用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校一問
樓主: 婷婷玉立
go

升中選校一問   [複製鏈接]

其實佢都係升幾名啫!因為我都好似大家咁諗,一早以教育局既比例去計算,啲名次已經係定左啦,點會升左少少架,所以呆左!
令大家驚嚇左,真的不好意思!

如果某些科目,尤其是主科的試卷有高難度題目或帶陷阱資訊(多在數學科出現),全級成績有明顯偏離常態分佈時,以標準差計算該科的分數會比直接計原始分,考生之間的分數差異會大不同。

我孩子升中時的經驗,佢有同學學校成績表級名次(一般的平均分計法,已用999632加權),與模擬呈分用的標準分計法的名次,兩者相差16名,那位同學兩種計法的名次也是級前五分之一)。當時,那位同學的家長也大惑不解。慶幸佢地係升了十幾名,自行順利考入一所喜愛的中學。

婷婷玉立 發表於 20-12-29 12:12
最頭痛係睇計落去係Band 1A, 應該試下Band1A 麻,但自行係選最強既學生!唉!
保險啲揀Band 1B 呢!港島民 ...
廿名前後係 Band 1A,我估你小朋友係讀基灣,如果係既話,其實學校網頁有齊過去升中派位資料。睇返資料,咁前廿名又真係正如你所講,無理由係自行階段揀港島民生、坑真;至於嘉諾撒書院就更加無理由喺呢個階段揀佢。

tkhhung 發表於 20-12-29 11:34
呈分計算表

依張表左邊既%係咩意思?

婷婷玉立 發表於 20-12-29 10:31
BPS 要求太強了,真係陪跑。張祝珊,大家又覺得如何?

張祝珊今年自行每間小學收1-2人
除咗太古(5) 北官(3) 嘉諾撒(3)
留意同校排名更前有多少人自行張

張祝珊英文中學升中派位小學分佈表
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888438mnQ3F.pdf

二零二零年升中派位小學分佈表
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888447RtUN4.pdf

想再賜教,我想知道有無話邊區啲細佬係叻啲架?因為有聽過好似係西貢區屬於Band 1, 誇區去港島會跌到Band2, 所以都想了解東區學生同中西區學生有無咩分別!只知道中西區較多Band 1 學校!

醒目開學勳章

婷婷玉立 發表於 20-12-29 01:38
小女就讀東區小學,小六校內呈分級2X, 以教育局兩次呈分排級1x ,應屬於Band 1A 學生。

現在自行有四間:張 ...
唔好介意我直接,咁嘅牌面自行bps同ywgs應該係陪跑居多,ccsc有機,spss入硬咁滯

bobbob 發表於 20-12-29 15:20
唔好介意我直接,咁嘅牌面自行bps同ywgs應該係陪跑居多,ccsc有機,spss入硬咁滯 ...

謝謝你的真誠,這樣我先可以更清楚方向,全靠你們咋,謝謝!
其實仲有無其他建議,囡囡既數學係較強的!

醒目開學勳章

婷婷玉立 發表於 20-12-29 15:49
謝謝你的真誠,這樣我先可以更清楚方向,全靠你們咋,謝謝!
其實仲有無其他建議,囡囡既數學係較強的!
...
數學成績可以參考下呢2個帖:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819719

望落一般女校係爭啲,東區嚟講ccsc同中婦數學較佳

醒目開學勳章

xiazaimami 發表於 20-12-29 10:38

即是可能你校pre-S1級6起拎分相較级頭3差一段距離,而級頭3拎既分差不多。你呈二級1拎既分被呈一拎級6拎既分拎低了很多。

數學較佳如果英文都好其實升中後有望提升成績架... 所以唔怕高攀最緊要入到就得.

到自己真係要揀學校時,終於感受到啲家長既壓力!好想佢地自行順順利利入到心儀中學。成績好與一般都擔心!做家長真辛苦,所以大家都努力啊!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 20-12-29 16:24
即是可能你校pre-S1級6起拎分相較级頭3差一段距離,而級頭3拎既分差不多。你呈二級1拎既分被呈一拎級6拎既 ...

又或者你依兩個名次未計標準分,即是不是呈分排名,只是成績表排名。如果有特別弱的科目,即使只是視藝,計埋標準分便有可能跌幾名。

piglet0529 發表於 20-12-29 16:24
即是可能你校pre-S1級6起拎分相較级頭3差一段距離,而級頭3拎既分差不多。你呈二級1拎既分被呈一拎級6拎既 ...

謝謝你嘅分析,呈一賣大包,分數普遍高,呈二深好多,唔知會唔會有關係。

婷婷玉立 發表於 20-12-29 16:29
到自己真係要揀學校時,終於感受到啲家長既壓力!好想佢地自行順順利利入到心儀中學。成績好與一般都擔心! ...

我覺得SSGC和SPSS機會好一啲~~~

醒目開學勳章

xiazaimami 發表於 20-12-29 16:32
謝謝你嘅分析,呈一賣大包,分數普遍高,呈二深好多,唔知會唔會有關係。
...

唔關事,拎既係師兄姊既pre-S1分數。不過,呈二個個發力你小朋友拎到第一好叻!

bobbob 發表於 20-12-29 16:17
數學成績可以參考下呢2個帖:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612

用女校嘅數 Vs 男女校~~~

piglet0529 發表於 20-12-29 16:39
唔關事,拎既係師兄姊既pre-S1分數。不過,呈二個個發力你小朋友拎到第一好叻!
...

點都唔夠呈一重要,好多間都只填呈一

醒目開學勳章

xiazaimami 發表於 20-12-29 16:57
點都唔夠呈一重要,好多間都只填呈一

官津兩次都睇既

piglet0529 發表於 20-12-29 17:29
官津兩次都睇既

謝謝你
‹ 上一主題|下一主題