用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 教資會擬將八大學取錄非本地學士生限額,由20%放寬至40% ...
樓主: samhongkong
go

教資會擬將八大學取錄非本地學士生限額,由20%放寬至40% [複製鏈接]

lm251099 發表於 23-7-10 10:44
超額,無得追加超支,U 會點做

超額指在15,000個資助大學學位上超額收多40%

當年,"莊豐源"案判決時,亦有唔少聲音話不會影響乜乜物物~~~~然後尼?

近來,亦聽過好多"唔會影響乜乜物物",不過,這些就~~~~~

~~~

以前,阿邊個話"落後就要挨打",現在.這個詞要適應新時代了

ah-ho 發表於 23-7-10 09:23
國內考生考DSE,未必隨便用到香港途徑考取大陸高校的。
所以對他們來說,考DSE最大用途可能就是考香港或海 ...

係,我個人感覺也是,內地生考DSE 係target 香港的大學為主

各種優才專才高才一經批准就拿身份證,衹要英文不差,過來考DSE選擇中文試卷答,學費還按照本地生收

girl2016 發表於 23-7-9 14:47
近來啲優才計劃、家長黎香港啲大學讀書帶子女來港。這批國内子女來港時係18歲以下,而期後考dse jupas係計 ...

長遠真係…….. 影響唔細

影響不大, 放寬, 只是兩手準備, 彈性

來得香港個批,   本身中國 都有質素
同埋本地大學, 無派GRADE

俾你入到來, 真係肥你, 就肥你, 畢業唔到

收生唔怕多,最緊要把關好

香港的大學, 與西方接軌, 無派GRADE 歌仔唱

hehehaha2017 發表於 23-7-13 05:00
影響不大, 放寬, 只是兩手準備, 彈性

來得香港嗰批咁高質會咁易肥畢唔到業咩?別太看輕他們
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