用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band One生
樓主: yyk1009
go

Band One生   [複製鏈接]

tpmon 發表於 21-4-10 23:54
甲部好少位,主力乙部位比較多。

舉例: 何文田迦密、華英這級數乙1已收晒。

請教:九龍城網,除咗迦密同華英會喺乙一收哂外,還有其他學校有同樣情況嗎?如九真、黄笏南、銀禧?謝謝!

qqkkChivas 發表於 21-4-11 01:31
請教:九龍城網,除咗迦密同華英會喺乙一收哂外,還有其他學校有同樣情況嗎?如九真、黄笏南、銀禧?謝謝 ...

你可等九龍城網專家YmOra 給你更詳細的建議。

你比的3間中學名,應該都不及旅港開平熱門!

tpmon 發表於 21-4-11 01:16

其實身邊好多B1生在大抽獎已很早填B2校,有些還是小學叫B1家 ...

先謝謝你對我的一些見解之認同,不過,我真係只是一個普通不過的C9仔,有時仲係"馬蘭勞"眼中的麻煩八婆婆,又不過,我只是把""前輩""們無論响EK討論區之舊帖子也好,私底下pm教學也好,今天小女子所知所學嘅應承得過前輩們會不吝惜不自誇地描述得清清楚楚造福""新紮jm""們就是了。

認同你話好多小學jm們都係不會"盡填"B1中學,好早就填B2中學,最後就埋怨隨機號碼差雲雲,我身邊接觸嘅好多都係不上EK睇分享,那些jm們係知有EK這類分享討論網頁,但還是不上不睇,有少數無咁極端的還好,佢哋會去些自己小學的畢業生jm的FB睇資料,她們信嘅不是""邏輯導引"",而是自己小學的""歷史記錄"",不過,這種選校排位"策略"我係buy嘅,因為,專心鑽研自己小學有時比宏觀整局更為""貼地"",又不過,方法有好多種,進補有好多種,總之,"""獲利"""入讀到心儀中學就是了。

tpmon 發表於 21-4-11 01:40

你可等九龍城網專家YmOra 給你更詳細的建議。

別再誇我了,我不作"專家",這高名是趴趴不是女人仔應有的形容。我懂我知的一定不會吝惜分享過一清二楚,但不知又解的盡量少講,免得講得太死害咗班jm們。

tpmon 發表於 21-4-11 00:24

你在那區(B1A/B/C生)轉去九龍城校網大抽獎?

KL5 估計係B1B

Poyau 發表於 21-4-11 00:27
KL3男生有差不多廿間B1校可選
盡填B1後再排可立/陳褍琪/何官
假使唔好彩不中B1亦中以上其一

KL3有咁多B1? 加埋其他區?

YmOra 發表於 21-4-11 00:45
個人認為,無論邊區都好,乙部頭3至5必需用心和填些有機會入嘅B1中學,乙6之後就盡填其他未填嘅B1 ...

好的,謝指教

2021S1 發表於 21-4-11 08:57

KL3本區+他區借位

2021S1 發表於 21-4-11 08:57

這就是為何人人皆羨慕"九龍城區"jm們可以响大抽獎有咁多B1中學可以揀,因為實在很多。

2021S1 發表於 21-4-11 08:48
KL5 估計係B1B

假設KL5轉KL3 跌少少banding,相信keep 到B1C吧! B1A/1B/1C生同一個B1 pool 在KL3大抽獎。

ganggang 發表於 21-4-10 17:50
黄埔次級小學,老師估b1b, 唔知會唔會估錯,大抽獎危唔危呢?驚跌入band 2, 得番20個鍾比我考慮抽唔抽李國 ...
邊間次級先?
如果係葛,要小心諗諗。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 21-4-11 09:26
KL3本區+他區借位

明白,謝回覆!

YmOra 發表於 21-4-11 09:34
這就是為何人人皆羨慕"九龍城區"jm們可以响大抽獎有咁多B1中學可以揀,因為實在很多。

謝謝回覆!學生自己唔係間間band1心儀,佢怕大抽獎入咗唔鍾意嘅中學,我以呢度各位JM意見同佢分析,但佢傾向要直資。今日要作最後決定,再想想吧!

tpmon 發表於 21-4-11 12:16
假設KL5轉KL3 跌少少banding,相信keep 到B1C吧! B1A/1B/1C生同一個B1 pool 在KL3大抽獎。
...

謝回覆!佢呈一、二係1B, 呈三應該更進步咗,老師好肯定佢係band 1。

因為自行失敗了,學生失了信心,怕轉區跌banding,而家仍然思考掙扎中。

2021S1 發表於 21-4-11 14:12

謝回覆!佢呈一、二係1B, 呈三應該更進步咗,老師好肯定佢係 ...

自行以次弟 (入表自行申請該中學的申請者的排名)。轉不轉區沒有影響。

大抽獎甲部是計全港Banding。

大抽獎乙部則計轉到新校網的Banding。

2021S1 發表於 21-4-11 14:08
謝謝回覆!學生自己唔係間間band1心儀,佢怕大抽獎入咗唔鍾意嘅中學,我以呢度各位JM意見同佢分析,但佢傾 ...

直資邊間收?

九龍城校網最喜歡那一間(即乙1心水)?

2021S1 發表於 21-4-11 14:08
謝謝回覆!學生自己唔係間間band1心儀,佢怕大抽獎入咗唔鍾意嘅中學,我以呢度各位JM意見同佢分析,但佢傾 ...

既然呈3進步咗!咁!最終結果應該仍然屬B1組別學生,就算轉到"九龍城區"也是B1組別機會甚大呢!你已一早辦妥轉區手續嗎?响九龍城區的心儀中學比已取錄嘅直資中學好嗎?

YmOra 發表於 21-4-11 00:45
個人認為,無論邊區都好,乙部頭3至5必需用心和填些有機會入嘅B1中學,乙6之後就盡填其他未填嘅B1 ...

真心請教,KL5觀塘區B1a女(平兆), 乙部頭5應該點填較為合適?乙一屬意藍田聖保祿,如填外區借位應填在哪個位置較為合適?應否填晒所有band1學校才填band2? 謝謝

tpmon 發表於 21-4-11 14:38
直資邊間收?

九龍城校網最喜歡那一間(即乙1心水)?

佢心儀旅港,其他都不特別喜歡。

Ccacahl 發表於 21-4-11 15:37
真心請教,KL5觀塘區B1a女(平兆), 乙部頭5應該點填較為合適?乙一屬意藍田聖保祿,如填外區借位應填在哪個 ...

真真不好意思呀!"觀塘區"我不太熟識,唔想亂俾意見幫"倒"忙,不如由其他熟識該區之jm們回你吧!預祝排位順利,入讀心儀好中學。

‹ 上一主題|下一主題