用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見(急急):St Clare vs 協恩
樓主: boyboy_mama
go

真心求意見(急急):St Clare vs 協恩 [複製鏈接]

kisani 發表於 21-7-23 12:33
或者先入間普通ge區內一線津小/直私, 考完試見到測考表現穩唔穩定再睇埋成績表級名次都心裏有個譜. 之後小 ...

如果早早有咁睇法,點解唔行條順路,而選擇兜路行?須知你係私小讀,就算成績前列,如何擔保你一定插到入HYS。相反,係HYS讀唔掂,又如何可以認為可以係私小位列前排?你能係HYS位列前排升中,一樣同私小一樣可以周圍考其他中學~~~

mcl203 發表於 21-7-23 16:36
如果早早有咁睇法,點解唔行條順路,而選擇兜路行?須知你係私小讀,就算成績前列,如何擔保你一定插到入H ...
如果小一直接有HY依類神津offer或叩門成功入就緊係去馬啦. 我意思係如果risk adverse的家長大抽奬唔太敢搏抽神津, 又或者111 HY抽唔中又叩唔入ge, 如果小一喺另一間讀得好都可考慮插返入依類神津/半龍/有聯中ge小學, 插班入到ge咁就唔太怕做唔到top 50%

kisani 發表於 21-7-23 17:09
如果小一直接有HY依類神津offer或叩門成功入就緊係去馬啦. 我意思係如果risk adverse的家長大抽奬唔太敢搏 ...

派唔入HYS,基本上已經唔使討論了,只可以睇自己手上有乜,再從中選擇~~~
‹ 上一主題|下一主題