用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一, 中文得6X分, 灰爆
樓主: SPA_family
go

呈一, 中文得6X分, 灰爆   [複製鏈接]

回覆 SPA_family 的帖子

5-6人的班, 因為主力作文, 幾多人都冇謂, 都係做自己野

SPA_family    發表於 18-6-25 11:03

謝謝各位提點, 知道不能一步登天, 唯有盡力追, 希望INTERVIEW時, 看出[有進步], 比多少D同情分

王家爸爸 發表於 18-6-22 17:39
每科第一、第二名可能當同分,因為配對時應該會封頂同封底。
如果係咁, 級一同級二有乜實質既分別?

Ocean419 發表於 18-6-25 09:21
即係除左外補冇其他方法?長答題係我囝另一死症,錯字上限係一半分,佢份份卷都可以冇左10分8分錯字分
...
閱讀理解弱肯定係睇書少。今次呈一中文有篇文章, 好多同學喊晒話唔知講乜, 但阿女話唔深。老師話同題目有另一篇更深, 今次放佢哋一馬而已。

little_yolky 發表於 18-6-25 11:08
如果係咁, 級一同級二有乜實質既分別?
前幾名既成績表排名同呈分排名可能唔一樣,原因係成績表排名係計平均分,呈分排名係計標準分(簡單啲講,你當佢係科目排名)。

王家爸爸 發表於 18-6-25 11:48
前幾名既成績表排名同呈分排名可能唔一樣,原因係成績表排名係計平均分,呈分排名係計標準分(簡單啲講,你 ...
咁又係, 阿女班最叻果個, 中英數常聖經派咗5科, 英文100分、聖經99, 真係人都顛, 都仲未計級一果個。

熱媽 發表於 18-6-22 11:59
放心,閱讀理解可以操的!

點操?

回覆 koala_emily 的帖子

以我女為例,上年閱讀理解幾差下,我見佢因為只係識抄回原本,今年我買了成本比佢做,我同佢做第一篇,解釋比佢知,要理解文章而不是死抄,之後佢自己做自己對答案,做得多咪明白點樣得分。

熱媽 發表於 18-6-25 12:58
回覆 koala_emily 的帖子

以我女為例,上年閱讀理解幾差下,我見佢因為只係識抄回原本,今年我買了成本比 ...

請問買邊本閱讀理解做好d呢?

miaooo 發表於 18-6-26 10:03
請問買邊本閱讀理解做好d呢?
我求其買的,總知就係成本只做閱讀理解便可(有選擇題有長問題咁)。當然如D問題你覺得太淺就買高一年。中文練習我一定係買高1年黎做。

little_yolky 發表於 18-6-25 11:12
閱讀理解弱肯定係睇書少。今次呈一中文有篇文章, 好多同學喊晒話唔知講乜, 但阿女話唔深。老師話同題目有另 ...

等大家有個準備:上到中學,書不離手的人閱讀理解都可能唔合格的 老師出題同標準答案,往往令人意想不到。

YolandaTam 發表於 18-6-26 11:19
等大家有個準備:上到中學,書不離手的人閱讀理解都可能唔合格的  老師出題同標準答案,往往令人 ...

agree. 我女小學時係書不離手, 中學2篇白話文閲讀理解失分最多, 好彩其他part拉返分。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YolandaTam 發表於 18-6-26 11:19
等大家有個準備:上到中學,書不離手的人閱讀理解都可能唔合格的  老師出題同標準答案,往往令人 ...
當然, 否則點叫死亡之卷。

little_yolky 發表於 18-6-26 12:08
當然, 否則點叫死亡之卷。

叉開少少話題:所以個人認為 eviepa 太謙虛,evie 的語文天份絕對係      ,小女呢啲理科人,都係盡人事,語文攞到3或4已好好。

王家爸爸 發表於 18-6-22 17:39
每科第一、第二名可能當同分,因為配對時應該會封頂同封底。

我有些唔明白, 想問多少少, 如果科目第一和第二是同ranking的話, 有些以5的倍數為基數的學科, 例如視藝, 拿95分和90分是否在科排名是一樣(假設 95分已是全級最高)?  咁咪好多人同分?

jaycee_mami 發表於 18-6-28 11:17
我有些唔明白, 想問多少少, 如果科目第一和第二是同ranking的話, 有些以5的倍數為基數的學科, 例如視 ...
簡單啲講,因為標準分一定會封頂(如果唔係其實最高嗰個係無限大),所以高過封頂分既人都係同一分數。

王家爸爸 發表於 18-6-28 12:32
簡單啲講,因為標準分一定會封頂(如果唔係其實最高嗰個係無限大),所以高過封頂分既人都係同一分數。

...

thanks a lot

王家爸爸 發表於 18-6-28 12:32

...
咁, 請問如果個呈分次第, 係基於(1)各科標準化分之後再加大倍數嚟排, 或(2)各科未標準化直接將個分數加大倍數嚟排, 對個實質名次會唔會有分別? 我問班主任個呈分次第係上面1定2, 佢話要問學校, 但問咗半年都未答到我。其實會唔會根本無分別? 定係分別可以好大?

little_yolky 發表於 18-6-29 12:14
咁, 請問如果個呈分次第, 係基於(1)各科標準化分之後再加大倍數嚟排, 或(2)各科未標準化直接將個分數加大倍 ...
教育局無講清楚,但係我估應該係(1),即係呈分次第係基於各科既標準分之後,再乘以比重(倍數)嚟排。
對大部分人來講,兩者差別唔大;但係對有超強、超弱既人來講,差別好大。

王家爸爸 發表於 18-6-29 12:30
教育局無講清楚,但係我估應該係(1),即係呈分次第係基於各科既標準分之後,再乘以比重(倍數)嚟排。
對 ...
咁係咪只要無超弱, 科科相對平均, 其實學校俾家長個呈分次第係(2), 都無乜所謂? 如果係咁, 我就唔捽班主任俾個答案我, 佢問足半年都無回音, 好煩。
‹ 上一主題|下一主題