用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真和陸慶濤撞時間
樓主: meowyung
go

坑真和陸慶濤撞時間 [複製鏈接]

lcyesther 發表於 17-10-10 13:39
唉間間也不容易,估不到無呈分試也如此吸引人

有D 家長係鐘意一條龍的中學,我個人覺得因為升中呈分試的壓力重大過升小,由其呢幾年出生率高, 預計這批小朋友將來升中競爭更激烈,所以有家長係鐘意一條龍的中學。 陸小雖則冇得呈分,但如果係陸小讀得好,覺得羅氏唔夠好,一樣可以在小學升中派位後和其他呈分小學的學生去叩其他英中。好似早兩年有其他姊妹說過陸小學生叩到九龍城的名校迦密英中,同埋我估冇人會預計到6年後自己的子女是否一定派得好, 起碼讀到陸小只要中英數主科合格就會升到一間唔太差的羅氏英中。

polliebb 發表於 17-10-10 13:11
可能因為第一輪, 學校出左offer之後只會有幾日call waiting, 如果都係有人放棄就唔會再call, 留番第二輪申 ...
絕對正確。因為我有朋友的小朋友第一輪申請後有waiting,過左期限後冇call,就算之後有人再放位都冇call佢。陸小只會留在第二輪再給人申請,所以我不明點解話陸小大把位。

teddy210ay 發表於 17-10-10 14:31
坑真今星期六in完還有2nd interview 㗎?做了人仔5年的小朋友也要承受等同成人見工面試的壓力!
...
應該係講緊陸慶濤小學。

waiwaileung1 發表於 17-10-10 15:14
絕對正確。因為我有朋友的小朋友第一輪申請後有waiting,過左期限後冇call,就算之後有人再放位都冇call佢 ...

聽講係因為陸小嘅 waiting list 只會用一次,出offer後call waiting call 唔到的話,所有 on waiting list 嘅人會取消,唔再有waiting,要等第2輪同叩門重新交表一齊再爭過。

回覆樓主

咁如果男仔又點睇?坑真值得去嗎?

另外九真同坑真有無分別?邊間好d?
‹ 上一主題|下一主題