用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 內地部分高等院校免試招收香港學生計劃 2018/19 ...
樓主: 小時了了
go

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃 2018/19 [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-1-16 09:21
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3590184&extra=page%3D1&page=3 係呢個帖知道 ...

http://mtoutiao.xdf.cn/gaokao/201712/10746220.html

最新新東方公佈的中國重點大學排名,中山大學9,廈門大學21。
僅供參考。

RiboMM 發表於 18-1-16 10:17
廈門大學資料相信以你的超強search 能力已check网瞭解,為國內重點大學。我講多幾句內地坊間認為的廈 ...

還有一個世界影響力不錯,排名好過廈門大學係浙江大學,位於杭州。又係藏龍臥虎之地,且是馬雲阿裡巴巴總部根據地,這幾年發展超快,只剩深圳有的比。如果入浙江大學,我個人認為前途与人脈可預測性也許還要好過廈門大學同中山大學。你不妨得閑留意下?

RiboMM 發表於 18-1-16 10:29
還有一個世界影響力不錯,排名好過廈門大學係浙江大學,位於杭州。又係藏龍臥虎之地,且是馬雲阿裡巴巴總部根據地,這幾年發展超快,只剩深圳有的比。如果入浙江大學,我個人認為前途与人脈可預測性也許還要好過廈門大學同中山大學。你不妨得閑留意下?

浙江大學 又係幾位不同EK網友講過話幾好, 我只係土生土長草根香港人, 真係唔係好知國內及外國海外大學行情.

感激您的分享. 近排係EK度見您仔仔今年升中, 見您分享日後您小朋友會去海外升學唔會返內地,無論最後您仔讀SSC抑或係DBS,您咁好人無私分享,祝願您仔仔升中後學業成績好,可以好好係6年中學青蔥歲月裏健康快樂成長。真心祝願您。多謝您好有用的資訊啊!

小時了了 發表於 18-1-16 11:00
浙江大學 又係幾位不同EK網友講過話幾好, 我只係土生土長草根香港人, 真係唔係好知國內及外國海外大學行情 ...

系我應多謝你這些年無私幫助!
細仔想出國不過以後有沒變數好難講。大仔阿氏保加,成績中等,會考慮內地學校。

RiboMM 發表於 18-1-16 11:04
系我應多謝你這些年無私幫助!
細仔出國不過以後有沒變數,難講。大仔阿氏保加,成績中等,會考慮內地學校
噢! 原來係咁. 咁如果有機會, 您多啲分享吓內地升讀大學資訊俾我哋

RiboMM 發表於 18-1-16 10:17
廈門大學資料相信以你的超強search 能力已check网瞭解,為國內重點大學。我講多幾句內地坊間認為的廈 ...

我認同你在另外幾欄所述意見,

我個人想法则如下:

北大清華, 顶尖學府, 如果收, 又沒有鼻敏感之類的, 50/50, 自己衡量.

武漢大學的文科, 在國內非常出名, 不過, 中部城市, 也是地理和氣候問題, 50/50, 自己衡量.

我個人傾向沿海城市, 我排名的話, 浙江大學 --> 廈門大學 ---> 中山大學

略要一提的是暨南大學, 現在已大不如前.  我們公司在珠海有分公司, 去年先後招了两個暨大畢業的, 都是國內人, 一個讓我們三個月試用期滿辭退了, 一個仍留職, 但工作能力只是一般, 相對起中山大學畢業的, 有很明顯的差別.  而且也聽聞, 暨大招港生, 入學分數線要求太低, 招來許多成績強差人意的港生, 引致成績好的那批國內生, 不想被港生拖低聲譽而不選擇入讀暨南.  

此外, 大概六,七年前, 在上海, 偶然出席了一個留滬港生學生會組織的活動, 當其時留滬港生學生會組織有两個, 一個是复旦大學, 一個是其餘上海各大學聯合組成.  我的組別內幾位成年人被分配到和四位學生交流, 印象中有華東師範之類, 朋友的组別被分配到和复旦生交流, 说其中一個女孩是女拔尖子.  我當時是有點驚訝, 尖子放棄香港或海外名校, 而選擇复旦.  幾年過去後, 是兒子的中學同學, 學業成績非常優秀的女孩, 她選擇入讀清華.  

dlam141231 發表於 18-1-16 16:03
此外, 大概六,七年前, 在上海, 偶然出席了一個留滬港生學生會組織的活動, 當其時留滬港生學生會組織有两個, 一個是复旦大學, 一個是其餘上海各大學聯合組成.  我的組別內幾位成年人被分配到和四位學生交流, 印象中有華東師範之類, 朋友的组別被分配到和复旦生交流, 说其中一個女孩是女拔尖子.  我當時是有點驚訝, 尖子放棄香港或海外名校, 而選擇复旦.  幾年過去後, 是兒子的中學同學, 學業成績非常優秀的女孩, 她選擇入讀清華.

