用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?
樓主: 朗朗媽咪
go

請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢? [複製鏈接]

Re: 請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?

我個仔仔都在香港圍棋社學緊, 你跟那位老師?好嗎?
Mandy621 寫道:
我個仔仔而家在油麻地香港圍棋社學緊圍棋,去年行街,見到佢地在奧海城,舉辦了"奧海城盃全港兒童圍棋大賽,非常熱鬧,吸引左好多人圍觀,仔仔係都唔肯走,企咗好耐,後來還主動話要報讀,下課後又可同其他棋力較高的同學下棋,好快進步,今年還得到獎,好開心,老師很有愛心,棋力又高,,棋班同學成日攞獎,而家我個仔仔日日都搵我捉棋,攪到我都要陪佢上親子班,不過,當然唔及佢喇!

打埋電話去問了...因我兒子只有5歲, 佢話只適合參加幼兒班...而幼兒班而家只有weekdays....
你的女兒幾歲呢?

YuYuMother 寫道:
[quote]
CSW 寫道:
啊...佢只有上午有班, 但我上午要返church, 只可以下午去...
你講緊既係香港總院, 我提及既係九龍總院...

唔係喎~~~佢地星期日下午都有班架....你去佢地既website到睇下啦. 同埋我都係講緊九龍總院呀, 我囡囡都係去九龍總院!!

本來我都想幫佢報星期日下午, 不過佢下午要去Tom Lee上音樂堂, 所以先報上午班之嘛!!    [/quote]

上年,去報名時,乜都唔識,D職員很有耐心介紹,又見到D老師下課後,都繼續指點學生,感覺好好,於是,便問職員,個老師叫乜名,職員話個老師叫曾炳輝老師,係業餘7段,重話,而家外面很多圍棋老師都係佢學生,於是,就報咗名讀到而家。
youma 寫道:
[quote]
我個仔仔而家在油麻地香港圍棋社學緊圍棋,去年行街,見到佢地在奧海城,舉辦了"奧海城盃全港兒童圍棋大賽,非常熱鬧,吸引左好多人圍觀,仔仔係都唔肯走,企咗好耐,後來還主動話要報讀,下課後又可同其他棋力較高的同學下棋,好快進步,今年還得到獎,好開心,老師很有愛心,棋力又高,,棋班同學成日攞獎,而家我個仔仔日日都搵我捉棋,攪到我都要陪佢上親子班,不過,當然唔及佢喇!
[/quote]

Yukyuk:

就是這樣了﹗其實很多時讓小朋友跟人學東西會拿走了他們自學和獨立的能力﹗ 圍棋是學解決難題﹐而解決難題當然是自己解決好啦﹗下下靠人吾知等到幾時。

我在加拿大教過一些超有錢﹐父母千方百計送小孩到外國的留學生﹐他們分數極高﹐ 但奇怪的是做個library research project 都做到喊甘口。。。因為以前有老師把所有information給他們﹐而他們只要"讀好書"就成﹗ 不懂得寫論文﹐只因為怕要自己嘗試仲去買文就算 ($4000HKD一份)﹐ 這是什麼解決方法﹖﹖

圍棋也是一樣﹐小朋友上一兩小時的課幫助不大﹐因為真正學棋的人是想一個局就用上一整天。。。。

Yukyuk 寫道:
我明白您的意思.

如有興趣者, 家長不妨自學後, 再教導您們的子女.

又可save money, save time for transportation.

[quote]
Vernique2005 寫道:
認識一位俄羅斯天才﹐ 他玩圍棋的方法是去買韓國的圍棋書自學﹐ 因為是圖像所以他看得懂。裡面是一些exercises,
有不同的局﹐ 要你想想應該把棋放在那些地方﹐ 很有趣﹐ 適合比較喜歡獨立思考的孩子。 可以去圖書館看看
   [/quote]

CSW 寫道:
打埋電話去問了...因我兒子只有5歲, 佢話只適合參加幼兒班...而幼兒班而家只有weekdays....
你的女兒幾歲呢?

我囡囡4歲......佢都係參加幼兒班咋!! 我幫佢報0個班係: 入門幼兒親子班, 一位家長可以一齊上, 今個星期日上午開始上堂. 學生$600, 家長半價$300. :wink:

我先生會同囡囡一齊上, 0甘佢學識左可以係屋企陪囡囡玩.

但係我想星期日下午學... :-|
我係佢個網真係搵唔到你個班, 奇怪...你係講緊柯士甸路個間吧

[quote]
CSW 寫道:
你的女兒幾歲呢?

