用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道2nd Interview
樓主: coach_LO
go

真道2nd Interview   [複製鏈接]

老師先講下小朋友的表現 (居然是讚... 但呀囡明明答錯數學)
跟住問覺得呀囡仲有乜強/弱,
為什麼選真道?
為什麼唔讀番自己幼稚園的小學?
問下平時同佢玩乜?
老師再問我地一大輪關於我地某樣活動的問題....
(之後再...)
完了.

我覺得家長那部份不短.
但呀囡IN 得不好, 開頭硬晒太, 數學又答錯, 中文又有個字唔識.
>.< !!
我覺得真道老師好有經驗, 有耐性, 識冧小朋友.
我女IN 完好開心, 話好鍾意老師.

咁我情況可能佢覺得小朋友唔太適合,所以無問我地太多問題,好快就話今日interviews 完畢

回覆樓主

Warm up 問題大約5分鐘,小朋友一對二大約15分鐘,家長問題大約15分鐘。
覺得時間分配&安排幾好,感覺良好。

jshho1018 發表於 17-8-24 12:09
老師先講下小朋友的表現 (居然是讚... 但呀囡明明答錯數學)
跟住問覺得呀囡仲有乜強/弱,
為什麼選真道?

如果幼稚園有小學又去其他學校 interview點答好呢? 我小朋友都係咁情況。不過我地冇報真道。

照實答囉.
每人總有不同的理由.
說實話, 我IN左兩次後, 感覺真道係一 "有心"的學校, 並且能帶給小朋友快樂.
呢兩樣對於我來講好重要.

我地都係入去先講下跟著有咩程序, 之後留底小朋友係課室, 我地出課室外面等.

我都無計時, 返入課室, 小朋友已經坐定定畫畫.

之後老師問我地對小朋友有咩期望, 點栽培, 對11年教學有咩睇法, 對答中會有少少互動.

老師會讚下小朋友做得好, 會話去到2nd interview已經好唔容易(希望唔係行人止步既意思), 又問下小朋友幅畫畫咩.

回覆 jshho1018 的帖子

真係過往報導講, 學校同老師係好接受唔同性格既小朋友, 好有耐性同經驗, 同小朋友打開話題。
值得讚揚!

回覆 Ern 的帖子

老師叫我小朋友出來請我同老公入去

Tans 發表於 17-8-24 14:40
我地都係入去先講下跟著有咩程序, 之後留底小朋友係課室, 我地出課室外面等.

我都無計時, 返入課室, 小朋 ...

我哋係囝囝自己走出來叫我哋入去,可能老師見佢太主動唔怕生⋯⋯期間老師有問如何管教小孩,我心諗會唔會老師覺得囝囝太活躍唔係乖仔類型

回覆 W_cindy 的帖子

我有講起阿仔同學既家姐係真道讀,話一睇就知唔係傳統學校出品
真道學生係好有自信,唔怕生普, 好有笑容, 有主見

老師回應話有D學生說話直頭招積

所以我諗學校係可以包容唔同既學生, 最緊要適合就可以

回覆 Tans 的帖子

真道模式似國際學校, 老師好包容無架子, 小朋友保持輕鬆愉快心情上學, 我覺得佢地大都好童真,活潑形多d

W_cindy 發表於 17-8-24 15:20
我哋係囝囝自己走出來叫我哋入去,可能老師見佢太主動唔怕生⋯⋯期間老師有問如何管教小孩,我心諗會唔會 ...

一樣,又係阿囝出嚟叫我入去,不過我個返入去時直程跑入去,要老師捉住佢先識停,真係冇眼睇…問當時人問咗佢啲乜,佢話單位加數問咗兩三題,但英文就問咗廿幾個詞語(但可能亂講,實在不能盡信)。有waiting都偷笑…

Carroad 發表於 17-8-24 18:08
一樣,又係阿囝出嚟叫我入去,不過我個返入去時直程跑入去,要老師捉住佢先識停,真係冇眼睇…問當時人問 ...

真道應該會鐘意活潑主動嘅小朋友,所以未必係一件壞事

W_cindy 發表於 17-8-24 15:20
我哋係囝囝自己走出來叫我哋入去,可能老師見佢太主動唔怕生⋯⋯期間老師有問如何管教小孩,我心諗會唔會 ...

You are not alone.
Same question here

Carroad 發表於 17-8-24 18:08
一樣,又係阿囝出嚟叫我入去,不過我個返入去時直程跑入去,要老師捉住佢先識停,真係冇眼睇…問當時人問 ...

我囝話讀幾頁中文字,佢只認到2/3冇英文冇數學。我估都係亂講

jason1978 發表於 17-8-24 19:08
You are not alone.
Same question here

我當時心急為囝囝申辯佢並非難管教之人,根本冇按老師問題談家庭教育⋯⋯

回覆樓主

問平時點管教小朋友都算係大路問題,唔好太在意。應該唔係針對性。

回覆樓主:

雖然老師話29/9前會知,但照睇如果想避免家長交左自行表格,學校應該25/9前通知

我都覺得會係 25/9 前出結果, 如果唔想參加自行既, 就可以唔駛去交表.

zoeyimmy 發表於 17-8-25 18:03
雖然老師話29/9前會知,但照睇如果想避免家長交左自行表格,學校應該25/9前通知

上年自行交表26-30,第一批offer 27號出。希望今年更早通知。我個人認為,唔好想太多,不論如何都準備好交自行。
‹ 上一主題|下一主題