复旦 2017年取錄香港DSE學生成績同北大及清華一樣呀, DSE成績超過30分以上啊. 六,七年前取錄女拔尖子都係合情合理

所以, 我自己排名的話係北大,清華及复旦, 呢3間係我心目中內地嘅神校大學啊.

dlam141231 發表於 18-1-16 15:13
我認同你在另外幾欄所述意見,

我個人想法则如下:

非常同意,這五年暨南大學是整體水準波動好大,不過作為一個選擇,比如我大仔ASD,也許反而適合。
另外去國內大學讀書始終要
一,非常政治正確
二,不要亂講話以免飛來橫禍
三,最好朋友圈子內沒有黃之鋒之類
始終這些不是每個香港人可以接受。

RiboMM 發表於 18-1-16 16:37
非常同意,這五年暨南大學是整體水準波動好大,不過作為一個選擇,比如我大仔ASD,也許反而適合。
另外去國內大學讀書始終要
一,非常政治正確
二,不要亂講話以免飛來橫禍
三,最好朋友圈子內沒有黃之鋒之類
始終這些不是每個香港人可以接受。

哈!哈!黃之鋒係阿女學校嘅學兄,唔會有影響呀嘛?

小時了了 發表於 18-1-16 19:03
哈!哈!黃之鋒係阿女學校嘅學兄,唔會有影響呀嘛?

唔系圈子內沒事啦。若有事,自助入境个陣,茴香證突然失效就知

小時了了    發表於 18-1-16 22:30

小時了了    發表於 18-1-18 09:28

Yanamami 發表於 18-1-18 09:26
突然撞到呢个帖……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3546359&extra=page%3D12 ...
我都話我係 EK 遇到不少貴人喇, Yanamami 多謝您提供好有用的資料

小時了了 發表於 18-1-18 09:30
我都話我係 EK 遇到不少貴人喇, Yanamami 多謝您提供好有用的資料
客氣了~~任何決定都係要睇多方面先好d.

你考慮北上之时亦有人想南下甚至去其他国家~睇有無人解答到佢?
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

小時了了    發表於 18-1-18 09:48

Yanamami 發表於 18-1-18 09:36
客氣了~~任何決定都係要睇多方面先好d.
係啊! 所以今晚我去聽 "愛爾蘭" 教育講座, 今個星期六應該會去呢度嘅海外教育展 http://www.eduplus.com.hk/special/oversea_fair_I_2018/index.jsp?source=oef2, 了解吓紐西蘭

(P.S. 無錢去英,美,澳, 加, 道聽塗說呢4個地方留學好貴)

小時了了 發表於 18-1-18 09:58
係啊! 所以今晚我去聽 "愛爾蘭" 教育講座, 今個星期六應該會去呢度嘅海外教育展 http://www.eduplus.com.hk ...

澳洲塔斯馬尼亞唔貴,教育也好。西澳大學也可以考慮,方便,香港飛直達PERTH九小時,香港人唔少,大陸人唔多。

RiboMM 發表於 18-1-18 11:50
澳洲塔斯馬尼亞唔貴,教育也好。西澳大學也可以考慮,方便,香港飛直達PERTH九小時,香港人唔少,大陸人唔多 ...

真心多謝大家, 我真心感恩係 EK 遇到好多好人及貴人幫助.

諗返幾年前才開始識上 EK, 係度跟大家學野, 學到點樣教阿女學中文及英文, 之後嘅呈分試點樣計分, 又之後係升中版初次見直資資料及阿女依家讀嘅直資學校, 最後仲考入埋.

依家另一階段, 要思考吓阿女日後有機會的話讀大學嘅選擇, 又遇到大家分享本地, 內地, 什或海外大學資料. 我阿女嘅升中/大讀書野, 都係 EK 大家無私分享, 阿女條升學路暫時行得幾順幾好.

真心感激大家, 好滾動!

回覆樓主:

微信見到這篇文章,分享下,香港和內地教育,兩個世界:

https://mp.weixin.qq.com/s/BkQZRZCGL7rWWqmAkgEglQ

小時了了    發表於 18-1-19 10:20

去大陆读書? 无Google, Facebook, WhatsApp用
‹ 上一主題|下一主題