大家都係share下不同的教育模式

beastiebistro    發表於 23-11-13 13:32

回覆樓主:

原本我把心一橫送細女去IS我就唔洗煩,仲可以成日遊山玩水,想飛就飛,但係過左年幾,見到家姐在IS的情況令我開始擔心妹妹由細上唔知會群埋邊班人一齊玩,IS係好自由,自由到成間學校由band 1 到band 5學生都有,有數學不停攞獎的資優學生,到上堂無心向學不停打機都有,識幾個大學生由ESF上Cambridge, 佢地係中間轉去UK GCSE Alevel再上,性格都係好乖好可愛,所以都唔可以講邊度好。

在IS自己唔上心,老師理唔到,會一路差落去,我女講有IS同學可以上堂睇衫買名牌袋...返學噴香水,讀左半年IS,可能疫情關係IS好多好老師走左,問功課d老師都懶到求其答,見家長,成班老師10個8個都係hea 答,改文等三個月都未派返,派返都係寫幾粒字話good job...如果咁樣係開心學習我無野好講...一開關我女自己主動話要去英國讀書。

大少少到中學會自己揀朋友,在LS長大我見到d同學偏向鐘意同勤力樸素學生做朋友,IS都有好朋友但只會閑話家常,d女同學去行街買化妝品佢答唔上咀,好難好fd,以上真心LS轉IS又轉到LS用家分享,度度都有叻人,只係我怕我無心力在IS自由的國度又想學術強基礎好又想唔洗跟功課不外補...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