用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!
樓主: ThanksMyGod
go

[英國] 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!   [複製鏈接]

cykk 發表於 22-4-16 02:00
真事,事原我負責幫朋友訂5號倫敦出發經多哈轉機6號到香港機票及酒店,出發當天到達機場後被通知因第二程返 ...

坐轉機一定要跟貼新聞,留意一星期內同機確診數量,自己計到數,所以好多人都訂溶完之後的第一班係,較安全。
其次係檢測,香港政府的要求由兩年前已經係咁,計入香港航班的起飛時間,仲要計埋時差。

學習左幾年,好多家長已經長智識。好好的經驗!

katrinafu 發表於 22-4-15 22:50
有幾多人是真係Landing 是確診 ?
還是之前曾經確診好返 ,但抵港檢測CT值 問題而被確診 。
香港CT 30就已 ...
香港中招果D都係家居隔離,仲可以周圍走同去堂食。其實我覺得應該睇有幾多陽性但又重症或要住院,如果輕症嘅多,完全唔影響到香港醫療服務,咁點解仲要對回港既港人咁苛刻?衛生署係咪懶得改條例?

cfs 發表於 22-4-16 10:15
坐轉機一定要跟貼新聞,留意一星期內同機確診數量,自己計到數,所以好多人都訂溶完之後的第一班係,較安 ...
轉機重有一樣野要留意,所有香港須要check嘅文件係喺轉機機埸先會處理,所以要預多啲時間,如果文件有問題都仲有時間處理,如果唔係分分鐘會滯留當地。

yuyueng 發表於 22-4-16 10:28
香港中招果D都係家居隔離,仲可以周圍走同去堂食。其實我覺得應該睇有幾多陽性但又重症或要住院,如果輕症 ...
一來其他無受影響既市民根本唔想外國既人返來,先前取消九國禁飛都有人鬧。二來政府要做野比祖國睇,我地係少數,無人會為我地發聲,相信國家一日要清零,我地都好難正常出入

幸福花海 發表於 22-4-16 10:58
一來其他無受影響既市民根本唔想外國既人返來,先前取消九國禁飛都有人鬧。二來政府要做野比祖國睇,我地係 ...

我諗起年初一月的彭博新聞有報導:「香港採取嚴厲的清零防疫作法,使香港這個金融中心跟世界隔絕持續到2024。」當時聽到這新聞,好多人都講「有無攪錯?!2024,死得啦!」

回覆樓主:

兩年半,無飛過英國探孩子,我好想飛。上星期,我d朋友都問我飛唔飛?我想飛,有好多年假可以用,但我無信心book到機票和酒店,睇大家左撲機票,右撲酒店,好辛苦呀!真唔想跟英國留學生爭機位回港,佢地一年返一次。我繼續忍一忍,希望年尾10月half term我有得飛。

foxli 發表於 22-4-16 10:49
轉機重有一樣野要留意,所有香港須要check嘅文件係喺轉機機埸先會處理,所以要預多啲時間,如果文件有問題 ...

認同,真係有留學生要被迫返英國或滯留當地機場。

TTEE1819 發表於 22-4-16 11:15
兩年半,無飛過英國探孩子,我好想飛。上星期,我d朋友都問我飛唔飛?我想飛,有好多年假可以用,但我無信 ...

真係太多變數,我往年就因為香港禁飛滯留英國,要去泰國洗白隔離16日再留七日才飛返香港隔離21日,隔離到懷疑人生。

katrinafu 發表於 22-4-15 22:26
南灣如心 !
原本訂Room Type: City View Room King, 現在改為是Premier City View Room。 多一個Premier ...

政府害你的!
政府幫酒店的!

Kmee@@ 發表於 22-4-16 12:02
真係太多變數,我往年就因為香港禁飛滯留英國,要去泰國洗白隔離16日再留七日才飛返香港隔離21日,隔離到 ...

16+7+21=44天
不知是否最高紀錄?

ThanksMyGod 發表於 22-4-16 12:11
16+7+21=44天
不知是否最高紀錄?

共46日才回到家中

16+7+21=44天
不知是否最高紀錄?

飛前兩日仲比泰航取消張回港機票,即刻網上訂國泰回香港。已經一年泰航仲未退回機票錢。

TTEE1819 發表於 22-4-16 11:15
兩年半,無飛過英國探孩子,我好想飛。上星期,我d朋友都問我飛唔飛?我想飛,有好多年假可以用,但我無信 ...

如果係學校假期你過去應該問題不大,你過去學生返,你唔會同回港學生有衝突,早少少安排好係可以的

Kmee@@ 發表於 22-4-16 12:02
真係太多變數,我往年就因為香港禁飛滯留英國,要去泰國洗白隔離16日再留七日才飛返香港隔離21日,隔離到 ...

我就係因為陪小朋友過聖誕,今年一月地區熔斷,差一日返唔到香港,去咗赫爾辛基wash out14日,再等熔斷後第一班機返香港。

苦了港人父母及正外國留學的子女

mansuper 發表於 22-4-16 13:58
苦了港人父母及正外國留學的子女

蟻民,越來越體會到,難怪身邊好多藍絲都要走,自求多福

學生都係想返屋企,唔該唔好溶斷啦

回覆樓主:

如果今日大家覺得隔離得嚴厲嘅話,我保證7月1號後會更嚴厲,想冇熔斷,冇隔離,冇大6批准係冇可能,我都好想去英國探吓個女

16+7+21=44天
不知是否最高紀錄?

我同你一樣,舊年6月底去英國,當時HK on Amber list,英國7日+杜拜23日+香港14日=44日。

hkcching 發表於 22-4-16 22:18
如果今日大家覺得隔離得嚴厲嘅話,我保證7月1號後會更嚴厲,想冇熔斷,冇隔離,冇大6批准係冇可能,我都好 ...

非常認同!

現在呢個阿爺叫她掹雞(hammer ) 再開槍 , 她是會掹雞,但她會諗開槍會死人的。
下一個就阿爺叫他掹雞先 , 但他會自把自為開埋槍 ,顯示自己能力夠強硬 ,未叫做會做定先 。
‹ 上一主題|下一主題