用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東華三院李潤田中學 VS 顯理中學
樓主: tontonma
go

東華三院李潤田中學 VS 顯理中學 [複製鏈接]

tontonma 發表於 17-12-30 00:58
上到也未必讀得上,我想搵一間合適他程度的學校,譲他自信學習

咁你不如考慮下自行選衞理,顯理或金文泰

灣仔本區B2中學留番係統一先諗,除非鄧鏡波係你必選之一 ~~~

mcl203 發表於 17-12-30 01:06
咁你不如考慮下自行選衞理,顯理或金文泰

灣仔本區B2中學留番係統一先諗,除非鄧鏡波係你必選之一 ~~~ ...

仲可以考慮下直資既中華基金,如果仲想為囝仔6年後留一手, 8/1截止申請,可以試一試,收你囝仔先再諗清楚~~~

mcl203 發表於 17-12-30 01:11
仲可以考慮下直資既中華基金,如果仲想為囝仔6年後留一手, 8/1截止申請,可以試一試,收你囝仔先再諗清楚 ...

中華基金點會收我阿仔,佢地要揀band 1 生
我自己的想法是自行一鄧鏡波,自行二都會係顯理或李潤田,其實李潤田學校都ok, (有朋友阿仔讀,但佢阿仔本身好乖,唔受身邊的同學影響)但我見到比較多的新移民,阿仔比較容易受影響,所以咪三心兩意

tontonma 發表於 17-12-30 12:05
我自己的想法是自行一鄧鏡波,自行二都會係顯理或李潤田,其實 ...

中基係有收B2生的,華小生應有機會既。只係你要考慮自己想唔想,況且,考唔考到中基對你原計劃係無影響,試左可能係0,唔試就一定係0~~~

醒目開學勳章 王國長老

tontonma 發表於 17-12-30 12:05
我自己的想法是自行一鄧鏡波,自行二都會係顯理或李潤田,其實 ...

試下無妨呀
中基想收b1,都要有得揀至得架。港島b1校供應唔少,想爭贏b1生都要有本事。中基多數係邊緣人選擇
反而報直資校唔影響派位。都係果句當mock interview都好,為自行面試做個準備呀

Charlotte_mom 發表於 17-12-30 12:10
試下無妨呀
中基想收b1,都要有得揀至得架。港島b1校供應唔少,想爭贏b1生都要有本事。中基多數係邊緣人選 ...

我有報左2⃣️間直資,港同和漢華,港同係博佢較活動教學,阿細把嘴叻啲,希望面試有機會,睇成績佢就唔得
‹ 上一主題|下一主題