我囡囡4歲......佢都係參加幼兒班咋!! 我幫佢報0個班係: 入門幼兒親子班, 一位家長可以一齊上, 今個星期日上午開始上堂. 學生$600, 家長半價$300. :wink:

[/quote]

醒目開學勳章

CSW 寫道:
我係佢個網真係搵唔到你個班, 奇怪...你係講緊柯士甸路個間吧

[quote]
[quote]
CSW 寫道:
你的女兒幾歲呢?

[/quote][/quote]

其實沒有指定的時間, 只要夠兩個人開班, 便會開一班, 如果你有人同你一齊夾, 便可以開班.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

CSW 寫道:

你睇呢到啦: 入門親子班

我囡囡join0個班係 (BD171-0705-P). 你如果想join星期日下午班, 好似得(BD172-0805-P)係最晏......由11:45 am -1:15 pm.

Youma,
您好 !
請問你個仔仔跟那位老師學圍棋呢?
可否告之香港圍棋社地址及電話。

謝謝
youma 寫道:
[quote]
[/quote]

YuYuMother,

真奇怪, 我上星期打去時, 佢話我仔仔只有5歲, 所以要上"入門幼兒班", 而唔係親子班...佢並無介紹我上你指個班.
不過佢星期日下午個班我都上唔到...
anyway, 謝謝你...
你女兒上第一堂覺得點?

我覺得幾滿意. 老師教得幾好, 幾詳細...... 暫時只係教左基本食子方法同rules.

囡囡都有興趣繼續學. 尋日我地班有3pair學生(家長及小朋友), 我囡囡最細, 另外有一個男仔5歲, 一個女仔7歲. 個男仔最叻, 吸收得最快.....我覺得呢方面都係男仔叻d!!

join班之後, 會有手冊同書包, 每堂上完返屋企有功課. 每上完一堂有一個印, 另外做功課一佰分又有一個印, 儲夠某個數既印可以換禮物, 鼓勵小朋友上堂同做功課.

我地尋日仲買左副圍棋返屋企同囡囡玩/練習. 不過囡囡仲係細, 唔明白輸贏既道理, 輸左或者比人食子會唔開心. 要慢慢教囉........

請問各位,

如果我個仔是坐不定之人,給他學圍棋是否會好些?
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

CSW 寫道:
YuYuMother,

真奇怪, 我上星期打去時, 佢話我仔仔只有5歲, 所以要上"入門幼兒班"

路過八一下。

"入門幼兒班" 進度較普通班(for 7-13歲)慢一點,而且故事成分會重一點,活動多一點,是專門給4-6歲的小孩而設的,應較適合幼兒。

xellos 寫道:
請問各位,

如果我個仔是坐不定之人,給他學圍棋是否會好些?

我覺得會好d.....我囡囡都係坐唔定既人, 又唔輸得, 所以我比佢學圍棋, 可以等佢學習禮貌, 定性d, 訓練思維邏輯等等.

其實每樣課外活動都係有益既.....只要小朋友有興趣, 就可以陶冶性情啦~~~ :wink:

YuYuMother

好多謝你的回覆,既然有那麼好處我也想給他試試,因他學什麼都說沒興趣,沒有耐性之餘又不喜歡聽人說教,什麼都要自把自為

我想請問如果我又不懂,一開始應該上 "入門親子班"還是"入門(幼兒)班"?因我怕一開始他習慣了我與他一起上課之後如果沒有他又會不去上 那麼老師的比例是1對幾?

讀書只係人生一部份,

xellos,

我會建議你上 "入門親子班", 同小朋友一齊上, 可以一齊學.  因為你唔識捉圍棋, 小朋友返到屋企就無人同佢玩(練習). 慢慢佢就會無興趣......  

唔會無你陪就唔去....放心啦, 因為棋院有好多老師同同學, 佢上左之後又會識到朋友, 0甘點會唔去喎??  

至於比例幾多對幾多? 好似無定架, 不過我聽佢地講, 1班有2個小朋友佢地都會開班架! 你打電話去問下啦.

我囡囡而家晚晚都叫爸爸同佢玩圍棋, 好有興趣, 不過我老公就好攰~~~~

YuYuMother

多謝你的提意,我問他學不學,仔又是說 'No',希望他到時肯去學啦!

我見他們的"入門親子班"的時間都幾吸引,可以在星期五晚上堂
讀書只係人生一部份,

Hi YuYuMother,

Can you PM me where you learn and what is the course fee.  Thanks!

有無阿士典道上僅堂的舊生媽媽﹐可以給你的資料PM給我嗎﹖舊生介紹有5%平D﹐我明天去報名。

我仔上了試堂﹐是6-8歲班﹐老師好好。

Hi everyone,

Can you send some information of that to me by PM or email.

Thanks,
‹ 上一主題|下一主題